Boktips för barn

Böcker om vintern

182772
Av: Skugge, Linda
161715
106886
Av: Vall, Emma
178445
Av: Ross, Tony
103116
Av: Berg, Øivind
108758
186063
Av: Ribbing, Anna
197477
Av: Sindt, Ulf
193787
Av: André, Mia

Boktips

Att vara Kerstin av Helena Hedlund

Det här är andra boken om Kerstin, den första heter Det fina med Kerstin, den tredje Kerstin livet döden och den senaste Precis som Kerstin.

Kerstin är sju år och man får följa hur hon lever och betraktar världen. Kerstin och hennes pappa ser att det har flyttat in gröngölingar i björken hemma. Kerstins kompis Gunnar bor i närheten och de brukar gå tillsammans till skolan.

Kerstins mamma fyller 40 år och är på semester på Mallorca med sin kompis Kakan. Hon har dessutom klippt tuppfrisyr och tauerat in ett K på armen – det gillar inte Kerstin. I skolan ska fröken ha barn så det ska komma en vikarie som heter Kenneth. I skolan pratar de om hur olika familjer kan se ut och Kerstin tänker på att hon vill verkligen inte vill att hennes mamma och pappa ska skilja sig.

En dag kommer Kerstins mamma hem från Mallorca. Kerstin är lite orolig att hon är på väg att flytta till Mallorca, och Gunnar är orolig att hans mamma är på väg att flytta till Stenungsund. Det är vildsvin som bökar i Gunnars mammas trädgård och det gillar inte Gunnars mamma. Grannen Nisse tycker att de ska skaffa vargkiss och sprida ut i trädgården, då vill inte vildsvinen vara där, men hur får man tag i det, undrar Kerstin. De lyckas beställa det, men hur går det egentligen? Det blir öppet hus för Kerstins mamma som har fyllt år och då vill Kerstin inte vara med. Och vildsvinen dyker upp där de inte ska!

Jag skrattar högt åt de galna sakerna Kerstin och Gunnar gör. När jag slutar läsa boken gör jag det med ett leende.

Ylva Lyshag

Vill du reservera boken, klicka på bilden

Att vara Kerstin / Helena Hedlund; illustrationer av Katarina Strömgård.

Att vara Kerstin av Helena Hedlund

Mitt käraste gyllene barn av Christina Wahldén

Mitt käraste gyllene barn är baserad på en sann historia om den judiska flickan Kaja Finkler som sju år gammal blir utsmugglad ut ur Warzaws getto. Hennes morbror knuffar henne över stadens murar och en okänd kvinna står i mörkret på andra sidan och tar emot henne. Det är livsfarligt att vara jude och kriget rasar runt omkring.

Kaja får äntligen träffa sin pappa igen efter lång tids saknad, och senare kommer även mamma ur den sönderbombade huvudstaden. Men nazisterna tar mamma tillfånga och misshandlar pappa så svårt, att han senare dör av sina skador. Kaja blir bortförd till koncentrationslägret Bergen-Belsen, där hon ensam står på rad med de andra fångarna och får sitt fina hår bortrakat. I lägret sprids sjukdomar och det finns dåligt med mat. Många dör och läggs i högar. Men till slut kommer engelsmännen och befriar fångarna. Kaja som har blivit undernärd och sjuk i lägret får åka tåg mot en okänd framtid i det nya landet Sverige.

Under lång tid berättar inte Kaja Finkler om sin bakgrund. Men efter mer än sextio års tystnad berättar hon sin historia för författaren Christina Wahldén. Mitt käraste gyllene barn är en hemsk historia, men den behöver berättas och höras. Och den genomsyras hela vägen av både kärlek och hopp.

Jag tycker att boken trots sitt innehåll fungerar bra att läsas av barn och ungdomar 10-14 år, men allra bäst blir nog läsupplevelsen om den delas med en kompis eller en vuxen.

Fredrika Sjöberg

Vill du reservera boken, klicka på bilden

Mitt käraste gyllene barn av Christina Wahldén

Myrägg på menyn: konstig mat från hela världen av Mia Öström

Vet du vad kiviak, cuy eller escamoles är för något? Jag hade ingen aning och efter att ha läst boken vet jag nu vad det är, men blev inte speciellt sugen på att smaka! Här har du en rolig och faktaspäckad bok om vad man äter i olika länder. Vi människor kan ju nästan äta allt. Allt beror på var vi bor och vad vi är vana vid. Det jag tycker är jättegott kan någon i en annan del av världen tycka är jätteäckligt. Här i Sverige har vi marsvin som husdjur. I länder som Peru, Bolivia och Ecuador friterar man marsvinet och äter det med pommes frites. I länderna runt bergskedjan Anderna har man ätit marsvin i 7000 år!  

Vi får också lära oss om mat som är giftig och som måste tillredas på rätt sätt för att man ska kunna äta av det utan att dö. När mat luktar illa, äter man det oftast inte, för då är det dåligt och man kan bli sjuk. Här i Sverige äter vi surströmming, alltså strömming som har jäst och har man öppnat en sådan burk, så vet man hur illa det luktar! Men för många är det en delikatess. Vi får även reda på mat som var okej att äta förr, men som man inte äter idag och tvärtom. Fram till 1900-talet åt vi småfåglar i Sverige, något vi absolut inte gör idag. Förr i tiden rynkade man på näsan om man skulle äta svamp. Det var mat för korna en gång i tiden. Idag ger man sig ut i skogen för att plocka svamp och ha i maten. Likaså var det när potatisen kom till Sverige på 1700-talet. Det var ingen succé i början och idag kan vi nog inte tänka oss att vara utan pommes frites, potatismos eller helt vanlig kokt potatis! 

En rolig bok med härliga bilder och som vid högläsning åstadkommer en massa urk, blä, va!!!-kommentarer från barnen! 

Christina Viklund 

Vill du reservera boken, klicka på bilden 

Myrägg på menyn : konstig mat från hela världen / Mia Öström, Per Gustavsson ; faktagranskning: Jenny Damberg.

Myrägg på menyn: konstig mat från hela världen av Mia Öström

Dubbeldeckarna och fallet med skeppsvraket av Jorn Lier Hor

I denna senaste delen av Dubbeldeckarna är Tilde och Viktor på stranden i Elvestad tillsammans med spårhunden Åtto för att hitta saker som spolats i land efter stormen. Och denna dag hittar de dels en avbruten skylt av något slag med namnet LINDA på dels hittar de gummistövlar. De märker att gummistövlarna läcker och på hälen står det två bokstäver: J och R. De söker efter mer information på nätet och hittar att ett skepp med namnet BELINDA förliste 1886 utanför Elvestad. Viktor läser vidare på nätet och där står det att ombord fanns tran, säd, potatis, kryddor, salt och tobak men också 1750 guldmynt, skattepengar som skulle till myndigheterna i Kristiansand. Ett skeppsvrak med guld!

J o R står för John Rolfsen & son och det är en stövel- och skofabrik som ligger där i hamnen.

Nu blir det fart på Tilde och Viktor! De ska gå till fabriken för att ta reda på varför de slänger stövlar i sjön och de ska även försöka lösa mysteriet med det sjunkna skeppet, kan guldmynten finnas kvar? Kanske de hittar en skatt på havets botten?

Ett färgsprakande äventyr från första sidan till den sista! En spännande och rolig historia med fina bilder boken igenom. Ett äventyr som passar dig från ca 6-10 år. Kan varmt rekommendera denna. Och det finns hela fem böcker till i serien Dubbeldeckarna om du gillar denna.

Ulrika Tennberg

Vill du reservera boken, klicka på bilden

Dubbeldeckarna och fallet med skeppsvraket av Jorn Lier Horst

Den lilla onda boken av Magnus Myst

Den lilla onda boken använder sin läsare som försökskanin. Boken tränar på att bli ond, blodisande ond, och vill därför ha någon att testa sina läskiga historier och mystiska gåtor på. Läsaren får olika utmaningar och för att komma vidare till rätt sida måste uppgiften lösas. Den här boken ska alltså inte läsas från sidan 1 och framåt, utan det ska hoppas fram och tillbaka, efter de anvisningar Den lilla onda boken ger.

Läsaren hamnar bland annat i fängelsehålan, får höra rysliga berättelser, och stöter på ett spöke som boken försöker skaka av sig. Detta är en perfekt högläsningsbok. Klura på gåtorna och gör spännande val tillsammans. Passar från cirka 8 år och uppåt.

Fredrika Sjöberg

Vill du reservera boken, klicka på bilden

Den lilla onda boken av Magnus Myst

Spökröster av Katherine Arden

Denna bok är en fristående uppföljare till Gömställen som jag tipsade om i mars. Handlingen kretsar fortfarande kring de tre barnen Ollie, Brian och Coco ifrån första boken. Alla tre svetsades samman då de var med om en obehaglig upplevelse i en annan värld och lyckades ta sig därifrån. De berättade aldrig något för sina föräldrar då de anade att de inte skulle bli trodda på. Nu är de bästa vänner för alltid.

Här åker de på skidsemester tillsammans med Cocos mamma och Ollies pappa. Det är en kraftig snöstorm under hela bilresan och det är knappt det går att köra sista biten fram till hotellet. Men fram kommer de och är glada över det.

Under bilfärden drömmer Coco att hon ser en flicka i vitt nattlinne som gråtande ber henne om hjälp. ”Jag letar efter mina benknotor” viskar hon, ”kan du hjälpa mig”? Tyvärr är det ingen dröm utan när de kommer fram till hotellet förstår de snart att här händer overkliga saker.

På morgonen efter första natten dyker det upp ytterligare en gäst till hotellet, en som inte står uppskriven på gästlistan. Och denna gäst är inte vem som helst. Han påstår att han är journalist på en tidning som skriver om spöken och oförklarliga händelser. Det visar sig att det låg ett barnhem och en skola där en gång i tiden och att det spökar där…

De tre vännerna är egentligen inte så pigga på att vara med om ännu en spökhistoria men kan inte säga nej när mannen frågar om de vill hjälpa honom i jakten på spökena.

Minst lika spännande som första boken: Gömställen. En historia som är riktigt riktigt kuslig faktiskt. Och eftersom jag gillar spökhistorier så kan jag rekommendera den till er som också gör det!

Ulrika Tennberg

Vill du reservera boken, klicka på bilden

Spökröster av Katherine Arden

Nattexpressen av Karin Erlandsson

Vad passar inte bättre att tipsa om idag - sista dagen i november - än en ny kalenderbok? Kalenderbok, adventsbok, julbok - kärt barn har många namn - en bok med jultema som har 24 kapitel och som man läser varje dag i december ända fram till julafton. 

Danja brukar åka med sin storasyster, mamma och pappa till mormor varje år för att fira jul. De åker dit redan i början av december för att de ska hinna umås och rå om varandra riktigt mycket, eftersom det är vad julen går ut på säger mamma och pappa. Mormor bor på ovanvåningen av en gammal järnvägsstation. När morfar levde jobbade han som järnvägsstins - han viftade med röd flagga när tågen skulle stanna och med en grön när tågen skulle åka iväg. Mormor bakade solskensbullar och bjöd alla avstigande och påstigande passagerare. Nu stannar inga tåg på järnvägsstationen längre och morfar är död sedan några år tillbaka. Men mormor bakar fortfarande sina goda solskensbullar - med varierande reultat eftersom hon har blivit lite glömsk och därför ibland glömmer jästen i degen och plåten i ugnen. 

När familjen kommer till mormor brukar de bjuda in till en Decemberfest då alla vänner och bekanta hälsar på. Men i år vill inte mormor vara med. Hon ligger till sängs och är förvirrad och orolig. Hon känner inte igen Danja, och säger om och om igen att Danja måste hitta silvernyckeln och att den ska vridas om två gånger, två gånger kom ihåg det! Det är viktigt! Under kvällen försvinner mormor plötsligt. Ingen vet var hon har tagit vägen. De ringer polisen och alla ger sig ut i snöovädret för att leta. Alla utom Danja, som väntar kvar på järnvägsstationen. När hon sitter och tittar ut genom fönstret hör hon ett konstigt ljud. Det låter som om ett tåg närmar sig. Men det kan ju inte stämma, det går ju inga tåg förbi denna järnvägsstationen längre?! Danja går ut på perrongen och spanar åt båda håll, och mycket riktigt - ett tåg närmar sig och saktar in vid perrongen. En man hoppar av och presenterar sig som konduktören Ulf . Han berättar att tåget är Nattexpressen, tåget man kan ta om man saknar någon eller letar efter någon. Danja hoppar på tåget. Det stämmer ju in precis! Hon både letar efter- och saknar mormor. Det här är kanske Danjas chans att hitta henne.

Det här är uppstarten för ett riktigt äventyr! Kommer Danja hitta sin mormor på någon av Nattexpressens hållplatser? Och kommer hon att hitta tillbaka till mormors järnvägsstation?

Nattexpressen är perfekt för mysig högläsning tillsammans, och passar de lite äldre barnen - cirka 8-9 år och uppåt.

Fredrika Sjöberg

Vill du reservera boken, klicka på bilden

Nattexpressen av Karin Erlandsson

2039 framtidshistorier för orädda

En samling med 11 noveller som utspelar sig från 2032 till 2058. Här får man kliva in i en riktigt hård värld där saker som känns självklara nu inte längre är det. Mest spännande var den första novellen om femteklassaren Petrus som ska göra Prövningen, ett slutprov som kommer sålla bort hälften av eleverna inför sjätte klass till att få göra ingenting. Petrus använder en fusklapp och blir påkommen av en mekanisk väktare..

Riktigt spännande att få möta både utomjordningar, levande dockor, hologram-föräldrar och myggor som övervakar barnen i skolan. Läskigt och tänkvärt om hur framtiden skulle kunna se ut.

Maria Rosengren

Vill du reservera boken, klicka på bilden

2039 framtidshistorier för orädda av Andreas Palmaer och Åsa Anderberg Strollo

Bläckfiskarnas dal av Filip Lindkvist

Då det går lite fel på en kemilektion och Ostara, snart 14 år, blir avstängd från skolan orkar hennes pappa inte riktigt med henne, utan bestämmer att nu får hon åka till sin mamma, den galna professorn Amalia Stubb som en dag bara lämnade sin familj och flyttade till ön Dunkelskär, där dimman oftast hänger i tjocka sjok. När Ostara kommer fram till sin mamma visar det sig att mamman inte är där. Istället möts Ostara av roboten Metall-mamma som tydligt meddelar att professorn är iväg på en undervattensexpedition och förväntas inte tillbaka inom de närmsta veckorna. Roboten har blivit förprogrammerad för att ta hand om Ostara och se till att hon börjar skolan, får rätt veckopeng och näringsrik kost! Ostaras mamma forskar på jättebläckfiskar och nu har Amalia åkt till Bläckfiskarnas dal.

På skolan håller klassen på med grupparbeten där eleverna parvis ska redovisa om kända platser på Dunkelskär och på detta viset blir Ostara satt att arbeta ihop med Aidan som helst jobbar själv, en lite speciell kille, som är otroligt duktig på datorer och teknik. Aidan har redan påbörjat arbetet om Skuggeborg, en mystisk plats där det sägs att Stjärnfolket bor. De tar sig dit för att skaffa mer fakta och på plats träffar Ostara Henrietta Stjärndrake, väktare av Dunkelskär. Väktarnas uppgift är att skydda Dunkelskär från sjöodjuren, alltså bläckfiskarna.

Till slut saknar Ostara sin mamma så mycket att hon bestämmer sig för att leta upp henne. Hon tar hjälp av Henrietta och med hjälp av öns väktare samlar de ihop en ubåtsflotta för att ta sig till Bläckfiskarnas dal. Men problemet är att invånarna på Dunkelskär alltid har varit i bråk med bläckfiskarna och nu när de dyker ner i havet, är det för att rädda Ostaras mamma eller för att utrota jättebläckfiskarna…

Detta är ett spännande äventyr i en undervattensvärld som beskrivs väldigt fascinerande och jag skulle gärna vilja åka med i ubåten som ungdomarna färdas i! Boken känns som en blandning av fantasy och science fiction i nutid, med modern teknik och robotar med AI. Boken handlar också mycket om vänskap mellan ungdomarna och det är inte bara Ostara som har föräldrar som kanske inte är de bäst lämpade. Klart läsvärd!

Christina Viklund

För att reservera boken, klicka på bilden

Bläckfiskarnas dal av Filip Lindkvist

Nelly Rapp; fälthandbok för monsteragenter av Martin Widmark

Första boken om monsteragenten Nelly Rapp och hennes hund London kom ut för 17 år sedan. Tjugo stycken böcker senare är Nelly Rapp fortfarande är lika omtyckt. I höst har monsteragenten och hunden även gått upp på bioduken, och jag har hört att filmen är både spännande och rolig. 
Nu har det kommit en ny bok om Nelly, en fälthandbok om monster och andra skrämmande varelser, där vi får en massa nyttig fakta som kan vara bra att ha i höstmörkret. Vi får exempelvis lära oss skillnaden mellan gastar och gengångar, hur man skyddar sig mot vampyrer och troll, vad häxor använder brännässlor till, och att Näcken har elva olika melodier som han spelar  - varav den elfte är värsta.... 
Nelly Rapp; fälthandbok för monsteragenter är en spännande fakta/kapitelbok med mycket fina illustrationer som passar perfekt för den orädde!

Fredrika Sjöberg

Vill du reservera boken, klicka på bilden

Nelly Rapp; fälthandbok för monsteragenter av Martin Widmark

Esperanza av Jakob Wegelius

Den finstämda boken som också rymmer spänning handlar om den lite ensamma Halidon som är bra på att att cykla på enhjuling och jonglera med silverfärgade bollar. Han samlar in lite pengar med sitt uppträdande.

På vägen hem till Kaptenen, som han bor hos, tänker han på att folk brukar stirra på honom, men han är övertygad om att det är hans konster de tittar på.

Väl hemma är inte Kaptenen där, han dröjer väldigt, så Halidon ger sig iväg för att hitta honom. Han letar först på Ellas jazzcafé, där hittar han inte honom och inte på bänken i parken där han brukar sitta. På sin väg händer det en del saker, bland annat så träffar han en strykarhund som han pratar med. Hunden blir tillfångatagen av Halteman, hundfångaren, tillsammans med Halidon. De hamnar i fängelse, men rymmer för att försöka hinna till Kaptenen innan han seglar iväg på båten Esperanza, eller var är han?

Ylva Lyshag

Vill du reservera boken, klicka på bilden

Esperanza av Jakob Wegelius

Kvarter nr 3 av Dan och Lotta Höjer

Dan och Lotta Höjer är verkligen mästare på att skriva bra spökhistorier och Kvarter nr 3 är spännande från första sidan. I berättelsen möter vi först Anna som stöter på en inbrottstjuv i hennes och pappans lägenhet. När tjuven förstår att han är upptäckt angriper han Anna….. 

Liam är en ganska ensam kille. Han flackar omkring eftersom han inte kan bo med sina föräldrar. För tillfället bor han i en fosterfamilj som i och för sig är helt ok men Liam har svårt att anpassa sig. En kväll när han är på väg hem stöter han på Anna vid kyrkogården. Hon verkar lite speciell men de får bra kontakt och bestämmer att de ska ses på samma plats igen. De blir vänner och ses nästan varje dag. Det konstiga är att Anna försvinner klockan åtta varje kväll. Liam tycker det är märkligt och en kväll följer han efter Anna för att se vart hon tar vägen. Han blir mycket förvånad när han ser henne försvinna ner bakom en gravsten på kyrkogården.  

Nästa dag går han dit igen och ser då att de inte är en sten utan en öppen grav. På gravstenen står det Grefve Gustaf Cronstiernas familjegrav. Under står ytterligare några namn och årtal. Liam bestämmer sig för att ta reda på mer om familjen och om det kan ha med Anna att göra. En kväll dyker hon inte upp, istället hittar han ett brev från Anna där hon ber om hjälp att befria hennes pappa. I brevet ligger också flera tidningsurklipp och i dem läser Liam att en tolvårig flicka dött, troligen blivit mördad av sin pappa??? Är flickan Anna och hur ska Liam kunna hjälpa henne och pappan?? 

Men uppdraget han fått från Anna är både svårt och farligt eftersom det finns personer som inte vill att sanningen ska avslöjas. Liam känner ändå att han måste lösa mysteriet och hjälpa Anna. Vad han inte förstår är att han också utsätter sig själv för fara och att han till slut står inför ett val som kommer att förändra hans liv för alltid…..  

Ja, berättelsen är verkligen spännande men den handlar också om ensamhet och att det är viktigt med vänskap. Tillsammans med en rejäl dos övernaturliga inslag blir boken både spännande och sorglig. Korta kapitel med många cliffhangers gör att man måste läsa vidare för att få veta hur det går. 

Harriet Runevad 

Vill du reservera boken, klicka på bilden

Kvarter nr 3 av Dan och Lotta Höjer

Tick Tack av Ewa Christina Johansson

Tilly, eller Ottilia Ellen som hon heter, har flyttat med sin familj till ett nytt hus. Då boken börjar ska hon gå upp på vinden och ställa en kasse med gamla mjukisdjur där som inte får plats någon annanstans. Hennes mamma har bråttom och undrar om hon kan åka till jobbet medan Tilly tar sig nedför den gamla vindstrappan själv. I samma stund har Tilly fått syn på något under några brädor, en guldklocka. Ett gammaldags fickur är det, som man är tvungen att dra upp för att det ska fungera. Tilly skruvar upp klockan och den börjar genast att ticka. Precis då hon ska klättra ner från vinden med uret i handen går stegpinnen sönder och hon faller handlöst till golvet.

Detta är bara början på fler olyckor och andra mystiska saker som händer Tilly och de i hennes närhet. Tilly och bästa kompisen Vera hittar ett namn ingraverat i klockan, Regina Aurora.

Det visar sig att huset de har flyttat till kallades Huset Aurora för länge sedan. De som bodde där tidigare hade två barn, en pojke och en flicka och flickan hette Regina Aurora. Och då Tilly och Vera söker efter hennes namn på nätet så hittar de henne på ett äldreboende helt i närheten. Vera vill väldigt gärna att de ska besöka den äldre damen och att de ska ta med sig det gamla fickuret. Hon kanske har saknat det…

En spännande historia som passar dig som gillar lite läskiga och skrämmande berättelser…

Ulrika Tennberg

För att reservera boken, klicka på bilden

Tick Tack av Ewa Christina Johansson

Hemma hos dig hemma hos mig av Marianne Dubuc

En bilderbok i det större formatet med ett lägenhetshus i genomskärning på varje uppslag. I huset bor lilla kanin som fyller år idag och vi får via texten följa honom i hans dag som består av tårtbakande och utlämnande av inbjudningskort till de övriga i huset och avslutningsvis kalaset. Det fina med boken är att det händer i saker i alla de andra lägenheterna under dagen. Familjen Räv får tillökning, uppe på vinden finns ett litet spöke som gömmer sig och busar runt litegrann. I en vindslägenhet bor en uggla som sover med öronproppar på dagen. I en lägenhet ligger pappa björn sjuk. En läcker bok med många parallellhistorier att ”läsa” själv även om man inte kan läsa. Denna bok räcker länge. Och jag undrar lite vad rödluvan, vargen och de tre små grisarna gör. För de är också med på ett hörn.

Mia Rosengren

För att reservera boken, klicka på bilden

Hemma hos dig hemma hos mig av Marianne Dubuc

 

Pärlfiskaren av Karin Erlandsson

Alla i landet vet att Drottningen älskar pärlor. Hon köper upp alla de pärlor som otaliga pärlfiskare fiskar upp ur havet varje dag.

Drottningen utlyser med jämna mellanrum jakt på den så kallade ögonstenen, den mest värdefulla pärlan av alla. Då ger sig de pärlfiskare som känner sig kallade av. De lämnar hem och barn och återvänder så gott som aldrig. Det sägs att de blir tokiga av ögonstenens förbannelse.

Den här gången är det Mirandas tur att ge sig av. Hon är den skickligaste pärlfiskaren trots sina unga år, och hennes far har redan gått samma öde till mötes. Men faderns gamle vän Marko skickar med Miranda ett barn, Syrsa. Enligt legenden om ögonstenen så är det det enda som skyddar mot förbannelsen. Problemet är bara att Syrsa är outhärdlig. Hon kan inte vara stilla och pratar hela tiden. Miranda får aldrig en lugn stund och dessutom tror Syrsa att hon är bättre på pärlfiske än Miranda! Hur ska hon kunna hitta ögonstenen om hon måste passa barn samtidigt? Dessutom dyker en mystisk kvinna upp och börjar förfölja dem, vad vill hon egentligen?

Det här är början på en fantasyserie som är lika spännande som tankeväckande. De följande delarna i serien heter Bergsklättraren, Fågeltämjaren och Segraren.

Sofia

Vill du reservera boken, klicka på bilden

Pärlfiskaren av Karin Erlandsson

Hitta Tjina! av Moni Nilsson

Hitta Tjina! är en fartfylld deckare skriven för 9-12-åringar. Moni Nilsson har tidigare skrivit en mängd barn- och ungdomsböcker, bland annat böckerna om Tsatsiki och bokserien om Semlan och Gordon.

I denna bok får vi följa Tjina, Svante och berättarjaget Saga. Tjina har inte bott i Hallstabrunn och gått i Svantes och Tjinas klass så länge, men sedan den dagen hon kom till klassen har de tre hållit ihop i vått och torrt. Om någon av dem varit sjuk en dag, eller brutit benet, som Saga gjorde en gång, så har de alltid hört av sig till varandra på morgonen. Men, så är det inte denna torsdag när Svante och Saga som vanligt väntar på Tjina vid Mattes grillkiosk. Tjina dyker inte upp, och till slut får Svante och Saga ändå gå till skolan. Väl där märker de att de skall ha läxförhör, det har de båda alldeles förträngt. Svante blir så nervös att han måste gå och kissa. Saga börjar sjunga- det gör hon alltid när hon blir nervös skall det visa sig.

Ännu mer nervösa och oroliga blir de när fröken inte heller vet varför Tjina inte kommit till skolan. De båda kompisarna känner på sig att något måste ha hänt henne. Av en händelse kommer Svante på att även Korv- Oskar, som jobbar i korvkiosken där Svante äter middag var och varannan dag, också är försvunnen. Tänk om Korv-Oskar har kidnappat henne, tänker de. Svante och Saga anar oråd. De bestämmer sig för att söka efter Tjina.

Fröken får efter någon vecka ett brev från Tjinas pappa där det står att de hastigt måste flytta för att Tjinas farmor blivit allvarligt sjuk. Men när Svante och Saga letar efter en ny adress på skolexpeditionen så finns ingen registrerad. Det är något som inte stämmer tänker de. De måste hitta allra bästa Tjina! Så börjar ett spännande, och stundtals tämligen farligt, äventyr i jakten för att hitta Tjina.

En läsvärd deckare där man snabbt sugs in i den spännande handlingen. Det är en välskriven bok om stark vänskap, att hamna i situationer som inte var meningen, saknad och det viktiga budskapet att tillsammans löser man det mesta- ensam är inte stark.

Anna Simonsson

Vill du reservera boken, klicka på bilden

Hitta Tjina! av Moni Nilsson

Dömda kvinnor: Förbryterskor i Sveriges historia av Elin Hägg

Dömda kvinnor av Elin Hägg är riktigt ruggig läsning. I boken får vi läsa om sjutton svenska kvinnor som dömdes för brott, allt från att använda byxor till att mörda. Boken visar hur vår syn på brott och straff har förändrats, det som en gång var olagligt var kanske inte det 100 år senare.

Vi får bland annat läsa om hovdamen Kerstin Gabrielsdotter som år 1585 dömdes för häxeri. Kerstin tog hand om prinsessan Lucretia och när hon hastigt dog blev Kerstin anklagad för att vara häxa. Det räckte med att kungen ansåg att hon var skyldig för att hon skulle dömas.

Ulrika Eleonora Stålhammar klädde ut sig till man och tog värvning i Karl XII:s arme. Dessutom gifte hon sig med en kvinna. På 1700-talet var detta hemskt, kvinnor fick inte ha manskläder och absolut inte gifta sig med varandra.

Boken är riktigt spännande och har fina, men lite läskiga bilder. 

Jennie

Vill du reservera boken, klicka på bilden

  

Dömda kvinnor: Förbryterskor i Sveriges historia av Elin Hägg

Världens sämsta fotbollslag och andra fantastiska förlorare av Andreas Palmaer

I Världens sämsta fotbollslag finns 17 sanna historier om människor som misslyckats och gjort bort sig. Nästan alla hatar att göra bort sig och misslyckas, men många gillar att höra eller läsa om misstagen. Och ibland är förloraren även en vinnare.

Brasilien till exempel, är världsbäst på fotboll och har vunnit VM-guld fem gånger. Alla känner väl till Pelé, Neymar och Ronaldinho. Men brasiliansk fotboll är också känd för att vara sämst i världen. Íbis Sport Club räknas faktiskt som världens sämsta lag. Under tre år och elva månader har de inte vunnit en enda match. Faktum är att Ìbis Sport Club till och med kommer med i Guinness rekordbok som världens sämsta lag. Deras sämsta spelare har lockigt långt hår och kallas Mauro Shampoo och under tio år har han bara gjort ett enda mål. Trots det har de en stor grupp fans och läktarna är ofta fullsatta. Publiken älskar Ìbis Sport Club. Fansen tröstar och kramar sina spelare när de förlorat ännu en gång. Så när laget plötsligt börjar vinna matcher blir fansen mycket besvikna och arga. De vill se Ìbis förlora! De skyller vinsterna på den nye tränaren som tvingar spelarna att träna hårt. 2017 har Ìbis chansen att flytta upp från den lägsta divisionen, men de förlorar mot laget Decisao. Laget är så klart ledsna, men fansen jublar! Äntligen är de sämst igen! "Ìbis kommer ändå aldrig bli bäst i Brasilien. Då kan de lika gärna vara näst på att vara sämst."(s. 12)

Redan som treåring börjar Tonya Harding åka skridskor. Hon är en naturbegåvning och gör snart perfekta piruetter. När hon är ung vinner hon de amerikanska mästerskapen och lyckas med konståkningens svåraste hopp - trippel axel. Men hon är inte så omtyckt, hon svär och skriker åt  journalister, och är väldigt självsäker och stöddig. Hennes största konkurrent Nancy Kerrigan är precis tvärtom. Snäll, glad och väluppfostrad. Nancy kallas "Amerikas älskling". När det är dags för Olympiska spelen 1994 ska USA välja ut EN konståkare som ska representera USA. Ska det bli Tonya eller Nancy?

Treb Heining är även känd under namnet Ballongmannen. Har man gott om pengar och behöver mycket ballonger till sin fest, då ringer man till Ballongmannen. Nu har Treb sitt största jobb någonsin framför sig! Det behövs en halv miljon ballonger till stadsfesten i Cleveland - det kommer att bli världsrekord i ballonger. Treb är överlycklig! Han och hans anställda arbetar med projektet i sex månader för att allt ska bli perfekt under festen. Men när det äntligen är dags för stadens kalas blir det bråttom. Ett oväder är på väg och Treb är tvungen att släppa på nätet som håller alla ballonger på plats alldeles för tidigt. Det gick inte som han tänkt, men himlen fylls av heliumballonger och publiken jublar, så Treb är trots allt ganska nöjd med sitt jobb. Ballonger som är fyllda med helium sjunker sakta neråt mot marken när de töms på luft. Den här dagen gör regnet att ballongerna trycks ner mot marken mycket snabbare än planerat. 500 000 stycken ballonger kan ställa till med ganska mycket kaos i en stad där alla är ute för att fira stadsfesten...

Andreas Palmaer har skrivit en underhållande bok, den är både spännande, intressant och rolig. Det blir extra kul på något sätt när man vet att berättelserna bygger på sanna historier. Eftersom det är 17 separata kapitel är boken perfekt om man bara ska läsa en stund. Palmaer har tidigare gett ut flera liknande böcker, bland annat 18 mystiska gåtor och Sant eller falskt. De kan jag varmt rekommendera om du gillar denna.

Fredrika Sjöberg

Vill du reservera boken, klicka på bilden

Världens sämsta fotbollslag av Andreas Palmaer

Så himla taskigt och Det brinner Chamir ​

Så himla taskigt av Cina Friedner tar mig tillbaka till mellanstadiets maktstrukturer och frustrerade känslor. Handlingen kretsar kring sociala faktorer som popularitet, inkludering och utfrysning. Ständigt aktuella och viktiga ämnen att samtala om och reflektera kring. Manda och hennes bästa kompis Lilly plågas av klassens populäraste tjej Henrietta. Efter en rad händelser där Henrietta bland annat talar illa om klasskompisar och inte bjuder alla tjejer på tjejfesten så når irritationen sin kulmen. Hämnd står i antågande och Manda och Lilly bestämmer sig för plocka ner Henrietta på jorden genom att skriva taskiga kommentarer på Henriettas vlogg. Dialogen är rapp och lättsam, det är enkelt att sugas in i berättelsen och ryckas med av de irriterade känslorna. ​

Anna Lundegård

Vill du reservera boken, klicka på bilden

Omslagsbild

Så himla taskigt av Cina Friedner

Det brinner Chamir är den tredje fristående delen om Julia och hästen Chamir. ​

Handlingen grundar sig i hästvärlden där Julia äntligen ska få köpa sin drömhäst Chamir. Sommarlovet nalkas och förväntningarna på hästsommaren som kommer är centrala. Dessa ställs sedan mot det klimathot som ökar i takt med att sommarvärmen blir allt hetare. Berättelsen är klimataktuell och det ligger nära tillhands att blicka tillbaka på förra sommarens torka med medföljande betesbrist och omfattande skogsbränder. ​

Julia är först ovillig att ta till sig information om den förändrande miljön och följa de restriktioner som införs. Hon vill stanna i sin lyckobubbla som nybliven hästägare vilket gör hennes karaktär väldigt mänsklig. Läsaren får följa hur karaktärerna runt omkring henne reagerar på olika sätt inför den oro de ställs inför. Språket är något platt så det är främst handlingen som driver läsaren framåt. Det är en spännande berättelse med en hel del igenkänning från vårt rådande klimat, på fler än ett sätt. ​

Anna Lundegård

Vill du reservera boken, klicka på bilden

Omslagsbild

Det brinner Chamir  av Angelica Öhrn​

 

Arthur och det gyllene repet av Joe Todd-Stanton
Professor Brownstone har en skattkammare fylld av fantastiska, märkliga och ovanliga föremål. Föremål som är insamlade under hundratals år från världens alla hörn. Bland annat har professorn en samling böcker, som han värderar högst av allt i skattkammaren. Böckerna rymmer berättelser om modiga upptäcktsresande släktingar, som har trotsat faror och gett sig ut på äventyr över hela jordklotet.

Det allra första äventyret handlar om Arthur Brownstone, som gav sig ut på upptäcktsfärd redan som liten pojke i den isländska byn där han växte upp.Arthur var väldigt intresserad av sagor och berättelser om fjärran länder och uråldrig magi. Redan när han var gammal nog att gå gav han sig ut ensam i skogen och umgicks med underliga varelser och samlade på sig magiska föremål. Dessa fick han av varelserna som tack för hjälpen. Av den stora fågeln Vindvinge fick Arthur en magisk fjäder som skyddar från fara när han räddade Vindvinges ägg från att krossas mot marken. Av vättarna och feérna fick han en förtrollad stav när han mäklade fred i deras krig. Den gamla kvinnan Atrix gav Arthur en anteckningsbok när han räddade hennes katt ur ett träd. Och högst upp i ett gammalt torn hittade han även Tidens hand, som förstelnar vem som än rörde vid den. Alla dessa märkliga ting är bra att bära med sig som äventyrare och upptäcktsresande. Och det är tur att Arthur får och finner alla dessa, för han kommer sannerligen behöva dem alla i detta äventyr!

En dag när Arthur är ute i skogen för att leta efter magiska maskar invaderas nämligen Arthurs by av en väldig svart varg - Fenrisulven - som släcker byns stora brasa. Den gamla kvinnan Atrix talar då till byns invånare:
 

"Utan värmen från vår stora brasa kommer varje hus i byn att vara istäckt inom en vecka...och vi bybor kort därefter...Men det finns hopp! Bortom havet ligger asagudarnas hemvist. I ett kolossalt hus på toppen av ett berg bor en gud som härskar över himlen med sin hammare. Endast han kan tända vår brasa igen." (s. 19)

 

Byborna ser ingen i byn som kan klara strapatsen till asagudarnas hemvist. Fenrisulven hade under sitt instormande skadat alla tänkbara. Alla utom...Arthur, som ju hade varit i skogen. Ingen verkar dock tro på att den lille Arthur, som bara springer runt i skogen och samlar på skräp, skulle kunna göra någon skillnad. Han är för liten! Han skulle inte klara två sekunder i gudarnas rike! Men, på natten packar Arthur sina magiska ägodelar och ger sig av ändå. Kommer Arthur klara av att ta sig in i asagudarnas hemvist och hem till guden Tor? Kan en liten pojke rädda byn från undergång? Läs Brownstones äventyr i myternas värld del 1: Arthur och det gyllene repet, så får du se hur det går!
 

Gillar du äventyr, magi och fornnordisk mytologi så kommer du att tycka om Arthur och det gyllene repet. Del 2 i Brownstones äventyr i myternas värld heter Marcy och sfinxens gåta. Den handlar om Marcy Brownstone och hennes äventyr i Egypten. Böckerna passar från cirka 7 till 10 år.

 

Fredrika Sjöberg

 

Vill du reservera boken, klicka på bilden

 


 

Arthur och det gyllene repet av Joe Todd-Stanton

Festen av Petter Lidbeck

Elsas föräldrar har fest för alla grannar. De vuxna dansar, skålar och pratar högt. Elsa och kusinen Signe ligger på garagets platta tak och tittar på. Signe filmar de vuxna och verkar fascinerad av allt som händer, men Elsa tycker det är tråkigt och går och lägger sig. På morgonen ringer grannfrun Lena och undrar om någon sett hennes man Sebastian. Han har ännu inte kommit hem från festen. En stund senare får de veta att Sebastian har hittats död i vägkanten, påkörd på hemvägen. Allt verkar luta åt att det är något som har hänt av misstag, en smitningsolycka. Signe tittar på festfilmen på mobilen om och om igen, och börjar luska i alltsammans. Vem gick hem med vem och när? Vem visste om dödsfallet först av grannarna? Vad är det för spår polishunden har hittat i bäcken strax intill olycksplatsen? Kan det rent av vara någon av grannarna som är den skyldige? Signe är smart och har snart klurat ut hur allt hänger samman.Festen är första delen i Petter Lidbecks nya deckarserie om Signe. Passar dig som är 10 år och uppåt.

Fredrika Sjöberg

Vill du reservera boken, klicka på bilden

Festen av Petter Lidbeck

Hon vet allt om oss av Kajsa Gordan

Corinne åker hellre några tunnelbanehållplatser till Hammarbyskolan Södra, än att gå kvar på Katarina Norra. På Katarina Norra tittar alla medlidsamt på henne, eller tittar bort, när hon går förbi i korridoren. Tjejen med mamman som dog i cancer. Det är Corinne det. Hur går man vidare efter det? Nej, då är det lättare att börja om på ny skola där ingen vet vem man är. När de nya kompisarna frågar varför hon slutat på Katarina Norra - som ligger inne i Stockholm centrum - och hellre åker ut till Hammarby Södra, säger Corinne att det är för att mamma och pappa letar efter boende i Hammarbyhöjden, att de ska flytta dit. Allt för att slippa säga sanningen.

Hon börjar hänga med Ella, Tanja, Amir och Noah. Amir och Noah upptäcker en väg in i källaren på skolan, där skolsystern och kuratorn har haft sina mottagningsrum tidigare. Nu är rummen öde och låsta för att källaren ska renoveras, och kuratorn och skolsystern tar emot eleverna på en annan skola. Allt står orört kvar i rummen, skolsköterskans stetoskop hänger på sin krok och kuratorns servettlåda står på bordet vid besöksfåtöljen, precis som vanligt. Amir och Noah tar med sig tjejerna dit och efter det hänger Corinne, Ella och Tanja ofta i rummen. Speciellt Corinne. Hon får en självklar plats i kuratorns stol. Bakom skrivbordet sitter hon och tar emot sina vänner när de behöver prata av sig. Samtalen börjar lite trevande, men snart berättar de alltmer för Corinne - om sina minnen, familjer, rädslor och hemligheter. Corinne tycker att det är skönt att kunna hjälpa till. För om man är den som försöker hjälpa behöver man inte tänka på det som man själv är ledsen för.

Hon vet allt om oss är Kajsa Gordans nya bok, och jag gillar den direkt. Hon beskriver fem tonåringars oro, sorg och glädje på ett fint sätt och påminner läsaren om att man inte kan se på utsidan hur en människa mår på insidan. Boken kan även passa bra som högläsning, då det finns mycket att fundera och prata kring i handlingen. Passar dig som är 12 år och uppåt. 

Fredrika Sjöberg

Vill du reservera boken, klicka på bilden

Hon vet allt om oss av Kajsa Gordan

Lyckans knapphål av Hisae Iwaoka

Lyckans Knapphål är en rolig och fin berättelse av Hisae Iwaoka som skapat Aomanjuskogen och Drömmarnas djup.

Den handlar om Kei Jano, som har en inredningsbutik och Yuka Mikumo som har ett cafeé. Deras lokaler ligger grannar med varandra och Yuka brukar gå in till Kei för att köpa grejer, mest för att hon gillar honom. Det förstår inte Kei, men hans mamma förstår det. Nu är det så att hans mamma är död och vakar över sin son genom en nåldyna (ja, jag vet, superskumt). Hon tänker att det kunde vara bra om Kei och Yuka blev ihop.

Nu är det så att även Yuka har en skyddsande. Hennes hund som dog kan inte sluta vaka över henne. Men hunden tycker inte att Kei och Yuka ska bli ett par.

En fin berättelse om vänskap och kärlek, men som skruvas till ordentligt genom skyddsandar/spöken som stökar runt och ställer till oreda. 

Jennie Elmén

Vill du reservera boken, klicka på bilden 

Lyckans knapphål av Hisae Iwaoka

Dimman av Ewa Christina Johansson

På höstlovet ska Iris hälsa på sin mormor, som bor utanför en liten by. Petri, som brukar hälsa på sin farfar i huset bredvid, ska också komma. Det känns kul, Iris gillar Petri :)

Hon tar tåget till mormor själv. På vägen dit får Iris ett konstigt sms, från en okänd avsändare. "Är du rädd för spöken?" Det måste vara någon som försöker vara rolig, tänker Iris. Vem kan vara ifrån? När hon hoppar av är det tomt på perrongen. Konduktören, som presenterar sig som Micke, pekar ut vägen till mormor. Alla verkar veta var hon bor, och det kanske inte är så konstigt - hon driver byns enda mack. På vägen får hon ett sms till: "Vänd om" står det. Nu börjar det kännas lite jobbigt, vem är egentligen den okända avsändaren?! Det börjar  komma in dimma, mer och mer dimma, och Iris förvillar bort sig. Micke sa att hon skulle hålla utkik efter flaggstången, men nu syns den inte alls...plötsligt står det en flicka framför Iris på grusvägen. Hon är tunt klädd i en klänning och barfota. Håret är långt och alldeles vitt. Hon är väldigt blek, nästan genomskinlig. "Hej!"säger Iris lättad och frågar om vägen. Men flickan bara tittar på henne, utan att svara. Sedan vänder hon sakta på huvudet och tittar på något bakom Iris. När Iris vänder sig om ser hon flaggstången. "Tack för hjälpen!", säger Iris till flickan. Men flickan är puts väck...

Det händer mer märkliga och läskiga saker under höstlovsveckan, Iris känner sig bevakad, stämningen byggs upp. Fler sms plingar i mobilen. Och flickan i dimman, ingen verkar veta vem hon är.

Ewa Christina Johansson är mästare på läskiga spökhistorier. Dimman är inget undantag! Passar från 10 år.

Fredrika Sjöberg

Vill du reservera boken, klicka på bilden

Omslagsbild

Dimman av Eva Christina Johansson

Bloggar med lästips

Ge mig boken

Ge mig boken är en blogg där Fredrika Sjöberg, som jobbar som bibliotekarie på Varbergs stadsbibliotek, tipsar om spännande och bra böcker för dig som är 6-13 år.

 

Bok ohoj!

Bok ohoj! är sidan där kommunens skolbibliotekarier tipsar om böcker. Lästipsen här passar alla som går i grundskolan!

 
Barnens bibliotek

Barnens bibliotek har en helt underbar hemsida. Boktips i massor för alla! Leta boktips eller skriv egna.

 

Språk