E-tjänster

Databaser Databaser

Datorerna på biblioteket ger dig tillgång till en mängd användbara databaser. Dessutom har vi tre databaser, Alex-Online, Global Grant och Pressredaer som du når hemifrån, med ditt lånekort. Att söka i databaserna är kostnadsfritt.

Alex

Alex är ett Svenskt författarlexikon. Här presenteras 2 400 skönlitterära 1900-talsförfattare, varav cirka 800 svenska. För varje författare ges en kortfattad biografisk information, stilprov samt utdrag ur författarens böcker. Databasen är även kopplad till vår bibliotekskatalog så att du snabbt kan få fram vilka verk som vi har på Varbergs bibliotek. Du hittar också en bra förteckning över litterära priser – och en skojig litteraturquiz!

Global Grant

Med Global Grant får du hjälp att söka pengar från olika ställen. Här får du utförlig information om stiftelser, fonder och andra bidragsgivare.

Landguiden

Landguiden innehåller ständigt uppdaterad information om alla världens länder. Här kan du läsa om varje lands geografi, befolkning, kultur, historia, politik, ekonomi och sociala förhållanden med mera. Du kan också ta fram kartor eller jämföra länder statistiskt och få svar i form av tabeller och diagram.

Nationalencyklopedin

NE.se – Nationalencyklopedins Internettjänst – är en av Sveriges största kunskapsbanker med cirka 190 000 artiklar och en atlas med 1 000 kartor. Materialet kan du få översatt till och från engelska

Pressreader

Du läsa populära tidningar från hela världen i Pressreader. Det finns nästan 200 dagstidningar och tidskrifter på svenska. Tidningen är en kopia av pappersutgåvan. Det finns möjlighet att läsa äldre nummer, upp till 90 dagar.

Du kan också läsa Pressreader annan plats än i biblioteket. Du kan läsa på din dator genom att logga in på startsidan, då visas länken Pressreader i den blå rutan. Klicka på den och du kan börja läsa.
Till startsidan

Om du har surfplatta eller mobil kan du ladda ner appen. Du ladda ner och läsa tidningar utanför bibliotekets nätverk i upp till tre dagar sedan du senast var ansluten till bibliotekets wifi.

Släktforskning

På samtliga bibliotek (utom Campusbiblioteket) har du möjlighet att komma åt databaser för släktforskning. Mer om dessa kan du läsa på släktforskningssidan som du kan välja på i menyn till höger.

Stadsbiblioteket


Bokbussen


Bua bibliotek


Kungsäters bibliotek


Rolfstorps bibliotek


Träslövsläge bibliotek


Tvååkers bibliotek


Veddige bibliotek


Campusbiblioteket


Bild på kommun logga