Boktips

Lyckans Knapphål är en rolig och fin berättelse av Hisae Iwaoka som skapat Aomanjuskogen och Drömmarnas djup.

Den handlar om Kei Jano, som har en inredningsbutik och Yuka Mikumo som har ett cafeé. Deras lokaler ligger grannar med varandra och Yuka brukar gå in till Kei för att köpa grejer, mest för att hon gillar honom. Det förstår inte Kei, men hans mamma förstår det. Nu är det så att hans mamma är död och vakar över sin son genom en nåldyna (ja, jag vet, superskumt). Hon tänker att det kunde vara bra om Kei och Yuka blev ihop.

Nu är det så att även Yuka har en skyddsande. Hennes hund som dog kan inte sluta vaka över henne. Men hunden tycker inte att Kei och Yuka ska bli ett par.

En fin berättelse om vänskap och kärlek, men som skruvas till ordentligt genom skyddsandar/spöken som stökar runt och ställer till oreda. 

Jennie Elmén

Vill du reservera boken, klicka på bilden 

Lyckans knapphål av Hisae Iwaoka

Bli kvar

Bli kvar av Maja Hjertzell är en kort roman om kärleken, livet och om att välja sin egen väg. Hjertzell skriver för unga och hittills har hon gett ut sex böcker, varav Bli kvar är den senaste.

Boken utspelar sig under en dag och börjar på morgonen med att Lukas vaknar i sin säng tillsammans med Sophie, sin bästa vän, som han varit kär i sedan alltid. Han är osäker på vad natten betytt för henne. Tills alldeles nyss var de bara kompisar och nu vet han inte vad de är. Men Lukas är säker på att hon kommer att resa iväg under dagen i alla fall. Sophie ska flytta till Göteborg, 26 mil bort, för att börja plugga på Chalmers och hon längtar.

Lukas har bestämt sig för att stanna kvar i byn, spela med sitt band och jobba på macken. Alla hans vänner säger att han borde plugga vidare eftersom han är den smartaste de vet. Men Lukas tycker det känns fel, som att flyta med strömmen och göra som alla andra. Han undrar, "Varför är det så mycket finare och bättre att flytta? Om det ändå bara är att göra som alla andra? Vad är det som är finare med att sätta sig i en studentkorridor och äta nudlar? Vad är det som är finare med att längta bort?

Eftersom Lukas inte vill säga hej då riktigt än, så erbjuder han sig att köra Sophie till Göteborg. Under deras resa får vi veta mer om Lukas och Sophie, som att hon tidigare varit ihop med Lukas bästa kompis. Även att Lukas lovat honom att inte bli kär i Sophie. Vi förstår också att Lukas vill att Sophie ska ge honom svar på var de står nu, är de vänner eller mer? Han vill att hon ska stanna hos honom, men han kan inte säga det. Det enda han egentligen är säker på är att han vill att de ska vara tillsammans.

Jag tyckte jättemycket om Bli kvar, det är en fantastiskt fin berättelse. Den är lite sorgsen och vemodig, men också varm och härlig.

Jennie Elmén

Bli kvar av Maja Hjertzell

Gloves off

Gloves off av Louisa Reid är viktig bok om kroppsideal, mobbing, självkänsla och boxning. Det handlar om att jobba för att få mod och styrka att vara den man vill vara. Boken är skriven på ett poetiskt sätt som känns igen från bl.a. Crossover av Kwame Alexander eller Woodsons Brun flicka drömmer.

Huvudperson är Lily som är 16 år. I skolan är hon hårt mobbad, både fysiskt och psykiskt. Hon vill inte berätta något för sina föräldrar eftersom hon tycker de har egna problem att ta itu med. (Vilka de problemen är fattar vi som läser långsamt bit för bit). Föräldrarna förstår såklart att det är något med Lily, men det vet inte hur illa det är. De märker också att hon drar sig undan mer och mer. Först när allt blivit riktigt illa börjar hennes pappa hjälpa henne. De börjar träna boxning ihop. Hennes mamma är emot det, men märker också att Lily behöver något positivt. Samtidigt förändras inte mycket i skolan, det blir snarare värre.

i taste the street -
it´s filthy,
gritty and hard,
and it has
                                                         Knocked
                     all the
                                                                                           breath
                                                        out of my body


En riktigt fin bok som ger hopp om att vi kan förändra vår situation och att vi äger vårt eget öde.

Jennie Elmén

Gloves off av Louisa Reid

Daybreak

Jag trodde att jag hade läst det mesta inom zombie-apokalypse-dystopi-genren, men Daybreak av Brian Ralph är faktiskt något nytt. Det som jag gillar är att personerna i boken pratar med dig eller till någon som inte syns i bild och det är utifrån detta perspektiv berättelsen visas.


Det börjar med att någon stöter på en kille i ruinerna av en stad och han säger att det snart blir mörkt och då är det inte säkert längre. Någon får föja med honom hem och övernatta i hans "hål i marken" som han kallar det. Det är hela tiden killen som pratar, vi som läser fattar att någon svarar, men det får vi inte se.

Nästa dag är det dags att ge sig ut och skaffa mat och det dröjer inte länge förrän de odöda hittar dem och jagar dem så de inte hittar hem igen. Därefter är det inte mycket som går rätt. De få människor som de möter är mer eller mindre farliga och galna. Därför måste killen och någon hålla ihop, det är lättare att överleva i grupp.

Jag blir väldigt nyfiken på vem det är killen träffat. Är det en tjej eller kille? Hur gammal är personen och hur ser den ut? Jag tycker detta är ett svinsmart sätt att berätta på och det blir som om man är med i berättelsen, ett kliv närmare själva historien. Det skulle kunna vara jag som hängde med killen i zombievärlden och det gör det hela lite läskigare!

Jennie Elmén

Daybreak av Brian Ralph

Trädhjärta

Trädhjärta är en bok som känns och berör. Gabi Frödén har skrivit en fantastiskt fin bok om vänskap, ensamhet och kärlek.

Boken handlar om Karin och utspelas både 1975 och fem år senare, 1981. 1975 går Karin på gymnasiet och där träffar hon Anja som kommer ny till klassen, de blir bästa vänner. Karin har växt upp med sin mamma eftersom pappan lämnade dem när hon var liten. Han forskade om träd och det har gjort Karin lite besatt av träd och av sin pappa. Karins mamma låter henne sköta sig själv. Mamman reser ibland bort och meddelar inte när hon kommer hem, hon glömmer köpa mat och stannar hos sina män som hon ibland har förhållande med. Karin och hennes mammas relation är riktigt risig.

Anja bor med sin frireligiösa familj, mamma och pappa. Varje söndag är de i kyrkan och de vill gärna att Karin ska hänga med, det vill inte Karin. Men Karin och Anja har bestämt att de ska tågluffa under sommaren, få vara för sig själva och njuta. Men det blir inte så, Anjas familj mer eller mindre kidnappar henne på sommarlovet och tar henne till släktingar för att hon sedan ska åka på kyrkoläger med dem. Kvar hemma är Karin, hennes mamma är bortrest och hon känner sig mer övergiven än någonsin.

Vi som läser förstår att Karin är förälskad i Anja och att Anja nog förstått det och nästan leker lite med Karins känslor. Anja har killar eller speciellt en kille, Per, som hon är med och Karin är svartsjuk.

1981 ska Karin flytta in med sin pojkvän, men samma dag som hon ska flytta tar hon bilen och åker hem till sin mamma igen. Som om hon vill göra ett avsked av det som varit. Då förstår vi att Anja försvann 1976 och ingen vet vart hon tog vägen, men alla tror att hon är död. Per var misstänkt för Anjas försvinnande, men blev frisläppt.

Trädhjärta är alltså även en bok om ett mysterium, vad hände egentligen med Anja? Det är också en bok om att växa upp, förbjuden och obesvarad kärlek, saknad och längtan. Trädhjärta kommer att stanna hos mig länge.

Jennie Elmén

Trädhjärta av Gabi Frödén

Världens bästa bok

Här kan du läsa fler boktips

Världens bästa bok

Språk

Kontaktarna, Biblioteken i Varberg

Kontakt

Biblioteken i Varberg

0340-88 600
0340-88 601
biblioteket@varberg.se