Artikeldetalj

Sök i artikeldatabasen

Bildningsresan hösten 2018

Bildningsresan, vårt folkbildande samarbete med Folkuniversitetet i Varberg, är glädjande nog tillbaka i höst! Läs mer:

Det blir fyra nya föreläsningar under hösten. Alla föreläsningar är i Kulturhuset Komedianten, Lilla Teatern.
Biljetter hittar du här
Du kan även köpa biljetter på Stadsbiblioteket 0340-886 00

Program

Dag: Onsdag 26 september 18.30
Föreläsare: Peter Gärdenfors, professor i kognitionsvetenskap vid Filosofiska institutionen, Lunds universitet.
Ämne: Den svåra konsten att se sig själv
Det finns en myt om att det finns ett fixt ”jag” inuti oss. Peter Gärdenfors menar att detta är en illusion. Utifrån filosofiska, psykologiska, sociologiska och evolutionära perspektiv utvecklar han i föreläsningen tanken att människan snarare konstruerar sitt jag. Att se hjärnan som en dator har inom kognitionsvetenskapen allt mer ersatts av ett evolutionärt synsätt. Vi lurar oss själva på många sätt – men detta är kanske inte bara en nackdel. Han visar också att vår uppfattning av jaget är starkt påverkat av teknik och sociala medier. Kanske kan det i framtiden finnas tekniska hjälpmedel för att kontrollera våra inre egenskaper. Varför inte en app som varnar när du drar åt det elaka eller ogina hållet?

Dag: Onsdag 10 oktober 18.30
Föreläsare:
 Ulf Cronquist, filosofie doktor i engelsk litteratur
Ämne: Hemingways isbergsteknik

Nobelpristagaren Ernest Hemingway utvecklade tidigt, som journalist, en sparsmakad författarstil som han kom att likna vid ytan och djupet av ett isberg. Textens yta skall vara så noggrant skriven att läsaren kan göra sig bilder av de känslomässiga djup som berättelsen beskriver. Med utgångspunkt i Hemingways tidiga noveller som utspelas i första världskrigets Italien presenteras hur denna teknik framstår i original och vad den har för aktualitet 100 år senare.  Speciellt fokus ges texten ”En mycket kort historia” som senare utvecklades till den berömda romanen Farväl till vapnen.

Dag: Onsdag 24 oktober 18.30
Föreläsare:
 Docent Fredrik Heintz, lektor vid Institutionen för Datavetenskap, Linköpings universitet
Ämne: Artificiell intelligens – om självkörande bilar, intelligenta robotar och datorer som kan lära sig besegra mästarna i Go

Självkörande bilar, intelligenta robotar och datorer som kan lära sig besegra mästarna i Go – nyss var det science fiction-fantasier, nu förändras vår vardag och våra förväntningar på tekniken. Nya frågor föds, kan maskinerna bli medvetna om sig själva, kan de tänka? Kan de på sikt bli en fara för oss? I det här föredraget presenteras aktuella utmaningar, pågående forskning, och vart utvecklingen är på väg.

Fredrik Heintz är ordförande i Svenska AI-sällskapet, föreståndare för forskarskolan inom Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program (WASP) med mer än 110 doktorander och han är ansvarig för den internationella AI konferensen IJCAI-ECAI 2018 i Stockholm. Hans forskningsområden är artificiell intelligens och autonoma system. Han är också väldigt aktiv i utbildningsfrågor kopplat till införandet av programmering i grundskolan samt utbildning och fortbildning inom AI.

Dag: Onsdag 7 november
Föreläsare:
 Anna Dåderman, professor i psykologi, Högskolan Väst, och fil dr i rättspsykiatri
Ämne: Psykopaten bland oss

Psykopaten finns överallt. På arbetsplatser, i nära relationer – och som våldsbrottslingar. Alla har någon gång mött en psykopat och vissa av oss har kanske fångats i psykopatens fälla. Är man eller blir man en psykopat? Hur känner vi igen en psykopat? Och vad ska vi göra för att inte bli utnyttjade av psykopaten?

Varmt välkomna!

Mina sidor

Språk Språk

Stadsbiblioteket


Bokbussen


Bua bibliotek


Kungsäters bibliotek


Rolfstorps bibliotek


Träslövsläge bibliotek


Tvååkers bibliotek


Veddige bibliotek


Campusbiblioteket


Bild på kommun logga