Höstens böcker

Sök

Logga in

Ett urval av höstens böcker

Här kommer vi att lägga ut några tips från bibliotekarierna på böcker som de ser fram emot att läsa i höst.

Har vi inte köpt boken kan du lägga ett inköpsförslag

Karins hösttips

Laga mat : steg-för-steg i text och bild / Jessica Frej.

Laga mat av Jessica Frej

En lättläst kokbok med tydliga foton där du får tips om hur du kan laga vit pizza med kålsallad eller citronkyckling med pasta.

Jag lovar att du blir hungrig!

Draksådd : fiaskon och haverier när kommunen ska sättas på kartan / Christian Daun.

Draksådd av Christer Daun

En bok om fiaskon och haverier – kan det blir bättre? Olika kommuner som med storslagna visioner velat sätta just sin kommun på kartan men där något gått fel.

Enligt recensionerna en både ilsken och fin reportagebok som är rolig och sorglig om vartannat.

Om tiden och vattnet / Andri Snær Magnason ; översättare: John Swedenmark.

Om tiden och vattnet av Andri Snaer Magnason

När jag hörde av en kollega att detta var den bästa boken hon läst på länge bestämde jag mig för att den ska läsas. Den är skriven av en isländsk kulturikon och har

en oerhört vacker framsida om man nu kan bedöma en bok efter det.

En bok om framtiden är undertiteln och är du intresserad av hur klimatet kommer att påverka oss

Levt, upplevt, överlevt / Gertrude Pressburger ; upptecknat av Marlene Groihofer ; med efterord av Oliver Rathkolb ; översättning: Karin Andrae.

Levt, upplevt, överlevt av Gertrude Pressburger

Det kommer en mängd böcker kring andra världskriget men alla är viktiga på sitt sätt och jag vill gärna läsa boken där vi får följa hur 10-åriga Gertrude tvingas fly från det antisemitiska Wien.

Författaren har skrivit boken om sina minnen och vill berätta vad som hände. Länge valde hon att inte göra det men när högerpopulistiska partiet FPÖ fick stora framgångar i österrikiska valet 2016 tänkte hon om.

Skaffa elbil : allt du ville veta om elbilar men varit för blyg för att fråga / Tibor Blomhäll.

Skaffa elbil av Tibor Blomhäll

Detta är en aktuell bok för den som funderar på att skaffa elbil. Allt du ville veta om elbilar men varit för blyg för att fråga är undertiteln och det låter som om det kan vara en bok med ett bra innehåll. Jag lånar den!

Fredriks hösttips

Jag har valt fem säkra boktips som jag inte tror du kommer ångra att du läst.

Andra stället / Rachel Cusk ; översättning av Niclas Hval.

Andra stället av Rachel Cusk

Läste Rachel Cusk bok Efterbörd, denna bok var helt fantastisk och jag ser fram emot ännu en bok av henne. Förlaget utlovar ett ”rakbladsvasst kammarspel om kön, öde, makt och konst”. En bok som jag tror kommer vara både obehaglig och läsvärd.

Rabbi Marcus Ehrenpreis obesvarade kärlek / Göran Rosenberg.

Rabbi Marcus Ehrenpreis obesvarade kärlek av Göran Rosenberg

Jag tyckte mycket om Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz och nu kommer Göran Rosenberg med en bok om Marcus Ehrenpreis (överrabbin i Stockholm mellan 1914 och 1948) som även verkar handla om förintelsen, sionismen och Sverige. Jag hoppas det blir en mycket intressant läsning.

Löpa varg : berättelse / Kerstin Ekman.

Löpa varg av Kerstin Ekman

Kerstin Ekman skriver väl aldrig något dåligt? Jag ska definitivt läsa hennes nya roman Löpa varg. En berättelse om en pensionerad jägmästare (Ulf Norrstig) om jakten, skogen men även om åldrande och hans minnen. Är inte själv jaktintresserad men en riktigt bra författare kan skriva om nästan vad som helst och få det intressant. Gestaltning av människor och natur brukar ju vara hennes paradgren och jag skulle gissa att denna bok inte är något undantag.

Harry Martinson : på luffen i ett författarskap

Harry Martinsson: på luffen i ett författarskap av Björn Larsson

Björn Larsson har ju tidigare skrivit en del om Harry Martinsson i Från Vredens kap till Jordens ände och här kommer ännu en bok där Harry Martinssons litterära värld finns närvarande. Jag tror att denna bok kommer ge inspiration att läsa Harry Martinssons böcker. Jag får väl samtidigt passa på att tipsa om Björn Larssons tidiga böcker som Keltiska ringen och Drömmar vid ett hav. Björn Larsson är ju inte bara författare (och professor i franska språk & litteratur) han är även seglare.

Hunter i Huskvarna / Sara Stridsberg.

Hunter i Huskvarna av Sara Stridsberg

Sara Stridsberg har gett ut en samling noveller i boken Hunter i Huskvarna som jag inte tänker missa.

Andrea väljer

Att plocka endast fem titlar ur höstens utgivning är ingen enkel sak men här är fem som jag tror på och som jag inte vill missa. De två första är riktiga tegelstenar och förväntningarna är förstås genomgående höga.

Vägskäl av Jonathan Franzen

Vägskäl av den kände amerikanen Jonathan Franzen ska vara en storslagen familjesaga om svenskättlingarna Hildebrandts som tar avstamp i 70-talets USA. På förlaget Brombergs webbsida står följande att läsa: ”Familjefadern är den veke och självcentrerade prästen som försöker parera sin psykiskt instabila och geniförklarade hustru. Deras fyra barn driver den dramatiska historien framåt. Medan Vietnamkriget rasar, och deras land plågas av motsättningar, pendlar de mellan syskonkärlek och upprivande rivalitet.” Boken är en fristående första del i en planerad trilogi.

Nikes bok

Nikes bok av Agnes Lidbeck

Nikes bok av Agnes Lidbeck lär vara på hela 723 sidor vilket överraskar då jag upplevt hennes tidigare böcker alldeles lagom långa, det vill säga ca 200 sidor, med ett sparsmakat och distinkt språk. Handlingen i denna episka roman är förlagd till tidigt 80-tal och fortsätter fram till våra dagar. Vi får följa ett konstnärspar och ytterligare två familjer i det lilla samhället på Österlen vars liv flätas samman. En katastrof antyds och konsekvenserna därav breder ut sig som ringar på vattnet. Kärlek, konst och relationer i ett samhälle i förändring utlovas. En långhelg tillsammans med denna bok, utan yttre distraktion, står högt på min önskelista.

Vackra värld, var är du / Sally Rooney ; översättning av Helena Fagertun.

Vackra värld, var är du av Sally Rooney

Irländska Sally Rooney som skrivit de hyllade Samtal med vänner (2017) och Normala människor (2019) är tillbaka med Vackra värld, var är du. Här är huvudkaraktärerna runt 30 år. Det är en bok om vänskapsförhållanden, sex och funderingar om livet och världens tillstånd kort sammanfattat. Alice, en framgångsrik romanförfattare som bor ensam i en gammal prästgård, börjar dejta lagerarbetaren Felix. Man får följa Alices mailkonversation med vännen Eileen som i sin tur försöker komma över sitt ex genom att ta kontakt med den troende och något äldre barndomsvännen Simon. Ett författarskap värt att följa.

Fädernas missgärningar : spänningsroman / Åsa Larsson.

Fädernas missgärningar : spänningsroman av Åsa Larsson

Åsa Larsson är äntligen tillbaka med en bok för vuxna, den sjätte och avslutande delen i serien om juristen Rebecka Martinsson. I Fädernas missgärningar blir hon ombedd av vännen och rättsläkaren Pohjanen att bistå honom i ett preskriberat mordfall. Hon är sliten och trött vid det här laget men går ändå med på det. Det ena leder till det andra och snart inser hon att det även rör hennes egen familjehistoria. Man kan nog förvänta sig en ganska rå och bister men fängslande läsning.

En kropp att sörja / Tsitsi Dangarembga ; översättning: Andreas Vesterlund.

En kropp att sörja av Tsitsi Dangarembga

En kropp att sörja av Tsitsi Dangarembga är egentligen en avslutande men fristående del i en trilogi där den första boken Nervous conditions skrevs 1988, på svenska Rotlös (1990). Den andra delen The book of not (2006) kan jag däremot inte finna översatt till svenska. I denna nya bok möter vi Tambudzai från Zimbabwe som vuxen och det är sent 90-tal. Hon är den enda i sin familj som utbildat sig och lämnat hembyn för arbete i huvudstaden Harare. Det blir dock inte riktigt som hon tänkt sig. Boken var en av sex finalister till Bookerpriset 2020, vilket ju senare togs hem av Douglas Stuart och Shuggie Bain.

Sofias val av barnböcker

Spökbyrån. Fallet med det mystiska godismonstret

Fallet med det mystiska godismonstret av Kristina Ohlsson

Kristina Ohlssons nya serie Spökbyrån, för alla som gillar spökiga klurigheter

Nelly Rapp och trollpackan

Nelly Rapp och trollpackan av Martin Widmark

Nelly Rapp får nya uppdrag som monsteragent

Stendraken

Stendraken av Zelda Falköga

Karma och Jonar del 5! - Ska Karma och Jonar lyckas besegra stendraken och rädda Glimeria?

Nijko och den stora hemligheten / Jo Salmson, Yossra El Said.

Nijko och den stora hemligheten av Jo Salmson

Äntligen en ny bok av Fantasyförfattaren Jo Salmson, Serien Odjuret i borgen.

Sagan om den underbara familjen Kanin och mumiens återkomst : ett mysterium / av Jonna Björnstjerna.

Sagan om den underbara familjen Kanin och mumiens återkomst av Jonna Björnstjerna

Den underbara familjen möter nya varelser i sagoskogen

Åk med om du vågar!

Åk med om du vågar av Helena Davidsson Neppelberg

Lagom läskigt för de allra minsta

Jennys val

Vägskäl av Jonathan Franzen

En av USA:s bästa författare är tillbaka! Vägskäl är första delen i en planerad trilogi som handlar om familjen Hildebrandt som bor i en liten stad i Illinois. Till största delen utspelar den sig under en vinterdag 1971. Tidsandan präglas av protesterna mot Vietnamkriget och av den djupa sprickan mellan föräldra- och ungdomsgenerationen. Även inom familjen Hildebrandt uppstår slitningar och Franzen växlar mellan det stora samhällsperspektivet och det vardagsdramatiska familjelivet.

Harlem shuffle av Colson Whitehead

Jag blev helt golvad av Whiteheads roman Den underjordiska järnvägen så jag har höga förväntningarna på den nya romanen av den Pulitzerprisbelönade författaren. Den har beskrivits som ett kärleksbrev till Harlem och handlar om Ray Carney som är en ung familjefar med en möbelaffär på 125:th Street i New York. Han dras motvilligt in i kriminella aktiviteter när han får pengaproblem. Harlem shuffle utspelar sig under tidigt 60-tal då den optimistiska Kennedyeran nådde sin kulmen samtidigt som heroinet börjar flöda på Harlems gator.

När vi var samer av Mats Jonsson

Jag har följt Mats Jonsson sedan hans genombrott med serieromanen Hey Princess 2002 och läst allt han givit ut. Han skriver oftast självbiografiskt och i sin senaste bok riktar han blicken mot sin släkts historia. När Mats farfar dör hittas ett renmärkesbevis bland hans tillhörigheter. Att farfadern var skogsame pratades aldrig om under Mats uppväxt. Genom omfattande efterforskningar målar Mats upp en bild av den skamliga behandlingen av Sveriges ursprungsbefolkning.

Dante av Anders Cullhed

Teorin om att Dante kan ses som världshistoriens förste författare förs fram av Cullhed, professor i litteraturvetenskap samt kallad Nordens store Danteauktoritet. I denna omfattande biografi om den store diktare som gav oss Den gudomliga komedin ger Cullhed inte bara en skildring av Dantes liv utan även Cullhed även en bild av den medeltida värld Dante verkade i.

Memorial av Bryan Washington

En modern relationsroman som fått strålande recensioner i författarens hemland USA. Memorial handlar om gayparet Benson och Mike som lever tillsammans i Houston. Just som Mikes mamma ska hälsa på paret, måste Mike hastigt resa bort. Detta innebär att Benson blir ofrivilligt ensam med sin svärmor som inte är helt lätt att umgås med.

Rebecka har valt fem fina bilderböcker.

Katten som inte hade något namn / text: Fumiko Takeshita ; illustrationer: Naoko Machida ; översättning: Mariko Takahashi.

Katten som inte hade något namn av Fumiko Takeshita

Fantastiskt fin bilderbok om en hemlös katt som söker efter ett eget namn på Tokyos gator.

Den sista utposten / Cecilia Heikkilä.

Den sista utposten av Cecilia Heikkilä

"Den sista utposten är världens finaste plats, berättade morfar". Kan man längta till en plats man aldrig varit på? En bok om att hitta hem och kärleken mellan en morfar och ett barnbarn.

Min kompis Bo / Frederique Feder, Nina Blychert.

Min kompis Bo av Frederique Feder

Humoristiskt om rädslor och en väldigt speciell vänskap.

Det är okej att vara rädd. Alla är rädda för något.

Jag talar som en flod / text av Jordan Scott ; bilder av Sydney Smith ; översättning av Katarina Kieri.

Jag talar som en flod av Jordan Scott

"Jag vaknar varje morgon till ljudet av ord omkring mig. Och jag kan inte uttala dem alla…"

Glömdagen / Sara Lundberg.

Glömdagen av Sara Lundberg

Vem är egentligen den största glömmaren?

Lillemors val

Kaptenen och Ann Barbara  av Ida Jessen

Danska författare gör mig sällan besviken. Ida Jessen, som bl.a. skrivit de historiska romanerna En ny tid och Doktor Bagges anagram som jag tyckte mycket om. Nu är Jessen tillbaka med en ny roman med en lockande titel - Kaptenen och Ann Barbara - ”en väldigt välskriven historia om en svår, mödosam tid i Danmarks jordbrukshistoria, vilket kanske låter tråkigt, men skenet bedrar.”

Meter i sekunden / Stine Pilgaard ; översättning av Helena Hansson & Djordje Zarkovic.

Meter i sekunden a Stine Pilgaard

Stine Pilgaards Meter i sekunden handlar om en ung nybliven mamma som försöker finna sig tillrätta efter flyttar till Västjylland och beskrivs som ”en riktigt rolig, välskriven och underfundig roman som tar sig in under huden på läsaren och får en att sitta som trollbunden. Inte konstigt att den gjort succé i Danmark - detta är en fullständig fröjd att ta del av.”

Bron över Tangagata / Eiríkur Örn Norðdahl ; översättning: John Swedenmark.

Bron över Tangagata / Eiríkur Örn Norðdahl

Även isländska författare brukar leverera ytterst läsvärd litteratur. Bron över Tangagata av Eiríkur Örn Norðdahl, ”en lustfylld roman om hur kärleken kan sätta färg på den allra tristaste vardag och göra den magisk” lär inte heller den göra mig besviken.

Memorial / Bryan Washington ; översättning av Sofia Nordin Fischer.

Memorial av Bryan Washington

Amerikanen Bryan Washington, född 1993, har tidigare gett ut en novellsamling och Memorial är hans debutroman. Romanen, som handlar om två män som lever i en kärleksrelation, har uppmärksammats stort och hamnade på många listor över ”best books of 2020”.

Världen väntar mig : Birgitta Stenberg, lusten & litteraturen / Paul Tenngart.

Världen väntar mig : Birgitta Stenberg

Sist men inte minst ser jag mycket fram emot Paul Tenngarts biografi över Birgitta Stenberg, Världen väntar mig: Birgitta Stenberg, lusten och litteraturen. Rafflande läsning enligt per Svensson på DN och han skriver att Tenngart på ett alldeles självklart sätt varvar de dramatiska episoderna i Stenbergs liv med insiktsfulla kommentarer om Stenbergs verk.

Höstens böcker

Lillemors val

Kaptenen och Ann Barbara  av Ida Jessen

Danska författare gör mig sällan besviken. Ida Jessen, som bl.a. skrivit de historiska romanerna En ny tid och Doktor Bagges anagram som jag tyckte mycket om. Nu är Jessen tillbaka med en ny roman med en lockande titel - Kaptenen och Ann Barbara - ”en väldigt välskriven historia om en svår, mödosam tid i Danmarks jordbrukshistoria, vilket kanske låter tråkigt, men skenet bedrar.”

Meter i sekunden / Stine Pilgaard ; översättning av Helena Hansson & Djordje Zarkovic.

Meter i sekunden a Stine Pilgaard

Stine Pilgaards Meter i sekunden handlar om en ung nybliven mamma som försöker finna sig tillrätta efter flyttar till Västjylland och beskrivs som ”en riktigt rolig, välskriven och underfundig roman som tar sig in under huden på läsaren och får en att sitta som trollbunden. Inte konstigt att den gjort succé i Danmark - detta är en fullständig fröjd att ta del av.”

Bron över Tangagata / Eiríkur Örn Norðdahl ; översättning: John Swedenmark.

Bron över Tangagata / Eiríkur Örn Norðdahl

Även isländska författare brukar leverera ytterst läsvärd litteratur. Bron över Tangagata av Eiríkur Örn Norðdahl, ”en lustfylld roman om hur kärleken kan sätta färg på den allra tristaste vardag och göra den magisk” lär inte heller den göra mig besviken.

Memorial / Bryan Washington ; översättning av Sofia Nordin Fischer.

Memorial av Bryan Washington

Amerikanen Bryan Washington, född 1993, har tidigare gett ut en novellsamling och Memorial är hans debutroman. Romanen, som handlar om två män som lever i en kärleksrelation, har uppmärksammats stort och hamnade på många listor över ”best books of 2020”.

Världen väntar mig : Birgitta Stenberg, lusten & litteraturen / Paul Tenngart.

Världen väntar mig : Birgitta Stenberg

Sist men inte minst ser jag mycket fram emot Paul Tenngarts biografi över Birgitta Stenberg, Världen väntar mig: Birgitta Stenberg, lusten och litteraturen. Rafflande läsning enligt per Svensson på DN och han skriver att Tenngart på ett alldeles självklart sätt varvar de dramatiska episoderna i Stenbergs liv med insiktsfulla kommentarer om Stenbergs verk.