Boktips för barn

Sommarlov!

191449
Av: Holmström Degerman, Anna
202166
Av: Sundström, Josefine
184306
Av: Gunér, Emi
183788
Av: Johansson, Elin
158272
178836
Av: Bowman, Lucy
173626
Av: Lindström, Christina
197333
Av: Evestedt, Michael
206016
Av: Lindgren, Astrid
207116
Av: Larsson, Emma V

Boktips

Underjorden / Emma Johansson ; illustrerad av Elwira Pawlikowska.

Underjorden av Emma Johansson

Detta är en ny serie som heter Den gamla kyrkogården och första delen heter Underjorden. Del två kommer i höst och del tre kommer nästa år.

Bokens första mening lyder såhär: Jag var förföljd.

Iris bor på en kyrkogård med sin döda mormor. Hennes mamma lämnade henne hos mormodern när Iris var tre år och kom aldrig tillbaka för att hämta henne. Och när mormodern sedan dog så flyttade Iris med henne in på kyrkogården. Det är nämligen så att Iris kan se de döda, hon ser sin mormor precis som hon såg ut i livet med den enda skillnaden att hon inte kan röra vid henne. Då går handen rätt igenom mormoderns kropp.

Kyrkogården är hennes hem och andarna hennes vänner. Men detta hotas då hon får reda på att kyrkogården ska rivas. Hon berättar för sin mormor vad hon har hört och då blir mormodern plötsligt allvarlig och säger: ”Iris, jag tror det är dags att vi pratar”. Iris får veta att deras släkt är speciell då de levande kan se andar. Och att i skydd av kyrkogården, längst ner i de underjordiska gångarna, finns Helvetesporten. Så om de river kyrkogården kommer porten dit att öppnas och hela världen kommer att gå under.

Iris har ett halsband som visar sig vara magiskt och hennes mamma har det andra halsbandet som har en nyckel som går till Iris halsband. Så nu måste de få tag på Iris mamma som de inte har sett på sju år.

Samtidigt som det är en spännande och lite läskig handling så är den här boken faktiskt rätt rolig också. Passar alldeles utmärkt att läsa högt. Hoppas att du gillar den!

Rekommenderad av Ulrika Tennberg.

 

Bland drömmar och målarfärg

Bland drömmar och målarfärg av Anna Ahlund

Här kommer en härligt peppig bok för alla som gillar att läsa om pyssel och vänskap.

Maja och hennes Pappa har just flyttat till en ny lägenhet. Väggarna är hemska men tyvärr går det inte att göra så mycket åt, eftersom det är en hyresrätt. Dessutom har hon inte så mycket pengar. Medan hon sitter och drömmer om hur hon vill inreda den dyker Sam upp. Han är ny i klassen sedan förra terminen. Det visar sig att han inte bara har flera bra idéer om hur Maja kan fixa rummet, han är också en rolig och schysst kompis.

Hegas förlag ger ut lättlästa böcker för alla åldrar, men det är ovanligt att de är såhär pass odramatiska och trevliga, en riktig feel-good för unga. Den här är en enkel berättelse och bara man gillar temat så tror jag den kan fungera för både barn och tonåringar. I slutet av boken får man en pysselbeskrivning på hur man gör sin egen citat-tavla, vilket såklart är ett stort plus! Detta är första delen i en tänkt serie om vänskap och gör det själv-projekt.

Rekommenderad av Sofia Grubbström

 

Uppdraget i London / Hanna Blixt och Jakob Blixt.

Uppdraget i London av Jakob och Hanna Blixt

Uppdraget i London är första delen i en ny serie som heter Historieväktarna av det äkta paret Jakob och Hanna Blixt. Här får vi vara med om tidsresor, spänning och dramatik! Redan i inledningen av boken förstår vi att det är något speciellt med en av bokens huvudpersoner och vi får inte riktigt svar på allt i första delen... 

Milton går i sjuan och är en lite egendomlig pojke. Har inga kompisar, blir mobbad och håller gärna till på biblioteket och läser en massa böcker i ämnet historia. En dag är det nytt grupparbete på gång och klassens populäraste tjej Iona blir tvungen att jobba ihop med Milton. För att hitta fakta tar sig Milton och Iona till skolbiblioteket men väl på plats hittar de inte Mr T som är bibliotekarie. Han brukar vaka över hyllorna som en hök men är nu spårlöst borta. Då Milton är så bekant med biblioteket vet han var han ska leta efter de böcker de behöver. Men helt plötsligt står det ett skrivbord bland hyllorna och på skrivbordet ligger det en märklig bok uppslagen med ett konstigt skimmer över sig. Boken är alldeles dammig och bredvid boken ligger en skylt där det står Rör ej! Milton dras som en magnet till boken och ser att den verkar handla om andra världskriget. Under tiden han står och tittar i boken kommer det en vindpust och det vänds blad i boken och texten på sidan förändras mitt framför ögonen på honom. Den nya texten som träder fram visar att det var nazisterna som vann andra världskriget. Han ropar på Iona och även hon ser hur text och bild förändras. Milton sätter fingret på boken och helt plötsligt strålar det ut ett ljussken och när Milton och Iona öppnar upp ögonen inser de att de inte är kvar på skolbiblioteket! Vad är det som sker och vad har hänt Mr T? 

Helt plötsligt har de hamnat i London under andra världskriget och året är 1943. Hur ska de göra för att ställa allt till rätta igen i historien? Under tidsresans gång stöter de på kända personer och spännande händelser såsom Operation Köttfärs, där en död soldat med förfalskade dokument spelar en viktig roll för krigets utgång. 

Vissa saker i boken har hänt på riktigt, såsom Operation Köttfärs och en del av de personer som nämns har också levt. Det är spännande och intressant, fantasi och verklighet blandas på ett bra sätt. Till boken finns det en lärarhandledning där man kan jobba utifrån värdegrund, mobbing och främlingsfientlighet. 

Rekommenderad av Christina Viklund

 

Mitt bottenliv

Mitt bottenliv av Linda Bondestam

Ibland hittar man bilderböcker där det är kärlek vid första ögonkastet. Det var denna bok för mig. Den handlar om en liten axolotl.

En axolotl är en sorts salamander som, förutom som husdjur, bara finns i en sjö nära Mexico City. Huvudpersonen i denna bok är tyvärr den sista i sitt slag. Man får följa hens uppväxt på botten av sjön, där den leker med tigersalamandrar och lever livet. Men allteftersom ”lunsarna” brer ut sig så försvinner alla vännerna en efter en, och till slut är axolotln helt ensam. Sen börjar katastroferna avlösa varandra.

Det fina med denna bilderboken (förutom den absolut ursöta axolotln) är att man kan läsa den på så många sätt. Det går att utläsa teman som nedskräpning och klimatförändringar, men det är också framförallt en bok om ensamhet. Och samtidigt som det kanske är ett ganska tungt ämne, så lättas det upp av de vackra och roliga bilderna. Kort sagt är detta en bok som passar alla, gammal som ung. Läs den!

Rekommenderad av Sofia Grubbström.

Malamander / Thomas Taylor ; översättning av Jan Risheden.

Malamander av Thomas Taylor

Den här författaren är författare och illustratör, han har illustrerat den första utgåvan av Harry Potter och den vises sten. Den här första boken av tre fantasifulla böcker har han skrivit i fantasygenren. Den handlar om Herbert Lemon 12 år. Han är hittegodsare på Hotell Pärlbåten som ligger i Eire-on-Sea, en kuststad i England. Hittegodsare är någon som tar hand om upphittade saker, helt enkelt. Den handlar också om Violet Parma, en vettskrämd flicka som dyker in genom fönstret och som vill att Herbert ska gömma henne. Herbert gömmer henne i en reskoffert för hon är jagad av herr Mollusk och en sjöman med en båtshake i stället för hand..

Violet letar efter sina föräldrar. Hon letar efter dem genom att försöka hitta deras resväska som de har glömt kvar för 12 år sedan på Hotell Pärlbåten, det var också då de försvann från Violet. I loggboken för kvarglömda saker kan Herbert och Violet se att någon har hämtat ut resväskan. Men vem har gjort det?

Det händer många konstiga saker i hamnen, i den tätnande dimman. Fru Fossil blir angripen av något med vassa tänder, hon kan inte se vad det är i dimman.

Det går en legend i staden Eire-on-Sea om ett sjöodjur som kallas malamander som lägger röda ägg och har man ett sådant kan ens drömmar gå i uppfyllelse. Malamandern har ett tjutande ljud för den ropar efter sin längesedan försvunna maka, eller är det bara vinden som viner i ett gammalt vrak utanför Eire-on-Sea?

Finns äggen verkligen på riktigt? Eller ens en malamander? Innan Violets pappa försvann har han skrivit om och letat efter en malamander, berättar innehavaren av stadens biblioapotek för Violet och Herbert. I ett biblioapotek ordineras man en bok av en sjöapa, ingen levande, utan en slags magisk mekanisk figur.

Kommer de att hitta Violets föräldrar?

Rekommenderad av Ylva Lyshag.

Monstret på vinden / Lindsay J Sedgwick ; översättning: Carina Jansson ; [illustrationer: Josephine Wolff].

Monstret på vinden av av Lindsay J Sedgwick

Del 1 i serien Vargis

Monstret på vinden är den första boken i serien om Libby och Vargis. Libby bor med sin pappa, styvmamma Veronica och styvbror Rex. Hennes liv är ganska sorgligt och jobbigt eftersom både Veronica och den otroligt bortskämda Rex är elaka mot henne. Hon får ständigt passa upp dem och göra en massa hushållsarbete. Fast hon försöker göra sitt bästa blir de aldrig nöjda. Till råga på allt berättar Rex hårresande skräckhistorier för henne varje kväll trots att han vet att hon blir rädd. I skolan är det inte så mycket bättre. Så fort hon försöker lära känna någon ny vän skrämmer Rex bort vännen. Till slut är det ingen som vill vara med Libby.  

Det som gör mig både ledsen och arg är att hon inte verkar ha något stöd av sin pappa. Han vågar inte säga ifrån och försvara Libby fast hon såväl behöver det. Men Libby är en smart och stark tjej som vill lösa problemen på sitt eget vis.  

I Rex berättelser dyker det ofta upp monster och enligt Rex ska det bo ett i deras hus. Libby tror inte på det men vill ändå kolla upp det. Hon blir otroligt förvånad när hon faktiskt hittar ett gulligt litet monster på vinden, Vargis.  Vargis är verkligen ett riktigt monster. Han kan ändra storlek och bli ganska skräckinjagande men också bli så liten att han får plats i Libbys skolväska. Problemet med Vargis är att det ofta blir problem när han vill hjälpa till och så luktar han förfärligt illa när han äter godsaker. Enda gången han luktar gott är när han äter stinkande strumpor.   

Som ni förstår är det upplagt för båda roliga och pinsamma händelser. Vargis och Libby är båda lite udda men de blir bästa kompisar som gör allt för att hjälpa varandra. Till exempel hjälper Vargis Libby att träna på att röra sig och låta som en riktig varg till klassens teater där hon ska spela vargen i pjäsen om de tre små grisarna. Kanske kan Vargis också se till att Libby får ett lite drägligare liv hemma?  

Boken är rolig och dråplig men ger också upphov till funderingar och tankar om vänskap och utanförskap vilket gör den till en utmärkt högläsningsbok.  

Del två som kommer i november 2021 heter Världens värsta moster 

Rekommenderad av Harriet Runevad

Papegojkaoset / Camilla Ceder & Hanna Granlund.

Papegojkaoset av Camilla Ceder

Denna bok är första delen i en ny serie för de yngre läsarna. Serien heter Fardus & Malte och del ett heter Papegojkaoset. De går i samma klass och är bästa vänner men de har inte alltid samma intressen. Fardus älskar att läsa böcker och att spela fotboll. Malte hatar att läsa men gillar fotboll som tur är. Han är också förtjust i djur av alla de slag och särskilt hästar medan Fardus inte är så glad i djur. Hon är lite rädd för hästar och tycker att de är stora och kan bitas.

Fardus har en stor familj med storasyster och storebror och mamma och pappa och släktingar och Malte har en mamma men ingen pappa. Och när han frågar sin mamma om pappan så svarar hon att hon inte riktigt kommer ihåg men att han är utländsk hoppryttare från England eller USA. Det är säkert därför som Malte älskar hästar tror Fardus.

En dag efter skolan följer Fardus med Malte hem, de bor i samma hyreshus med bara en våning emellan sig, och då har han en överraskning. Så fort de kliver innanför dörren så märker Fardus att hennes lila älsklingströja som hon glömt kvar där är förstörd. Det är hål i den och det är även fågelbajs på den? Malte lyfter ned en liten gråluddig boll från gardinstången och visar henne sin nya papegoja. Han har fått den av sin morbror och gojan heter Soffan och hon kan till och med prata! Fardus tycker att Soffan ser elak ut och att hon har en vass näbb.

Papegojan visar sig vara ganska skränig och ouppfostrad och Fardus hoppas att Malte ska tröttna på den. Istället hittar de nånting på nätet när de sitter och kollar på roliga klipp på Youtube. De hittar något som heter Tölles drop-in-mottagning för fåglar där de erbjuder sina bästa professionella tips och råd till folk som har fåglar.

Utan att avslöja mer kan jag verkligen rekommendera denna roliga, spännande och ganska lättlästa bok. Med fina bilder av Hanna Granlund som också tecknar bilderna i serien Spöksystrar av Mårten Melin.

Jag ser fram emot nästa bok i serien!

Rekommenderad av Ulrika Tennberg

Vilket hopp, Khaddi! / text: Behrang Behdjou ; illustrationer: Micaela Favilla ; inspirerad av Khaddi Sagnias barndom.

Vilket hopp, Khaddi! av av Behrang Behdjou och Micaela Favilla

Äntligen en bok om friidrott . Det finns inte så många böcker som tar upp denna sport. Extra kul att den handlar om en tjej Khaddi som tränar i Göteborg och hennes väg in i friidrotten. Boken handlar inte bara om idrott utan tar upp problemen som uppstår med kompisar när man byter sport. Och inte längre hänger med till fotbollsträningen. Kan man vara kompisar ändå? Vad händer när man går sin egen väg? Vad händer när allt man längtar till är friidrottsarenan? Och hur är det att tävla för första gången?

Boken om Khaddi bygger på verkliga händelser. Khaddi är en av våra svenska elitidrottare och hon delar det svenska rekordet i längdhopp inomhus på 6,92 tillsammans med Carolina Klüft. Förhoppningsvis får vi se Khaddi hoppa längdhopp i OS i sommar. Hon är uttagen. Och hon siktar på att hoppa över drömgränsen 7 meter.

Det finns också en fin friidrottsbok om stavhopparen Mondo som heter Mot toppen Armand Duplantis gjord av Andreas Palmaer och Henri Gylander.

Rekommenderad av Mia Rosengren

Tjuven på Highland Falcon / M.G. Leonard & Sam Sedgman ; översatt av Jan Risheden ; illustrerad av Elisa Paganelli.

Tjuven på Highland Falcon av M.G. Leonard och Sam Sedgman

Det stora tågäventyret är namnet på en ny deckarserie med härliga svartvita bilder, där varje bok kommer att utspela sig på tåg i olika världsdelar och olika mysterium ska lösas.  

11-åriga Harrison “Hal” Beck får följa med sin morbror Nathaniel “Nat” Bradshaw på det kungliga ångloket Highland Falcons sista färd. Nat är reseskribent och skriver ofta om tåg och har därför fått en inbjudan till ånglokets sista färd, innan det hamnar på museum. På den fyra dagar långa arbetsresan tar Nat med sig sin systerson Hal, då Nat lovat sin syster Beverly att passa Hal under tiden hon befinner sig på sjukhuset för att föda barn. Hal är inte helt förtjust i idén att följa med sin konstiga morbror på en resa som han tror kommer bli väldigt tråkig. Men så fel han kan ha! 

På denna sista tur är ett visst antal gäster inbjudna, bl.a. det kungliga paret prinsen och prinsessan. Tur att det i början av boken finns ett persongalleri så man kan hålla ordning på alla personer som är med på tåget. Hal är det enda barnet på tåget, så han har ingen att leka med, men vid första sammankomsten för tågets passagerare ser han en tjej med gröna ögon titta fram under en serveringsvagn. Men alla i personalen säger att det finns inga fler barn på tåget förutom Hal. Alltså finns det en fripassagerare ombord! Så småningom ger sig fripassageraren tillkänna för Hal och det är den jämnåriga tjejen Lenny, som blir Hals kompanjon när de ska försöka lösa juvelstölderna som sker ombord på tåget!  

Detta är en pusseldeckare och som vuxen kan man inte låta bli att dra paralleller till Agatha Christies Mordet på Orientexpressen och hur Hercule Poirot lägger fram ledtråd efter ledtråd för att avslöja den skyldiga. Hal som är duktig på att rita, skissar ner ledtrådar i sitt skissblock och tillsammans med Lenny och sin morbror gör de allt för att avslöja tjuven innan tåget når sin slutstation. 

Det är spännande att läsa och det känns som om man är tillbaka i den tid när ångloken rullade, men vi befinner oss i nutid med mobiler och annat. Boken är från 9 år men kan kännas lång för de yngre då den är på 300 sidor. Jag hade nog rekommenderat den till en van läsare i 11-12-årsåldern. Under tiden jag läste boken kunde jag inte låta bli att följa rutten via Google Maps. På förlaget Opals hemsida kan man läsa mer om serien och i juni kommer del 2 och i september del 3.

Rekommenderad av Christina Viklund

 

KlipptrollenFlykten / Zelda Falköga.Lyras ö

Böckerna om Karma och Jonar av Zelda Falköga

Gillar du äventyr, spänning och magi? Då vill jag tipsa om böckerna om Karma och Jonar av Zelda Falköga. Det är ett fem böcker långt äventyr som utspelar sig i det magiska landet Glimeria.

Karma och Jonar är två barn som bor ganska nära, men de känner inte varandra. Deras familjer är nämligen bittra fiender. Men när Karma är nära att bli upptäckt av Jonars morbröder så räddar Jonar henne, och de blir vänner. Tillsammans hamnar de på ett äventyr som ska rädda hela landet från stendraken och dess onda klipptroll.


Det blir en lång och farofylld resa där de möter flera mytomspunna varelser. Spiddisar, dingeliner, pegaser, med mera. På vägen får de också veta mer om varför deras familjer är osams, och hur stendraken kommit till. Allt illustreras av fina färgglada bilder.


När jag skriver detta så är bara bok ett till tre utgivna. Men del fyra kommer i vår och totalt skall det bli fem böcker. Jag väntar med spänning!

rekommenderat av Sofia Grubbström

Enola Holmes och kidnappningsmysteriet av Nancy Springer

Vilken spännande och rolig och välskriven bok på samma gång! Boken handlar om Enola Holmes som är Sherlock Holmes och Mycroft Holmes lillasyster.

Vem är då Sherlock Holmes? Han är en påhittad litterär detektiv i London under 1700-talet och hade en väldigt stor iakttagelse- och slutledningsförmåga. Hans böcker skrevs av författaren Arthur Conan Doyle. Sherlock använde en ganska modern kriminalteknik för att vara på den tiden och gjorde den populär i sina böcker, som också inspirerade Agata Christie till hennes deckare.

En dag är Enola Holmes mamma borta. Det råkar vara på Enolas födelsedag. Enolas pappa är död sedan länge. Hon frågar efter mamma överallt i byn; prästgården, grönsaksbutiken, bageriet, konfektaffären, slakataren..

Hon upptäcker att mammas rum är olåst, det brukar det väl aldrig vara? Då kommer hennes äldre bröder från London, Sherlock och Mycroft. De undersöker mammans rum och tror att hon har försvunnit av egen vilja. Men var är hon? De misstänker att hon har använt pengar som Mycroft skickat för att utbilda Enola till en fin ung dam. Enolas bröder vill att hon ska gå på internatskola, men vill Enola det? Hon har fått ett schiffer från sin mamma som leder henne till en gåva som hon kommer att få användning för när hon istället för att börja på Internatskola, rymmer helt äventyrligt till London och hoppas att inte bli upptäckt av sina bröder.

Hon letar vidare efter sin mamma. Hon använder mammas shifferteknik i tidningen som hennes mamma alltid brukar läsa och hoppas att hennes mamma ska läsa det.

Spännande bok! Det finns en uppföljare; Enola Holmes och den försvunna flickan.

 

Rekommenderad av Ylva Lyshag

Moby Dick publicerades först i London 1851. Denna nyutgivna lättlästa utgåva har givits ut som en del i en serie: Maj Bylocks äventyrsklassiker. Maj Bylock var författare och återberättade många klassiker då hon ville göra de mer tillgängliga för ett större antal läsare. Detta är del nummer två i den serien, den första är; Oliver Twist av Charles Dickens.

Bokens berättare är Ismael som letar efter ett äventyr. Han längtar efter att gå till sjöss, som matros på ett fartyg. De första valfångarna for ut från ön Nantucket i nordvästra Nordamerika och därför vill han göra detsamma. Men den sista båten ut till ön har gått för dagen så han går omkring i den lilla hamnstaden för att hitta någonstans att sova för natten. Det är fullt på många värdshus men till slut hittar han ett där han måste dela säng med en harpunerare. Han lägger sig för att sova och hoppas att den där harpuneraren kommer senare.

När han precis ska till att somna kommer det in en person som är tatuerad från topp till tå och som har en tofs till hår på huvudet. Mannen heter Queequeg och ska ut och sälja sitt sista huvud! När Ismael hör detta blir han livrädd och tänker att Queequeg kommer att hugga av hans eget huvud när han sover. Trots att Queequeg är kannibal och säljer människohuvuden så blir de två nära vänner. De hamnar på samma skepp till slut och kaptenen på skeppet heter Ahab. De andra sjömännen pratar om Ahab och säger att han inte är klok. Han är vresig, arg och helt galen säger de. Det sägs att en enorm vit val har bitit av honom benet och att han istället för ett ben har ett träben. Vad de flesta inte vet är att Ahab tänker resa över alla haven för att hitta den vita valen. Han vill hitta valen som kallas Moby Dick och han vill döda honom.

En äventyrsberättelse från början till slut! Också roligt och spännande att läsa en av de stora klassikerna i lättläst format. Rekommenderas!

Ulrika Tennberg

 

Vill du reservera boken, klicka på bilden

Moby Dick den vita valen, av Herman Melville

Jag har läst första delen i serien Bortrövad som består av fyra delar. Serien bygger på berättelser som skrevs ner i Sverige under 1800-talet. Vilhelm Sundbom och Jonas Sjöblom har i arkiven hittat en massa spännande berättelser om människor som har hört talas om eller till och med träffat de sägenomspunna varelser som vi idag kallar för näcken, skogsfrun, tomtar och troll. Kring dessa figurer och många fler har de byggt en historia om syskonparet Tim och Li. 

Det börjar med att Tim vaknar upp i ett mörkt rum. Det sista han kommer ihåg är att han och hans syster Li hade ridit genom skogen på väg till marknaden. Ett träd hade trillat över vägen och Li hade hoppat av hästen. Därefter kommer Tim inte ihåg någonting! Det visar sig att Tim har blivit tillfångatagen av självaste trollkungen och att Tims uppgift för resten av sitt liv är att bli trollkungens betjänt. Tim frågar efter sin syster Li och får då reda på att det var trollen Tand och Fot som hade gillrat fällan med trädet som låg över vägen. Men att de i sin tur hade blivit lurade av skogsfrun som hade tagit säcken med Li i och försvunnit. Trollkungen är inte nöjd med Tands och Fots klantiga insatser när de skulle tillfångata barnen, men han lovar att hjälpa Tim att hitta Li om Tim hjälper trollkungen med en sak.  

Som första uppgift för Tim blir att hämta tillbaka djuren som skogsfrun har stulit från trollkungen. Tim förstår att dessa djur är väldigt speciella för trollen men han har ingen aning om vad för slags djur det är han ska leta efter eller varför. Med sig på resans färd får han de två trollen Tand och Fot. Två troll som inte alltid är så smarta och som gärna bråkar med varandra. Kommer Tim att hitta sin syster och vad har Li råkat ut för hos skogsfrun? 

Det är spännande läsning med ett högt tempo då det händer något i varje kapitel som är väldigt korta. Allt utspelar sig på ett dygn och vi får genom berättelsens gång stöta på ännu fler väsen från mytologin.  

Christina Viklund 

Vill du reservera boken, klicka på bilden

Fånge i berget

Fånge i berget av Vilhelm Sundbom

Det här är andra boken om Kerstin, den första heter Det fina med Kerstin, den tredje Kerstin livet döden och den senaste Precis som Kerstin.

Kerstin är sju år och man får följa hur hon lever och betraktar världen. Kerstin och hennes pappa ser att det har flyttat in gröngölingar i björken hemma. Kerstins kompis Gunnar bor i närheten och de brukar gå tillsammans till skolan.

Kerstins mamma fyller 40 år och är på semester på Mallorca med sin kompis Kakan. Hon har dessutom klippt tuppfrisyr och tauerat in ett K på armen – det gillar inte Kerstin. I skolan ska fröken ha barn så det ska komma en vikarie som heter Kenneth. I skolan pratar de om hur olika familjer kan se ut och Kerstin tänker på att hon vill verkligen inte vill att hennes mamma och pappa ska skilja sig.

En dag kommer Kerstins mamma hem från Mallorca. Kerstin är lite orolig att hon är på väg att flytta till Mallorca, och Gunnar är orolig att hans mamma är på väg att flytta till Stenungsund. Det är vildsvin som bökar i Gunnars mammas trädgård och det gillar inte Gunnars mamma. Grannen Nisse tycker att de ska skaffa vargkiss och sprida ut i trädgården, då vill inte vildsvinen vara där, men hur får man tag i det, undrar Kerstin. De lyckas beställa det, men hur går det egentligen? Det blir öppet hus för Kerstins mamma som har fyllt år och då vill Kerstin inte vara med. Och vildsvinen dyker upp där de inte ska!

Jag skrattar högt åt de galna sakerna Kerstin och Gunnar gör. När jag slutar läsa boken gör jag det med ett leende.

Ylva Lyshag

Vill du reservera boken, klicka på bilden

Att vara Kerstin / Helena Hedlund; illustrationer av Katarina Strömgård.

Att vara Kerstin av Helena Hedlund

Mitt käraste gyllene barn

Mitt käraste gyllene barn av Christina Wahldén

Mitt käraste gyllene barn är baserad på en sann historia om den judiska flickan Kaja Finkler som sju år gammal blir utsmugglad ut ur Warzaws getto. Hennes morbror knuffar henne över stadens murar och en okänd kvinna står i mörkret på andra sidan och tar emot henne. Det är livsfarligt att vara jude och kriget rasar runt omkring.

Kaja får äntligen träffa sin pappa igen efter lång tids saknad, och senare kommer även mamma ur den sönderbombade huvudstaden. Men nazisterna tar mamma tillfånga och misshandlar pappa så svårt, att han senare dör av sina skador. Kaja blir bortförd till koncentrationslägret Bergen-Belsen, där hon ensam står på rad med de andra fångarna och får sitt fina hår bortrakat. I lägret sprids sjukdomar och det finns dåligt med mat. Många dör och läggs i högar. Men till slut kommer engelsmännen och befriar fångarna. Kaja som har blivit undernärd och sjuk i lägret får åka tåg mot en okänd framtid i det nya landet Sverige.

Under lång tid berättar inte Kaja Finkler om sin bakgrund. Men efter mer än sextio års tystnad berättar hon sin historia för författaren Christina Wahldén. Mitt käraste gyllene barn är en hemsk historia, men den behöver berättas och höras. Och den genomsyras hela vägen av både kärlek och hopp.

Jag tycker att boken trots sitt innehåll fungerar bra att läsas av barn och ungdomar 10-14 år, men allra bäst blir nog läsupplevelsen om den delas med en kompis eller en vuxen.

Rekommenderad av Fredrika Sjöberg

Vet du vad kiviak, cuy eller escamoles är för något? Jag hade ingen aning och efter att ha läst boken vet jag nu vad det är, men blev inte speciellt sugen på att smaka! Här har du en rolig och faktaspäckad bok om vad man äter i olika länder. Vi människor kan ju nästan äta allt. Allt beror på var vi bor och vad vi är vana vid. Det jag tycker är jättegott kan någon i en annan del av världen tycka är jätteäckligt. Här i Sverige har vi marsvin som husdjur. I länder som Peru, Bolivia och Ecuador friterar man marsvinet och äter det med pommes frites. I länderna runt bergskedjan Anderna har man ätit marsvin i 7000 år!  

Vi får också lära oss om mat som är giftig och som måste tillredas på rätt sätt för att man ska kunna äta av det utan att dö. När mat luktar illa, äter man det oftast inte, för då är det dåligt och man kan bli sjuk. Här i Sverige äter vi surströmming, alltså strömming som har jäst och har man öppnat en sådan burk, så vet man hur illa det luktar! Men för många är det en delikatess. Vi får även reda på mat som var okej att äta förr, men som man inte äter idag och tvärtom. Fram till 1900-talet åt vi småfåglar i Sverige, något vi absolut inte gör idag. Förr i tiden rynkade man på näsan om man skulle äta svamp. Det var mat för korna en gång i tiden. Idag ger man sig ut i skogen för att plocka svamp och ha i maten. Likaså var det när potatisen kom till Sverige på 1700-talet. Det var ingen succé i början och idag kan vi nog inte tänka oss att vara utan pommes frites, potatismos eller helt vanlig kokt potatis! 

En rolig bok med härliga bilder och som vid högläsning åstadkommer en massa urk, blä, va!!!-kommentarer från barnen! 

Christina Viklund 

Vill du reservera boken, klicka på bilden 

Myrägg på menyn : konstig mat från hela världen / Mia Öström, Per Gustavsson ; faktagranskning: Jenny Damberg.

Myrägg på menyn: konstig mat från hela världen av Mia Öström

I denna senaste delen av Dubbeldeckarna är Tilde och Viktor på stranden i Elvestad tillsammans med spårhunden Åtto för att hitta saker som spolats i land efter stormen. Och denna dag hittar de dels en avbruten skylt av något slag med namnet LINDA på dels hittar de gummistövlar. De märker att gummistövlarna läcker och på hälen står det två bokstäver: J och R. De söker efter mer information på nätet och hittar att ett skepp med namnet BELINDA förliste 1886 utanför Elvestad. Viktor läser vidare på nätet och där står det att ombord fanns tran, säd, potatis, kryddor, salt och tobak men också 1750 guldmynt, skattepengar som skulle till myndigheterna i Kristiansand. Ett skeppsvrak med guld!

J o R står för John Rolfsen & son och det är en stövel- och skofabrik som ligger där i hamnen.

Nu blir det fart på Tilde och Viktor! De ska gå till fabriken för att ta reda på varför de slänger stövlar i sjön och de ska även försöka lösa mysteriet med det sjunkna skeppet, kan guldmynten finnas kvar? Kanske de hittar en skatt på havets botten?

Ett färgsprakande äventyr från första sidan till den sista! En spännande och rolig historia med fina bilder boken igenom. Ett äventyr som passar dig från ca 6-10 år. Kan varmt rekommendera denna. Och det finns hela fem böcker till i serien Dubbeldeckarna om du gillar denna.

Ulrika Tennberg

Vill du reservera boken, klicka på bilden

Dubbeldeckarna och fallet med skeppsvraket av Jorn Lier Horst

Den lilla onda boken använder sin läsare som försökskanin. Boken tränar på att bli ond, blodisande ond, och vill därför ha någon att testa sina läskiga historier och mystiska gåtor på. Läsaren får olika utmaningar och för att komma vidare till rätt sida måste uppgiften lösas. Den här boken ska alltså inte läsas från sidan 1 och framåt, utan det ska hoppas fram och tillbaka, efter de anvisningar Den lilla onda boken ger.

Läsaren hamnar bland annat i fängelsehålan, får höra rysliga berättelser, och stöter på ett spöke som boken försöker skaka av sig. Detta är en perfekt högläsningsbok. Klura på gåtorna och gör spännande val tillsammans. Passar från cirka 8 år och uppåt.

Fredrika Sjöberg

Vill du reservera boken, klicka på bilden

Den lilla onda boken av Magnus Myst

Denna bok är en fristående uppföljare till Gömställen som jag tipsade om i mars. Handlingen kretsar fortfarande kring de tre barnen Ollie, Brian och Coco ifrån första boken. Alla tre svetsades samman då de var med om en obehaglig upplevelse i en annan värld och lyckades ta sig därifrån. De berättade aldrig något för sina föräldrar då de anade att de inte skulle bli trodda på. Nu är de bästa vänner för alltid.

Här åker de på skidsemester tillsammans med Cocos mamma och Ollies pappa. Det är en kraftig snöstorm under hela bilresan och det är knappt det går att köra sista biten fram till hotellet. Men fram kommer de och är glada över det.

Under bilfärden drömmer Coco att hon ser en flicka i vitt nattlinne som gråtande ber henne om hjälp. ”Jag letar efter mina benknotor” viskar hon, ”kan du hjälpa mig”? Tyvärr är det ingen dröm utan när de kommer fram till hotellet förstår de snart att här händer overkliga saker.

På morgonen efter första natten dyker det upp ytterligare en gäst till hotellet, en som inte står uppskriven på gästlistan. Och denna gäst är inte vem som helst. Han påstår att han är journalist på en tidning som skriver om spöken och oförklarliga händelser. Det visar sig att det låg ett barnhem och en skola där en gång i tiden och att det spökar där…

De tre vännerna är egentligen inte så pigga på att vara med om ännu en spökhistoria men kan inte säga nej när mannen frågar om de vill hjälpa honom i jakten på spökena.

Minst lika spännande som första boken: Gömställen. En historia som är riktigt riktigt kuslig faktiskt. Och eftersom jag gillar spökhistorier så kan jag rekommendera den till er som också gör det!

Ulrika Tennberg

Vill du reservera boken, klicka på bilden

Spökröster av Katherine Arden

Vad passar inte bättre att tipsa om idag - sista dagen i november - än en ny kalenderbok? Kalenderbok, adventsbok, julbok - kärt barn har många namn - en bok med jultema som har 24 kapitel och som man läser varje dag i december ända fram till julafton. 

Danja brukar åka med sin storasyster, mamma och pappa till mormor varje år för att fira jul. De åker dit redan i början av december för att de ska hinna umås och rå om varandra riktigt mycket, eftersom det är vad julen går ut på säger mamma och pappa. Mormor bor på ovanvåningen av en gammal järnvägsstation. När morfar levde jobbade han som järnvägsstins - han viftade med röd flagga när tågen skulle stanna och med en grön när tågen skulle åka iväg. Mormor bakade solskensbullar och bjöd alla avstigande och påstigande passagerare. Nu stannar inga tåg på järnvägsstationen längre och morfar är död sedan några år tillbaka. Men mormor bakar fortfarande sina goda solskensbullar - med varierande reultat eftersom hon har blivit lite glömsk och därför ibland glömmer jästen i degen och plåten i ugnen. 

När familjen kommer till mormor brukar de bjuda in till en Decemberfest då alla vänner och bekanta hälsar på. Men i år vill inte mormor vara med. Hon ligger till sängs och är förvirrad och orolig. Hon känner inte igen Danja, och säger om och om igen att Danja måste hitta silvernyckeln och att den ska vridas om två gånger, två gånger kom ihåg det! Det är viktigt! Under kvällen försvinner mormor plötsligt. Ingen vet var hon har tagit vägen. De ringer polisen och alla ger sig ut i snöovädret för att leta. Alla utom Danja, som väntar kvar på järnvägsstationen. När hon sitter och tittar ut genom fönstret hör hon ett konstigt ljud. Det låter som om ett tåg närmar sig. Men det kan ju inte stämma, det går ju inga tåg förbi denna järnvägsstationen längre?! Danja går ut på perrongen och spanar åt båda håll, och mycket riktigt - ett tåg närmar sig och saktar in vid perrongen. En man hoppar av och presenterar sig som konduktören Ulf . Han berättar att tåget är Nattexpressen, tåget man kan ta om man saknar någon eller letar efter någon. Danja hoppar på tåget. Det stämmer ju in precis! Hon både letar efter- och saknar mormor. Det här är kanske Danjas chans att hitta henne.

Det här är uppstarten för ett riktigt äventyr! Kommer Danja hitta sin mormor på någon av Nattexpressens hållplatser? Och kommer hon att hitta tillbaka till mormors järnvägsstation?

Nattexpressen är perfekt för mysig högläsning tillsammans, och passar de lite äldre barnen - cirka 8-9 år och uppåt.

Fredrika Sjöberg

Vill du reservera boken, klicka på bilden

Nattexpressen av Karin Erlandsson

En samling med 11 noveller som utspelar sig från 2032 till 2058. Här får man kliva in i en riktigt hård värld där saker som känns självklara nu inte längre är det. Mest spännande var den första novellen om femteklassaren Petrus som ska göra Prövningen, ett slutprov som kommer sålla bort hälften av eleverna inför sjätte klass till att få göra ingenting. Petrus använder en fusklapp och blir påkommen av en mekanisk väktare..

Riktigt spännande att få möta både utomjordningar, levande dockor, hologram-föräldrar och myggor som övervakar barnen i skolan. Läskigt och tänkvärt om hur framtiden skulle kunna se ut.

Maria Rosengren

Vill du reservera boken, klicka på bilden

2039 framtidshistorier för orädda av Andreas Palmaer och Åsa Anderberg Strollo

Då det går lite fel på en kemilektion och Ostara, snart 14 år, blir avstängd från skolan orkar hennes pappa inte riktigt med henne, utan bestämmer att nu får hon åka till sin mamma, den galna professorn Amalia Stubb som en dag bara lämnade sin familj och flyttade till ön Dunkelskär, där dimman oftast hänger i tjocka sjok. När Ostara kommer fram till sin mamma visar det sig att mamman inte är där. Istället möts Ostara av roboten Metall-mamma som tydligt meddelar att professorn är iväg på en undervattensexpedition och förväntas inte tillbaka inom de närmsta veckorna. Roboten har blivit förprogrammerad för att ta hand om Ostara och se till att hon börjar skolan, får rätt veckopeng och näringsrik kost! Ostaras mamma forskar på jättebläckfiskar och nu har Amalia åkt till Bläckfiskarnas dal.

På skolan håller klassen på med grupparbeten där eleverna parvis ska redovisa om kända platser på Dunkelskär och på detta viset blir Ostara satt att arbeta ihop med Aidan som helst jobbar själv, en lite speciell kille, som är otroligt duktig på datorer och teknik. Aidan har redan påbörjat arbetet om Skuggeborg, en mystisk plats där det sägs att Stjärnfolket bor. De tar sig dit för att skaffa mer fakta och på plats träffar Ostara Henrietta Stjärndrake, väktare av Dunkelskär. Väktarnas uppgift är att skydda Dunkelskär från sjöodjuren, alltså bläckfiskarna.

Till slut saknar Ostara sin mamma så mycket att hon bestämmer sig för att leta upp henne. Hon tar hjälp av Henrietta och med hjälp av öns väktare samlar de ihop en ubåtsflotta för att ta sig till Bläckfiskarnas dal. Men problemet är att invånarna på Dunkelskär alltid har varit i bråk med bläckfiskarna och nu när de dyker ner i havet, är det för att rädda Ostaras mamma eller för att utrota jättebläckfiskarna…

Detta är ett spännande äventyr i en undervattensvärld som beskrivs väldigt fascinerande och jag skulle gärna vilja åka med i ubåten som ungdomarna färdas i! Boken känns som en blandning av fantasy och science fiction i nutid, med modern teknik och robotar med AI. Boken handlar också mycket om vänskap mellan ungdomarna och det är inte bara Ostara som har föräldrar som kanske inte är de bäst lämpade. Klart läsvärd!

Christina Viklund

För att reservera boken, klicka på bilden

Bläckfiskarnas dal av Filip Lindkvist

Första boken om monsteragenten Nelly Rapp och hennes hund London kom ut för 17 år sedan. Tjugo stycken böcker senare är Nelly Rapp fortfarande är lika omtyckt. I höst har monsteragenten och hunden även gått upp på bioduken, och jag har hört att filmen är både spännande och rolig. 
Nu har det kommit en ny bok om Nelly, en fälthandbok om monster och andra skrämmande varelser, där vi får en massa nyttig fakta som kan vara bra att ha i höstmörkret. Vi får exempelvis lära oss skillnaden mellan gastar och gengångar, hur man skyddar sig mot vampyrer och troll, vad häxor använder brännässlor till, och att Näcken har elva olika melodier som han spelar  - varav den elfte är värsta.... 
Nelly Rapp; fälthandbok för monsteragenter är en spännande fakta/kapitelbok med mycket fina illustrationer som passar perfekt för den orädde!

Fredrika Sjöberg

Vill du reservera boken, klicka på bilden

Nelly Rapp; fälthandbok för monsteragenter av Martin Widmark

Den finstämda boken som också rymmer spänning handlar om den lite ensamma Halidon som är bra på att att cykla på enhjuling och jonglera med silverfärgade bollar. Han samlar in lite pengar med sitt uppträdande.

På vägen hem till Kaptenen, som han bor hos, tänker han på att folk brukar stirra på honom, men han är övertygad om att det är hans konster de tittar på.

Väl hemma är inte Kaptenen där, han dröjer väldigt, så Halidon ger sig iväg för att hitta honom. Han letar först på Ellas jazzcafé, där hittar han inte honom och inte på bänken i parken där han brukar sitta. På sin väg händer det en del saker, bland annat så träffar han en strykarhund som han pratar med. Hunden blir tillfångatagen av Halteman, hundfångaren, tillsammans med Halidon. De hamnar i fängelse, men rymmer för att försöka hinna till Kaptenen innan han seglar iväg på båten Esperanza, eller var är han?

Ylva Lyshag

Vill du reservera boken, klicka på bilden

Esperanza av Jakob Wegelius

Dan och Lotta Höjer är verkligen mästare på att skriva bra spökhistorier och Kvarter nr 3 är spännande från första sidan. I berättelsen möter vi först Anna som stöter på en inbrottstjuv i hennes och pappans lägenhet. När tjuven förstår att han är upptäckt angriper han Anna….. 

Liam är en ganska ensam kille. Han flackar omkring eftersom han inte kan bo med sina föräldrar. För tillfället bor han i en fosterfamilj som i och för sig är helt ok men Liam har svårt att anpassa sig. En kväll när han är på väg hem stöter han på Anna vid kyrkogården. Hon verkar lite speciell men de får bra kontakt och bestämmer att de ska ses på samma plats igen. De blir vänner och ses nästan varje dag. Det konstiga är att Anna försvinner klockan åtta varje kväll. Liam tycker det är märkligt och en kväll följer han efter Anna för att se vart hon tar vägen. Han blir mycket förvånad när han ser henne försvinna ner bakom en gravsten på kyrkogården.  

Nästa dag går han dit igen och ser då att de inte är en sten utan en öppen grav. På gravstenen står det Grefve Gustaf Cronstiernas familjegrav. Under står ytterligare några namn och årtal. Liam bestämmer sig för att ta reda på mer om familjen och om det kan ha med Anna att göra. En kväll dyker hon inte upp, istället hittar han ett brev från Anna där hon ber om hjälp att befria hennes pappa. I brevet ligger också flera tidningsurklipp och i dem läser Liam att en tolvårig flicka dött, troligen blivit mördad av sin pappa??? Är flickan Anna och hur ska Liam kunna hjälpa henne och pappan?? 

Men uppdraget han fått från Anna är både svårt och farligt eftersom det finns personer som inte vill att sanningen ska avslöjas. Liam känner ändå att han måste lösa mysteriet och hjälpa Anna. Vad han inte förstår är att han också utsätter sig själv för fara och att han till slut står inför ett val som kommer att förändra hans liv för alltid…..  

Ja, berättelsen är verkligen spännande men den handlar också om ensamhet och att det är viktigt med vänskap. Tillsammans med en rejäl dos övernaturliga inslag blir boken både spännande och sorglig. Korta kapitel med många cliffhangers gör att man måste läsa vidare för att få veta hur det går. 

Harriet Runevad 

Vill du reservera boken, klicka på bilden

Kvarter nr 3 av Dan och Lotta Höjer

Tilly, eller Ottilia Ellen som hon heter, har flyttat med sin familj till ett nytt hus. Då boken börjar ska hon gå upp på vinden och ställa en kasse med gamla mjukisdjur där som inte får plats någon annanstans. Hennes mamma har bråttom och undrar om hon kan åka till jobbet medan Tilly tar sig nedför den gamla vindstrappan själv. I samma stund har Tilly fått syn på något under några brädor, en guldklocka. Ett gammaldags fickur är det, som man är tvungen att dra upp för att det ska fungera. Tilly skruvar upp klockan och den börjar genast att ticka. Precis då hon ska klättra ner från vinden med uret i handen går stegpinnen sönder och hon faller handlöst till golvet.

Detta är bara början på fler olyckor och andra mystiska saker som händer Tilly och de i hennes närhet. Tilly och bästa kompisen Vera hittar ett namn ingraverat i klockan, Regina Aurora.

Det visar sig att huset de har flyttat till kallades Huset Aurora för länge sedan. De som bodde där tidigare hade två barn, en pojke och en flicka och flickan hette Regina Aurora. Och då Tilly och Vera söker efter hennes namn på nätet så hittar de henne på ett äldreboende helt i närheten. Vera vill väldigt gärna att de ska besöka den äldre damen och att de ska ta med sig det gamla fickuret. Hon kanske har saknat det…

En spännande historia som passar dig som gillar lite läskiga och skrämmande berättelser…

Ulrika Tennberg

För att reservera boken, klicka på bilden

Tick Tack av Ewa Christina Johansson

En bilderbok i det större formatet med ett lägenhetshus i genomskärning på varje uppslag. I huset bor lilla kanin som fyller år idag och vi får via texten följa honom i hans dag som består av tårtbakande och utlämnande av inbjudningskort till de övriga i huset och avslutningsvis kalaset. Det fina med boken är att det händer i saker i alla de andra lägenheterna under dagen. Familjen Räv får tillökning, uppe på vinden finns ett litet spöke som gömmer sig och busar runt litegrann. I en vindslägenhet bor en uggla som sover med öronproppar på dagen. I en lägenhet ligger pappa björn sjuk. En läcker bok med många parallellhistorier att ”läsa” själv även om man inte kan läsa. Denna bok räcker länge. Och jag undrar lite vad rödluvan, vargen och de tre små grisarna gör. För de är också med på ett hörn.

Mia Rosengren

För att reservera boken, klicka på bilden

Hemma hos dig hemma hos mig av Marianne Dubuc

 

Alla i landet vet att Drottningen älskar pärlor. Hon köper upp alla de pärlor som otaliga pärlfiskare fiskar upp ur havet varje dag.

Drottningen utlyser med jämna mellanrum jakt på den så kallade ögonstenen, den mest värdefulla pärlan av alla. Då ger sig de pärlfiskare som känner sig kallade av. De lämnar hem och barn och återvänder så gott som aldrig. Det sägs att de blir tokiga av ögonstenens förbannelse.

Den här gången är det Mirandas tur att ge sig av. Hon är den skickligaste pärlfiskaren trots sina unga år, och hennes far har redan gått samma öde till mötes. Men faderns gamle vän Marko skickar med Miranda ett barn, Syrsa. Enligt legenden om ögonstenen så är det det enda som skyddar mot förbannelsen. Problemet är bara att Syrsa är outhärdlig. Hon kan inte vara stilla och pratar hela tiden. Miranda får aldrig en lugn stund och dessutom tror Syrsa att hon är bättre på pärlfiske än Miranda! Hur ska hon kunna hitta ögonstenen om hon måste passa barn samtidigt? Dessutom dyker en mystisk kvinna upp och börjar förfölja dem, vad vill hon egentligen?

Det här är början på en fantasyserie som är lika spännande som tankeväckande. De följande delarna i serien heter Bergsklättraren, Fågeltämjaren och Segraren.

Sofia

Vill du reservera boken, klicka på bilden

Pärlfiskaren av Karin Erlandsson

Hitta Tjina! är en fartfylld deckare skriven för 9-12-åringar. Moni Nilsson har tidigare skrivit en mängd barn- och ungdomsböcker, bland annat böckerna om Tsatsiki och bokserien om Semlan och Gordon.

I denna bok får vi följa Tjina, Svante och berättarjaget Saga. Tjina har inte bott i Hallstabrunn och gått i Svantes och Tjinas klass så länge, men sedan den dagen hon kom till klassen har de tre hållit ihop i vått och torrt. Om någon av dem varit sjuk en dag, eller brutit benet, som Saga gjorde en gång, så har de alltid hört av sig till varandra på morgonen. Men, så är det inte denna torsdag när Svante och Saga som vanligt väntar på Tjina vid Mattes grillkiosk. Tjina dyker inte upp, och till slut får Svante och Saga ändå gå till skolan. Väl där märker de att de skall ha läxförhör, det har de båda alldeles förträngt. Svante blir så nervös att han måste gå och kissa. Saga börjar sjunga- det gör hon alltid när hon blir nervös skall det visa sig.

Ännu mer nervösa och oroliga blir de när fröken inte heller vet varför Tjina inte kommit till skolan. De båda kompisarna känner på sig att något måste ha hänt henne. Av en händelse kommer Svante på att även Korv- Oskar, som jobbar i korvkiosken där Svante äter middag var och varannan dag, också är försvunnen. Tänk om Korv-Oskar har kidnappat henne, tänker de. Svante och Saga anar oråd. De bestämmer sig för att söka efter Tjina.

Fröken får efter någon vecka ett brev från Tjinas pappa där det står att de hastigt måste flytta för att Tjinas farmor blivit allvarligt sjuk. Men när Svante och Saga letar efter en ny adress på skolexpeditionen så finns ingen registrerad. Det är något som inte stämmer tänker de. De måste hitta allra bästa Tjina! Så börjar ett spännande, och stundtals tämligen farligt, äventyr i jakten för att hitta Tjina.

En läsvärd deckare där man snabbt sugs in i den spännande handlingen. Det är en välskriven bok om stark vänskap, att hamna i situationer som inte var meningen, saknad och det viktiga budskapet att tillsammans löser man det mesta- ensam är inte stark.

Anna Simonsson

Vill du reservera boken, klicka på bilden

Hitta Tjina! av Moni Nilsson

Dömda kvinnor av Elin Hägg är riktigt ruggig läsning. I boken får vi läsa om sjutton svenska kvinnor som dömdes för brott, allt från att använda byxor till att mörda. Boken visar hur vår syn på brott och straff har förändrats, det som en gång var olagligt var kanske inte det 100 år senare.

Vi får bland annat läsa om hovdamen Kerstin Gabrielsdotter som år 1585 dömdes för häxeri. Kerstin tog hand om prinsessan Lucretia och när hon hastigt dog blev Kerstin anklagad för att vara häxa. Det räckte med att kungen ansåg att hon var skyldig för att hon skulle dömas.

Ulrika Eleonora Stålhammar klädde ut sig till man och tog värvning i Karl XII:s arme. Dessutom gifte hon sig med en kvinna. På 1700-talet var detta hemskt, kvinnor fick inte ha manskläder och absolut inte gifta sig med varandra.

Boken är riktigt spännande och har fina, men lite läskiga bilder. 

Jennie

Vill du reservera boken, klicka på bilden

  

Dömda kvinnor: Förbryterskor i Sveriges historia av Elin Hägg

Bloggar med lästips

Ge mig boken

Ge mig boken är en blogg där Fredrika Sjöberg, som jobbar som bibliotekarie på Varbergs stadsbibliotek, tipsar om spännande och bra böcker för dig som är 6-13 år.

 

Bok ohoj!

Bok ohoj! är sidan där kommunens skolbibliotekarier tipsar om böcker. Lästipsen här passar alla som går i grundskolan!

 
Barnens bibliotek

Barnens bibliotek har en helt underbar hemsida. Boktips i massor för alla! Leta boktips eller skriv egna.

 

Språk