Lästips för barn

Sommarboktips från barnen i Varberg

197783
Av: Läckberg, Camilla
193432
Av: Widmark, Martin
175716
Av: Stark, Ulf
193076
198771
Av: Öhrn, Angelica
190802
Av: Sindt, Ulf
146186
Av: Smith, Alex T
191173
Av: Tydén, Katja
193794
Av: Ollmark, Lena
198145
Av: Skugge, Linda
Hitta Tjina! av Moni Nilsson

Hitta Tjina! är en fartfylld deckare skriven för 9-12-åringar. Moni Nilsson har tidigare skrivit en mängd barn- och ungdomsböcker, bland annat böckerna om Tsatsiki och bokserien om Semlan och Gordon.

I denna bok får vi följa Tjina, Svante och berättarjaget Saga. Tjina har inte bott i Hallstabrunn och gått i Svantes och Tjinas klass så länge, men sedan den dagen hon kom till klassen har de tre hållit ihop i vått och torrt. Om någon av dem varit sjuk en dag, eller brutit benet, som Saga gjorde en gång, så har de alltid hört av sig till varandra på morgonen. Men, så är det inte denna torsdag när Svante och Saga som vanligt väntar på Tjina vid Mattes grillkiosk. Tjina dyker inte upp, och till slut får Svante och Saga ändå gå till skolan. Väl där märker de att de skall ha läxförhör, det har de båda alldeles förträngt. Svante blir så nervös att han måste gå och kissa. Saga börjar sjunga- det gör hon alltid när hon blir nervös skall det visa sig.

Ännu mer nervösa och oroliga blir de när fröken inte heller vet varför Tjina inte kommit till skolan. De båda kompisarna känner på sig att något måste ha hänt henne. Av en händelse kommer Svante på att även Korv- Oskar, som jobbar i korvkiosken där Svante äter middag var och varannan dag, också är försvunnen. Tänk om Korv-Oskar har kidnappat henne, tänker de. Svante och Saga anar oråd. De bestämmer sig för att söka efter Tjina.

Fröken får efter någon vecka ett brev från Tjinas pappa där det står att de hastigt måste flytta för att Tjinas farmor blivit allvarligt sjuk. Men när Svante och Saga letar efter en ny adress på skolexpeditionen så finns ingen registrerad. Det är något som inte stämmer tänker de. De måste hitta allra bästa Tjina! Så börjar ett spännande, och stundtals tämligen farligt, äventyr i jakten för att hitta Tjina.

En läsvärd deckare där man snabbt sugs in i den spännande handlingen. Det är en välskriven bok om stark vänskap, att hamna i situationer som inte var meningen, saknad och det viktiga budskapet att tillsammans löser man det mesta- ensam är inte stark.

// Anna Simonsson

Hitta Tjina! av Moni Nilsson

Sant eller falskt av Andreas Palmaer

Om du är nyfiken av dig och gillar utmaningar så ska du läsa böckerna Sant eller falskt, Mera sant eller falskt och När jag reste till jordensmedelpunktI böckerna kan du läsa om olika personer och gissa om det är en sann berättelse eller inte. Vissa personer har funnits på riktigt, medan andra är påhittade. Svaren finns så klart i böckerna och det är faktiskt klurigare än du säkert tror. 

Fanns det en man från Italien som har byggde ett hus på havets botten? Brukade Mozart svära och prutta under sina vackra konserter? Brukade läkarna dricka kiss på 1600-talet för att ta reda på vilken sjukdom en person hade? Och byggde verkligen Sarah Winchester ett av världens störta hus, med cirka 137 rum för att osaliga andar skulle få någonstans att bo? Ja, vad tror du?

Läs fantastiska och roliga berättelser och gissa om det är sant eller falskt. /Jennie 

 

Vill du reservera boken, klicka på bilden


 

Dömda kvinnor: Förbryterskor i Sveriges historia av Elin Hägg

Dömda kvinnor av Elin Hägg är riktigt ruggig läsning. I boken får vi läsa om sjutton svenska kvinnor som dömdes för brott, allt från att använda byxor till att mörda. Boken visar hur vår syn på brott och straff har förändrats, det som en gång var olagligt var kanske inte det 100 år senare.

Vi får bland annat läsa om hovdamen Kerstin Gabrielsdotter som år 1585 dömdes för häxeri. Kerstin tog hand om prinsessan Lucretia och när hon hastigt dog blev Kerstin anklagad för att vara häxa. Det räckte med att kungen ansåg att hon var skyldig för att hon skulle dömas.

Ulrika Eleonora Stålhammar klädde ut sig till man och tog värvning i Karl XII:s arme. Dessutom gifte hon sig med en kvinna. På 1700-talet var detta hemskt, kvinnor fick inte ha manskläder och absolut inte gifta sig med varandra.

Boken är riktigt spännande och har fina, men lite läskiga bilder. 

/Jennie

 

Vill du reservera boken, klicka på bilden

  

Världens sämsta fotbollslag och andra fantastiska förlorare av Andreas Palmaer

I Världens sämsta fotbollslag finns 17 sanna historier om människor som misslyckats och gjort bort sig. Nästan alla hatar att göra bort sig och misslyckas, men många gillar att höra eller läsa om misstagen. Och ibland är förloraren även en vinnare.

Brasilien till exempel, är världsbäst på fotboll och har vunnit VM-guld fem gånger. Alla känner väl till Pelé, Neymar och Ronaldinho. Men brasiliansk fotboll är också känd för att vara sämst i världen. Íbis Sport Club räknas faktiskt som världens sämsta lag. Under tre år och elva månader har de inte vunnit en enda match. Faktum är att Ìbis Sport Club till och med kommer med i Guinness rekordbok som världens sämsta lag. Deras sämsta spelare har lockigt långt hår och kallas Mauro Shampoo och under tio år har han bara gjort ett enda mål. Trots det har de en stor grupp fans och läktarna är ofta fullsatta. Publiken älskar Ìbis Sport Club. Fansen tröstar och kramar sina spelare när de förlorat ännu en gång. Så när laget plötsligt börjar vinna matcher blir fansen mycket besvikna och arga. De vill se Ìbis förlora! De skyller vinsterna på den nye tränaren som tvingar spelarna att träna hårt. 2017 har Ìbis chansen att flytta upp från den lägsta divisionen, men de förlorar mot laget Decisao. Laget är så klart ledsna, men fansen jublar! Äntligen är de sämst igen! "Ìbis kommer ändå aldrig bli bäst i Brasilien. Då kan de lika gärna vara näst på att vara sämst."(s. 12)

Redan som treåring börjar Tonya Harding åka skridskor. Hon är en naturbegåvning och gör snart perfekta piruetter. När hon är ung vinner hon de amerikanska mästerskapen och lyckas med konståkningens svåraste hopp - trippel axel. Men hon är inte så omtyckt, hon svär och skriker åt  journalister, och är väldigt självsäker och stöddig. Hennes största konkurrent Nancy Kerrigan är precis tvärtom. Snäll, glad och väluppfostrad. Nancy kallas "Amerikas älskling". När det är dags för Olympiska spelen 1994 ska USA välja ut EN konståkare som ska representera USA. Ska det bli Tonya eller Nancy?

Treb Heining är även känd under namnet Ballongmannen. Har man gott om pengar och behöver mycket ballonger till sin fest, då ringer man till Ballongmannen. Nu har Treb sitt största jobb någonsin framför sig! Det behövs en halv miljon ballonger till stadsfesten i Cleveland - det kommer att bli världsrekord i ballonger. Treb är överlycklig! Han och hans anställda arbetar med projektet i sex månader för att allt ska bli perfekt under festen. Men när det äntligen är dags för stadens kalas blir det bråttom. Ett oväder är på väg och Treb är tvungen att släppa på nätet som håller alla ballonger på plats alldeles för tidigt. Det gick inte som han tänkt, men himlen fylls av heliumballonger och publiken jublar, så Treb är trots allt ganska nöjd med sitt jobb. Ballonger som är fyllda med helium sjunker sakta neråt mot marken när de töms på luft. Den här dagen gör regnet att ballongerna trycks ner mot marken mycket snabbare än planerat. 500 000 stycken ballonger kan ställa till med ganska mycket kaos i en stad där alla är ute för att fira stadsfesten...

Andreas Palmaer har skrivit en underhållande bok, den är både spännande, intressant och rolig. Det blir extra kul på något sätt när man vet att berättelserna bygger på sanna historier. Eftersom det är 17 separata kapitel är boken perfekt om man bara ska läsa en stund. Palmaer har tidigare gett ut flera liknande böcker, bland annat 18 mystiska gåtor och Sant eller falskt. De kan jag varmt rekommendera om du gillar denna.

// Fredrika Sjöberg

Vill du reservera boken, klicka på bilden

Så himla taskigt / Det brinner Chamir ​

Så himla taskigt av Cina Friedner tar mig tillbaka till mellanstadiets maktstrukturer och frustrerade känslor. Handlingen kretsar kring sociala faktorer som popularitet, inkludering och utfrysning. Ständigt aktuella och viktiga ämnen att samtala om och reflektera kring. Manda och hennes bästa kompis Lilly plågas av klassens populäraste tjej Henrietta. Efter en rad händelser där Henrietta bland annat talar illa om klasskompisar och inte bjuder alla tjejer på tjejfesten så når irritationen sin kulmen. Hämnd står i antågande och Manda och Lilly bestämmer sig för plocka ner Henrietta på jorden genom att skriva taskiga kommentarer på Henriettas vlogg. Dialogen är rapp och lättsam, det är enkelt att sugas in i berättelsen och ryckas med av de irriterade känslorna. ​

Vill du reservera boken, klicka på bilden

Omslagsbild

Så himla taskigt av Cina Friedner

Det brinner Chamir är den tredje fristående delen om Julia och hästen Chamir. ​

Handlingen grundar sig i hästvärlden där Julia äntligen ska få köpa sin drömhäst Chamir. Sommarlovet nalkas och förväntningarna på hästsommaren som kommer är centrala. Dessa ställs sedan mot det klimathot som ökar i takt med att sommarvärmen blir allt hetare. Berättelsen är klimataktuell och det ligger nära tillhands att blicka tillbaka på förra sommarens torka med medföljande betesbrist och omfattande skogsbränder. ​

Julia är först ovillig att ta till sig information om den förändrande miljön och följa de restriktioner som införs. Hon vill stanna i sin lyckobubbla som nybliven hästägare vilket gör hennes karaktär väldigt mänsklig. Läsaren får följa hur karaktärerna runt omkring henne reagerar på olika sätt inför den oro de ställs inför. Språket är något platt så det är främst handlingen som driver läsaren framåt. Det är en spännande berättelse med en hel del igenkänning från vårt rådande klimat, på fler än ett sätt. ​

Vill du reservera boken, klicka på bilden

Omslagsbild

Det brinner Chamir  av Angelica Öhrn​

Anna Lundegård

Arthur och det gyllene repet av Joe Todd-Stanton
Professor Brownstone har en skattkammare fylld av fantastiska, märkliga och ovanliga föremål. Föremål som är insamlade under hundratals år från världens alla hörn. Bland annat har professorn en samling böcker, som han värderar högst av allt i skattkammaren. Böckerna rymmer berättelser om modiga upptäcktsresande släktingar, som har trotsat faror och gett sig ut på äventyr över hela jordklotet.

Det allra första äventyret handlar om Arthur Brownstone, som gav sig ut på upptäcktsfärd redan som liten pojke i den isländska byn där han växte upp.Arthur var väldigt intresserad av sagor och berättelser om fjärran länder och uråldrig magi. Redan när han var gammal nog att gå gav han sig ut ensam i skogen och umgicks med underliga varelser och samlade på sig magiska föremål. Dessa fick han av varelserna som tack för hjälpen. Av den stora fågeln Vindvinge fick Arthur en magisk fjäder som skyddar från fara när han räddade Vindvinges ägg från att krossas mot marken. Av vättarna och feérna fick han en förtrollad stav när han mäklade fred i deras krig. Den gamla kvinnan Atrix gav Arthur en anteckningsbok när han räddade hennes katt ur ett träd. Och högst upp i ett gammalt torn hittade han även Tidens hand, som förstelnar vem som än rörde vid den. Alla dessa märkliga ting är bra att bära med sig som äventyrare och upptäcktsresande. Och det är tur att Arthur får och finner alla dessa, för han kommer sannerligen behöva dem alla i detta äventyr!

En dag när Arthur är ute i skogen för att leta efter magiska maskar invaderas nämligen Arthurs by av en väldig svart varg - Fenrisulven - som släcker byns stora brasa. Den gamla kvinnan Atrix talar då till byns invånare:
 

"Utan värmen från vår stora brasa kommer varje hus i byn att vara istäckt inom en vecka...och vi bybor kort därefter...Men det finns hopp! Bortom havet ligger asagudarnas hemvist. I ett kolossalt hus på toppen av ett berg bor en gud som härskar över himlen med sin hammare. Endast han kan tända vår brasa igen." (s. 19)

 

Byborna ser ingen i byn som kan klara strapatsen till asagudarnas hemvist. Fenrisulven hade under sitt instormande skadat alla tänkbara. Alla utom...Arthur, som ju hade varit i skogen. Ingen verkar dock tro på att den lille Arthur, som bara springer runt i skogen och samlar på skräp, skulle kunna göra någon skillnad. Han är för liten! Han skulle inte klara två sekunder i gudarnas rike! Men, på natten packar Arthur sina magiska ägodelar och ger sig av ändå. Kommer Arthur klara av att ta sig in i asagudarnas hemvist och hem till guden Tor? Kan en liten pojke rädda byn från undergång? Läs Brownstones äventyr i myternas värld del 1: Arthur och det gyllene repet, så får du se hur det går!
 

Gillar du äventyr, magi och fornnordisk mytologi så kommer du att tycka om Arthur och det gyllene repet. Del 2 i Brownstones äventyr i myternas värld heter Marcy och sfinxens gåta. Den handlar om Marcy Brownstone och hennes äventyr i Egypten. Böckerna passar från cirka 7 till 10 år.

 

Fredrika Sjöberg

 

Vill du reservera boken, klicka på bilden

 


 

Arthur och det gyllene repet av Joe Todd-Stanton

Festen av Petter Lidbeck

Elsas föräldrar har fest för alla grannar. De vuxna dansar, skålar och pratar högt. Elsa och kusinen Signe ligger på garagets platta tak och tittar på. Signe filmar de vuxna och verkar fascinerad av allt som händer, men Elsa tycker det är tråkigt och går och lägger sig. På morgonen ringer grannfrun Lena och undrar om någon sett hennes man Sebastian. Han har ännu inte kommit hem från festen. En stund senare får de veta att Sebastian har hittats död i vägkanten, påkörd på hemvägen. Allt verkar luta åt att det är något som har hänt av misstag, en smitningsolycka. Signe tittar på festfilmen på mobilen om och om igen, och börjar luska i alltsammans. Vem gick hem med vem och när? Vem visste om dödsfallet först av grannarna? Vad är det för spår polishunden har hittat i bäcken strax intill olycksplatsen? Kan det rent av vara någon av grannarna som är den skyldige? Signe är smart och har snart klurat ut hur allt hänger samman.Festen är första delen i Petter Lidbecks nya deckarserie om Signe. Passar dig som är 10 år och uppåt.

Fredrika Sjöberg

Vill du reservera boken, klicka på bilden

Festen av Petter Lidbeck

Hon vet allt om oss av Kajsa Gordan

Corinne åker hellre några tunnelbanehållplatser till Hammarbyskolan Södra, än att gå kvar på Katarina Norra. På Katarina Norra tittar alla medlidsamt på henne, eller tittar bort, när hon går förbi i korridoren. Tjejen med mamman som dog i cancer. Det är Corinne det. Hur går man vidare efter det? Nej, då är det lättare att börja om på ny skola där ingen vet vem man är. När de nya kompisarna frågar varför hon slutat på Katarina Norra - som ligger inne i Stockholm centrum - och hellre åker ut till Hammarby Södra, säger Corinne att det är för att mamma och pappa letar efter boende i Hammarbyhöjden, att de ska flytta dit. Allt för att slippa säga sanningen.

Hon börjar hänga med Ella, Tanja, Amir och Noah. Amir och Noah upptäcker en väg in i källaren på skolan, där skolsystern och kuratorn har haft sina mottagningsrum tidigare. Nu är rummen öde och låsta för att källaren ska renoveras, och kuratorn och skolsystern tar emot eleverna på en annan skola. Allt står orört kvar i rummen, skolsköterskans stetoskop hänger på sin krok och kuratorns servettlåda står på bordet vid besöksfåtöljen, precis som vanligt. Amir och Noah tar med sig tjejerna dit och efter det hänger Corinne, Ella och Tanja ofta i rummen. Speciellt Corinne. Hon får en självklar plats i kuratorns stol. Bakom skrivbordet sitter hon och tar emot sina vänner när de behöver prata av sig. Samtalen börjar lite trevande, men snart berättar de alltmer för Corinne - om sina minnen, familjer, rädslor och hemligheter. Corinne tycker att det är skönt att kunna hjälpa till. För om man är den som försöker hjälpa behöver man inte tänka på det som man själv är ledsen för.

Hon vet allt om oss är Kajsa Gordans nya bok, och jag gillar den direkt. Hon beskriver fem tonåringars oro, sorg och glädje på ett fint sätt och påminner läsaren om att man inte kan se på utsidan hur en människa mår på insidan. Boken kan även passa bra som högläsning, då det finns mycket att fundera och prata kring i handlingen. Passar dig som är 12 år och uppåt. 

Fredrika Sjöberg

Vill du reservera boken, klicka på bilden

Hon vet allt om oss av Kajsa Gordan

Lyckans knapphål av Hisae Iwaoka

Lyckans Knapphål är en rolig och fin berättelse av Hisae Iwaoka som skapat Aomanjuskogen och Drömmarnas djup.

Den handlar om Kei Jano, som har en inredningsbutik och Yuka Mikumo som har ett cafeé. Deras lokaler ligger grannar med varandra och Yuka brukar gå in till Kei för att köpa grejer, mest för att hon gillar honom. Det förstår inte Kei, men hans mamma förstår det. Nu är det så att hans mamma är död och vakar över sin son genom en nåldyna (ja, jag vet, superskumt). Hon tänker att det kunde vara bra om Kei och Yuka blev ihop.

Nu är det så att även Yuka har en skyddsande. Hennes hund som dog kan inte sluta vaka över henne. Men hunden tycker inte att Kei och Yuka ska bli ett par.

En fin berättelse om vänskap och kärlek, men som skruvas till ordentligt genom skyddsandar/spöken som stökar runt och ställer till oreda. 

Jennie Elmén

Vill du reservera boken, klicka på bilden 

Lyckans knapphål av Hisae Iwaoka

Dimman av Ewa Christina Johansson

På höstlovet ska Iris hälsa på sin mormor, som bor utanför en liten by. Petri, som brukar hälsa på sin farfar i huset bredvid, ska också komma. Det känns kul, Iris gillar Petri :)

Hon tar tåget till mormor själv. På vägen dit får Iris ett konstigt sms, från en okänd avsändare. "Är du rädd för spöken?" Det måste vara någon som försöker vara rolig, tänker Iris. Vem kan vara ifrån? När hon hoppar av är det tomt på perrongen. Konduktören, som presenterar sig som Micke, pekar ut vägen till mormor. Alla verkar veta var hon bor, och det kanske inte är så konstigt - hon driver byns enda mack. På vägen får hon ett sms till: "Vänd om" står det. Nu börjar det kännas lite jobbigt, vem är egentligen den okända avsändaren?! Det börjar  komma in dimma, mer och mer dimma, och Iris förvillar bort sig. Micke sa att hon skulle hålla utkik efter flaggstången, men nu syns den inte alls...plötsligt står det en flicka framför Iris på grusvägen. Hon är tunt klädd i en klänning och barfota. Håret är långt och alldeles vitt. Hon är väldigt blek, nästan genomskinlig. "Hej!"säger Iris lättad och frågar om vägen. Men flickan bara tittar på henne, utan att svara. Sedan vänder hon sakta på huvudet och tittar på något bakom Iris. När Iris vänder sig om ser hon flaggstången. "Tack för hjälpen!", säger Iris till flickan. Men flickan är puts väck...

Det händer mer märkliga och läskiga saker under höstlovsveckan, Iris känner sig bevakad, stämningen byggs upp. Fler sms plingar i mobilen. Och flickan i dimman, ingen verkar veta vem hon är.

Ewa Christina Johansson är mästare på läskiga spökhistorier. Dimman är inget undantag! Passar från 10 år.

Fredrika Sjöberg

Vill du reservera boken, klicka på bilden

Omslagsbild

Dimman av Eva Christina Johansson

Bloggar med lästips

Ge mig boken

Ge mig boken är en blogg där Fredrika Sjöberg, som jobbar som bibliotekarie på Varbergs stadsbibliotek, tipsar om spännande och bra böcker för dig som är 6-13 år.

 

Bok ohoj!

Bok ohoj! är sidan där kommunens skolbibliotekarier tipsar om böcker. Lästipsen här passar alla som går i grundskolan!

 
Barnens bibliotek

Barnens bibliotek har en helt underbar hemsida. Boktips i massor för alla! Leta boktips eller skriv egna.

 

Språk