Digitala söktjänster

Digitala söktjänster

Pressreader

Du kan läsa populära tidningar från hela världen i Pressreader. Det finns nästan 200 dagstidningar och tidskrifter på svenska. Tidningen är en kopia av pappersutgåvan. Det finns möjlighet att läsa äldre nummer, upp till 90 dagar.

Du kan också läsa Pressreader på annan plats än i biblioteket.

Surfplatta och mobil

  • Ladda ner appen PressReader.
  • Anslut dig till bibliotekets trådlösa nätverk
  • Kontrollera att appen har åtkomst till Plats , Det gör du  på Inställningar, Appar.
  • Du ser att du är ansluten genom att kaffekoppsikonen är grön samt att när du laddar ner en tidning får du ett meddelande att du får den från Varbergs bibliotek.

Du kan ladda ner och läsa tidningar utanför bibliotekets nätverk i upp till tre dagar sedan du senast var ansluten till bibliotekets wifi.

I samband med Corona/covid-19 har inloggningstiden förlängts från 3 dagar till 60 dagar

Dator hemifrån

Logga in på bibliotekens webbplats med lånekortsnummer/personnummer och pinkod. Använd sedan länken som blir synlig nedanför. Klicka på texten Pressreader.

När du är inloggad och går vidare till Pressreader du ser "Välkommen till Biblioteken i Varberg" på din skärm och är då ansluten till vår HotSpot. Den gröna kaffekoppen i övre vänstra hörnet visar också att du är ansluten.

Du kan vara inloggad i max 2 dygn - därefter får du logga in på nytt.

Alex författarlexikon

Alex författarlexikon är ett lexikon över böcker utgivna på svenska. Här presenteras 2 400 skönlitterära 1900-talsförfattare, varav cirka 800 svenska. För varje författare ges en kortfattad biografisk information, stilprov samt utdrag ur författarens böcker. Databasen är även kopplad till vår bibliotekskatalog så att du snabbt kan få fram vilka verk som vi har på Varbergs bibliotek. Du hittar också en bra förteckning över litterära priser – och en skojig litteraturquiz. Du behöver inte logga in eller teckna abonnemang.

Alex författarlexikon

Global Grant

Med Global Grant får du hjälp att söka pengar från olika ställen. Här får du utförlig information om stiftelser, fonder och andra bidragsgivare. Du kan söka i Global Grant hemifrån. Klicka på länken och välj Varberg i rullgardinsmenyn och fyll i ditt lånekortsnummer.

Global Grant 

De här databaserna kan du bara använda på biblioteken

Landguiden

Landguiden innehåller ständigt uppdaterad information om alla världens länder. Här kan du läsa om varje lands geografi, befolkning, kultur, historia, politik, ekonomi och sociala förhållanden med mera. Du kan också ta fram kartor eller jämföra länder statistiskt och få svar i form av tabeller och diagram.

Nationalencyklopedin

NE.se – Nationalencyklopedins Internettjänst – är en av Sveriges största kunskapsbanker med cirka 190 000 artiklar och en atlas med 1 000 kartor. Materialet kan du få översatt till och från engelska

Språk