Kompisar online och Isaks universum

Vardagsnära berättelser med humor och djup:

I Kompisar online har Melvins pappa har lämnat hemmet och Melvin agerar utåt i skolan så att han hamnar i trubbel. Han lyckas också bli tillsammans med klassens mest populära tjej utan att han egentligen vill det och försöker komma på ett schysst sätt att göra slut på. Datorspelet lockar inte lika mycket längre i vardagens kaos, men det kommer in en ny spelare som Melvin öppnar sig för. Varm och igenkännande från tiden i slutet av mellanstadiet.

Isaks universum handlar om Isak som går i femman och funderar över livet, stort som smått. Föräldrarna bråkar, vännen blir allvarligt sjuk, och ett missförstånd mellan Isak och en tjej i klassen blossar upp till oanade proportioner. Isaks tar sin tillflykt till simbassängen där han känner sig fri i kroppen och där han kan låta tankarna vandra. En fin berättelse om vänskap och om att förstå varandra.

Kompisar online av Emma Askling.

Isaks universum av Anna Ehring

Att gå av Erling Kagge


Sommartider ger förhoppningsvis även tid för vila och eftertanke. Men kanske också för rörelse? Norrmannen Erling Kagge, författare, förläggare och äventyrare har skrivit en fin essäistisk bok om att förflytta sig till fots. Genom att dela med sig av egna äventyr till fots, både ovan och under mark och med hjälp av både nyare och äldre litteratur inspirerar Kagge i den nyutkomna boken Att gå till såväl långa som korta promenader och vandringar.

Att gå av Erling Kagge

Lillemor

Väntar tills natten kommer

Väntar tills natten kommer av Christoffer Holst är en klassisk skräckis. En avlägsen stuga, mystiska ljussken i natten, elektronik som ballar ur och konstiga telefonsamtal mitt i natten. Tror du att detta är en riktigt überläskig bok så kan jag säga att det är den inte. Men den är ändå riktigt spännande och inte förrän på slutet får du veta hur allt hänger ihop. Dessutom har boken en riktigt fin sommarkänsla som får mig att längta till att cykla på torra, dammiga grusvägar med solen stekande ovanför.

Lukas och Sam har haft ett distansförhållande och nu ska de äntligen få en hel sommar ihop. De har hyrt en liten stuga vid Vänerns strand som de mer eller mindre får hyra gratis. Sam ska sommarjobba på ett museum och Lukas ska plugga en fotokurs på distans. Allt verkar helt perfekt. Men redan första natten ser Lukas ett ljussken från vattnet och det är något med det som skrämmer honom. Sam ser inget och när Lukas berättar så tror han bara att det måste varit någon båt.

Sedan kommer de mystiska telefonsamtalen när Lukas är ensam. Någon andas i luren och konstiga pipande ljud hörs, men ingen säger något. Dessutom känner sig Lukas övervakad och han börjar tro att det spökar. Han berättar det för Sam som tror att Lukas vantrivs, eftersom han är själv så mycket i stugan och att han vill åka hem. Men det vill inte Lukas, fast han känner att något är heelt fel och när han hittar en gammal dagbok från 1954 börjar han förstå att han har rätt.

Väntar tills natten kommer är en kuslig och mystisk bladvändare med fin sommarkänsla.

Väntar tills natten kommer av Christoffer Holst

Jennie

Myternas etrusker, Träd, kärlek och andra växter och Jag och mina mikrober

Etruskerna är något som jag alltid har varit intresserad av och nu har det kommit en ny bok av Barbro Santillo Frizell. Hon skriver inte bara om etruskerna utan om hur vi har sett på dem genom tiderna. Jag gillar sättet hon knyter ihop nutid och dåtid, om hur vi försöker tolka deras tankevärld.

Jag har aldrig tänkt på att roten förankrar fröet i marken, innan dess är fröet rörligt. Efter att ha läst Träd, kärlek och andra växter har jag fått med mig många tankar om forskning, kvinnor, naturen med mera. Anne Hope Jahren skriver om sitt liv som forskare och sin uppväxt i Minnesota.

Om jag fortsätter med ytterligare en bok om naturen får det bli Jag och mina mikrober av Ed Yong. Det är fascinerande de där små mikroberna som vi lever tillsammans med.

Myternas etrusker av Barbro Santillo Frizell
Träd, kärlek och andra växter av Anne Hope Jahren
Jag och mina mikrober av Ed Yong

Cecilia

Late in the day, The overstory, Väggen och Gun love

Late in the day av Tessa Hadley, samma författare som också har skrivit Syskonen. Briljanta böcker båda två tycker jag.

Sedan har jag lånat boken The overstory av Richard Powers dock ej läst ännu. Men hört att den ska vara väldigt fängslande.

Väggen av Marlen Haushofer, en fantastiskt annorlunda, intressant, obehaglig o spännande berättelse.

Har Gun love hemma nu av Jennifer Clement. Har läst lite grann och tycker om den.

Ja nu blev det inte berättat vad de handlar om, men kan verkligen rekommendera alla dessa titlar. Och även fast jag inte börjat på the Overstory så ser jag mycket fram emot det.

Late in the day av Tessa Hadley

The overstory av Richard Powers

Väggen av Marlen Haushofer

Gun love av Jennifer Clement

Ulrika

 

En sommar i Brighton, En oväntad sommar och Tordyveln flyger i skymningen

En sommar i Brighton utspelar sig i ett elegant hus nära Brightons strand. Där bor tre hyresgäster som har mer gemensamt med varandra än vad de vet om. Samtidigt som dessa tre kvinnor lär känna varandra påbörjas ett helt nytt kapitel i deras liv…

Verkligen en oväntad sommar! Historien börjar dock i januari, i New York, Brooklyn. En våldsam snöstorm lamslår staden och universitetsläraren Richard Bowmaster kör på en annan bil i snödrevet.

Tordyveln flyger i skymningen är en klassiker, över fyrtio år! En härlig sommarbok om några ungdomars mystiska upplevelser i ett sommarhus i Småland. Läs eller lyssna!

En sommar i Brighton av Lucy Diamond

En oväntad sommar av Isabell Allende

Tordyveln flyger i skymningen av Maria Gripe

Helene L

Lovsånger till kärleken, Den stora utställningen och Den svavelgula himlen

Lovsånger till kärleken är en liten raffinerad fransk roman, en av de bästa jag läst i den här genren. Författarinnan uppdagar hemligheter rörande hennes föräldrar när de dör och hon försöker ställa tillrätta. Och det blir verkligen en Hymne à l’amour som Edith Piaf sjunger.

Om du vill läsa en skröna från Göteborg gläd dig då åt ”Den stora utställningen” i hängmattan. Det är så roligt att läsa om Göteborg anno 1923, året då så mycket hände. Bland annat fick staden besök av Albert Einstein.

Om du vill orientera dig lite österut är ”Den svavelgula himlen” ett underbart släktepos som utspelar sig i Helsingfors från 1960-talet fram till vår tid och berättar om klass och genus, men också familjeband och kärlek. En bok att drunkna i.

Lovsånger till kärleken av Anne Wiazemsky
Den stora utställningen av Marie Hermanson
Den svavelgula himlen av Kjell Westö

Veronica

Pappan och havet av Tove Jansson


En annan klassiker på temat öar är Tove Janssons Pappan och havet från 1965, ett måste för alla oss som älskar mumintrollens värld. I den här boken beger sig Muminfamiljen på Muminpappans initiativ till en liten ö där han ska arbeta som fyrvaktare. En bok om att längta bort och längta hem och om att komma över sina rädslor.

Pappan och havet av Tove Jansson

Lillemor

Selma, Tora och Kitty av Katja Tydén


 
Selma har åkt ut till skärgården med mamma, pappa och lillebror Fred, för att tillbringa sommarlovet hos mormor och morfar. Solen skiner, vattnet ligger spegelblankt, pappa har byggt färdigt lekstugecaféet och allt känns så där perfekt som det gör när man har hela sommarlovet framför sig. Mamma och Selma simmar ut till stenen och det är så skönt i vattnet att ingen av dem vill gå upp. På kvällen ska mamma åka tillbaka till stan för att jobba sina sista arbetsveckor innan hennes semester börjar.

Nästa förmiddag går Fred och morfar ner till båtarna och mormor ska gå till affären. Pappa vilar sig. Han har nyss blivit frisk från cancer, men är fortfarande ofta trött. Selma har tråkigt och längtar efter mamma. Hon följer med mormor till affären för att ha något att göra. Utanför affären träffar hon en jämnårig tjej som berättar att hon heter Tora, är nyinflyttad och gärna leker imorgon. Oj! Har Selma fått en ny kompis? Ja, Selma och Tora blir bästa kompisar och leker hemma hos Tora varenda dag. Tora har flera syskon och många husdjur och de hittar alltid på något kul att leka.

Vips så har två veckor gått och mamma kommer tillbaka till ön med båten. Det känns så härligt att träffa mamma igen! De bestämmer sig för att packa matsäck, tält och sovsäckar och åka ut på utflykt med båten över natten. Åh vad det är härligt med sommarlov! Men sedan börjar eländet...

Fred blir under utflykten getingstucken i munnen. Det visar sig att han är allergisk mot getingstick, för plötsligt är halsen så uppsvullen att han knappt kan andas. Ambulanshelikoptern kommer och hämtar mamma och Fred. Pappa och Selma packar ihop utflykten och åker hem. Det är inte kul att vara på utflykt när Fred är på sjukhus. Pappa och Selma är ledsna och oroliga och väntar på att mamma ska ringa och berätta hur Fred mår. När de kommit tillbaka till mormor och morfar följer Selma med mormor till affären för att ha något att göra medan de väntar. På affären träffar hon Tora. Men Tora hälsar inte på Selma, hon tittar bara surt på henne och går ut från butiken med två tjejer som Selma aldrig sett förut i släptåg. Är Selma och Tora inte bästisar längre? Hur ska det gå för Fred? Hur kunde den härliga sommaren plötsligt bli den värsta ever?!

Selma, Tora och Kitty är en jättefin bok om vänskap, syskon och husdjur. Den nästan doftar sommar och hav! Boken är perfekt att läsa tillsammans eller på egen hand under sommarlovet.   Passar från 7 år.

Selma, Tora och Kitty av Katja Tydén

Fredrika

Änkorna på Österlen, Lilla bistron och Stål

Under semestern ska jag läsa:

Änkorna på Österlen av Sara Paborn. Moderns vasstak ska läggas om och Filippa hittar en förening på nätet som kan ordna detta. Men mannen som kommer och ska lägga taket verkar ha något mer i åtanke än att lägga tak…

Den lilla bistron i Bretagne av Nina George. Om Marianne som tänkt ta livet av sig men blir räddad och hamnar i en liten by i Bretagne och får uppleva livsglädje genom människor, miljöer och mat.

Stål av Silvia Avallone. Ska läsas en riktigt varm sommardag så att hettan från stålverken på Via Stalingrado fortplantar sig in i kroppen och gör läsningen än mer genuin. Om uppväxt och första kärleken i ett Italien fjärran från tjusiga gator i Rom.

Änkorna på Österlen av Sara Paborn

Den lilla bistron i Bretagne av Nina George

Stål av Silvia Avallone

Maria R

Jag som var så rolig att dricka vin med, Vardagar och Hängiven

Jag väljer
Jag som var så rolig att dricka vin med av Rebecka Åhlund

Vardagar 2 av Ulf Lundell

Hängiven av Patti Smith

Andrea

Sommarhuset och Solviken

Tipsar om dessa böckerna som är bra sommarläsning:

Sommarhuset av Anna Fredriksson

Solviken av Annika Estassy

Karin

De försvunna

Jag har länge tänkt läsa De försvunna. Titeln låter spännande, omslaget lockar och baksidestexten likaså. Nu äntligen blev det av. Och jag blev inte besviken. De försvunna är en bladvändare!

Nio ungdomar är på väg till ett sommarläger. Med på bussen är en ung ledare som ger ett blygt och blekt intryck. De har varit på väg länge, flera av ungdomarna har hunnit både sova en stund och vakna till igen. Skog och åter skog utanför bussfönstret, inga bilar, hus eller människor syns till. De verkar vara mitt ute i ingenstans. Så plötsligt börjar busschauffören köra konstigt. Tvärbromsar, girar för till synes ingenting. Kör sedan av vägen, ut i skogen och krockar bussen. Allt blir tyst. Ungdomarna har inte använt säkerhetsbälten och alla skakades om av krocken. Noomi har klämt foten under sätet och skadat sig illa. Det börjar lukta svagt av rök. När de går fram till busschauffören ligger hon utsträckt över ratten. Död. Hon hade sagt till ungdomsledaren innan avfärd att hon inte mådde riktigt bra. Han hade frågat om de inte skulle kolla om någon annan kunde köra turen. Men hon sa att hon säkert snart mådde bättre.

De bestämmer sig för att gå ut ur bussen och packar ihop sina saker. Men dörren går inte att öppna hur de än försöker. Till slut krossar de rutan med en brandsläckare. Väl ute ur bussen försöker ledaren ringa efter hjälp. Men täckningen är totalt noll. Helt dött. Han säger att de ska stanna kvar vid bussen medan han går efter hjälp. Två av ungdomarna vägrar att stanna utan springer efter honom. Kvar är Judit, Vincent, Sissela, Kim, Frej, Abel och skadade Noomi. Sju ungdomar med lite mat, en dunk vatten och varsin sovsäck. Varför dröjer räddningen så? Kommer de inte att hitta dem i den snåriga skogen? Var letar man efter vatten, mat och skydd för natten? Och hur går det för Noomi som bara blir sämre och sämre?


De försvunna är en mycket spännande överlevnadsberättelse med en oväntad twist på slutet. Varning för sträckläsning! Passar från 10 år och är en bra högläsningsbok.

De försvunna av Cecilia Lidbeck

Fredrika

Mot fyren

Sommar och semester är ett ypperligt tillfälle att läsa klassiker tycker jag, t.ex. Virginia Woolfs Mot fyren, som på ytan handlar om en inställd båtresa som tio år senare till slut blir av. Men som Ingela Lind skriver: ”Läst som ren litteratur kretsar boken kring förlusten av barndomen och människans försök att försona sig med död, krig och en likgiltig natur.” Mot fyren är underbar läsning. Virginia Woolf har ett fantastiskt språk och besitter en enorm människokännedom som hon förmedlar i makalösa formuleringar. Trots sina dryga 90 år känns texten modern och säger mycket om människan även av idag. Och det är kanske det som kan sägas vara typiskt för en klassiker – att den aldrig blir omodern.  Boken har nyligen kommit ut i en nyöversättning av Margareta Backgård.

Mot fyren av Virginia Woolf

Lillemor

Gåvan och Linje 15 till Rannebergen

Läs en rysare i hängmattan:

Gåvan av Susanna Lagerqvist. Eira läser annonser i en tidning när blicken fastnar på en udda annons om en docka till salu. Dockan har äkta människohår och en dag senare finner hon dockan utanför dörren till huset där hon bor. Eira tar in dockan och vaknar mitt i natten av känslan av att bli kvävd av just människohår… Välskriven och kuslig.

Linje 15 till Rannebergen av Lena Arro. Arvin tar spårvagnen hem sent på Halloweennatten. När han klivit ombord kör spårvagnen hisnande fort och stannar inte vid några stationer. Arvin söker förskräckt kontakt med de andra passagerarna och inser att alla är barn med likblek hy och svarta ögon. Ramberättelsen suger tag i läsaren och fastnaglad läser man de spökberättelser som sedan presenteras.

Gåvan av Susanna Lagerqvist

Linje 15 till Rannebergen av Lena Arro

Anna L

Den sommaren

Den sommaren är en serieroman av Jillian Tamaki och Mariko Tamaki som handlar om att vara sisådär 12-13 år, om att vara barn men på väg in i något nytt.

Rose och hennes familj har åkt till Awago Beach så länge som hon kan minnas. Där har hon en sommarlovskompis som heter Windy. De har alltid hängt med varandra på sommaren. Windy är ett och ett halvt år yngre än Rose och det är ett år sedan de sågs. För vuxna är ett år ingenting, vi kan prata med varandra ungefär som om det var förra veckan vi sågs. Men massor kan hända på ett år när man är runt 12 år. Windy vill fortsätta som förr, bygga sandslott och leka, medan Rose börjar kolla i tonåringarna på orten. Mest spanar hon på killen, Duncan som jobbar i den lilla butiken i samhället och det är där många av tonåringarna hänger.

Denna sommar börjar Rose och Windy, spionera på tonåringarna och titta på skräckfilmer. När de spionerar förstår de att Duncans flickvän har blivit gravid, men att han inte ens vill prata med henne om det. Det är början på något hemskt som tjejerna inte riktigt greppar. Dessutom bråkar Roses mamma och pappa mest hela tiden. Det slutar med att pappan åker tillbaka till staden igen och lämnar Rose med en mamma som är deprimerad och knappt orkar någonting. Rose saknar sin "gamla" mamma som brukade vara med henne på stranden och hitta på roliga saker.

Den sommaren är en vacker bok. Den innehåller 300 sidor med bilder som riktigt känns, speciellt de stora helsidorna. Det kan vara en bild på havet, himlen eller på föräldrar som är vända bort ifrån varandra och vi som tittar kan se att det är något som är fel mellan dem. Boken låter kanske allvarlig och det är den. Men samtidigt är den kul och jag skrattade högt flera gånger (vilket är ganska ovanligt för mig).

Den sommaren av Mariko Tamaki

Jennie

Lisbet och sambakungen

Har du läst om Barbro Lindgrens figurer Loranga, Masarin och Dartanjang? Då kommer du gilla den här boken, om flickan Lisbet och hennes galna farmor Sambakungen och piratkatten.

Lisbet föddes på en båt på väg till Argentina för åtta år sedan. Hennes mamma och pappa tyckte inte det funkade att ha en bebis med på långresa, så de bad farmor hämta Lisbet. Farmor, som jobbade som hemlig agent på den tiden, var själv ute på resande fot när hon fick meddelandet, men hon kom direkt. Hon snodde en ubåt och körde ut till fartyget för att hämta Lisbet, som hissades ner till ubåten i en korg. Det var det sista hon såg av sina föräldrar. Deras bröllopsresa har nu varat i åtta år, och det enda hon hör av dem är en ett vykort eller en målarbok i brevlådan då och då.

Farmor Sambakungen är full av galna idéer och upptåg. Varje vanlig dag är en tråkig dag. Frukost ska intas under bordet, sömnen i tältet på altanen, bästa middagen är glasslasagne, och det ska fuskas och ljugas varje bra dag. Enligt Sambakungen. Lisbet är mer för vanliga dagar, ordning och reda. Hon gillar regler, rutiner och vill egentligen vara lite mer "vanlig".

En dag får Lisbet post, och denna gången är det inte ifrån mamma och pappa. Det är en inbjudan till skolan. Farmor tycker att det är hur sorgligt som helst - skola och jobb är inte kul! Nu har de helg, lov och ledigt varje dag. Efter sommaren börjar terminer, vardagar och lov - som tar slut, fort. Men Lisbet tycker att det låter lite spännande med skola. Kanske kommer hon få en egen vän, i sin ålder?

Farmor och Lisbet bestämmer sig i alla fall för att först ha den bästa sommaren ever. De ska göra allt roligt, tokigt och busigt de kommer på, innan allvaret drar igång i höst. Och i Lisbet och Sambakungen får vi läsa om allt kul de hittar på.

Det här är en rolig högläsningsbok om sommar och bus. Boken ifrågasätter även normer på ett bra sätt, och tar upp vikten av att få vara som man vill. Passar dig som är 6 år och uppåt.

Lisbet och sambakungen av Emma Karinsdotter

Fredrika

De åtta bergen, Aednan och Glöd

Jag vill tipsa om två nya böcker som jag läste för ett tag sedan och en som finns i mitt minne sedan ett antal år tillbaka.

Paolo Cognettis roman ”De åtta bergen” gav mig en riktig nostalgikänsla. Två pojkars spirande vänskap och deras olika världar, den ene som stadspojke och den andre högt uppe i bergen.

Aednan av Linnea Axelsson, ett epos skrivet som lyrik om ett minoritetsfolk. Så mycket att tänka på under och efter läsningen!

Så slutligen en av mina favoriter Sándor Márais roman Glöd från 1942 med två män som varit oskiljaktiga under nästan tjugofem år för att sedan inte ses på över fyrtio år. Vad var det egentligen som hände när deras vägar dramatiskt gick isär? Ett äkta passionsdrama!

De åtta bergen av Paolo Cognetti

Ædnan av Linnea Axelsson

Glöd av Sándor Márai

Lisbeth

Närmare kommer vi inte

Som pappan i Karl-Bertil Jonssons julsaga säger: Det var förbanne mig det finaste jag har hört sedan jag konfirmerades. Närmare kommer vi inte av Anneli Furmark och Monika Steinholm är en riktigt varm, vacker och stämningsfull berättelse om kärlek. Fast det är om en kärlek som är trasslig, jobbig och svår att greppa - så som det ofta kan vara.

I början av boken har Jens tröttnat på att vara Niklas hund. De har varit vänner alltid och Jens har varit Niklas side-kick ända sedan BB. Nu har Niklas träffat Gunn och det är inte kul för Jens att vara femtehjulet, speciellt inte då han är kär i Niklas. Jens bestämmer sig för att han måste göra något.

Han ringer sin morbror som bor ca 20 mil bort med sin partner Phil och frågar om han får komma och bo hos honom ett tag. Det får han såklart och Jens morbror Torstein verkar vara den skönaste personen på jorden. Han fattar direkt att det är kärleksbekymmer och fattar ganska snabbt att det handlar om en kille. Jens åker dit och kommer mitt i Bobbysocks La de swinge (se nedan) och Torstein och Phil har på sig de berömda scenkläderna som Bobbysocks bar under melodifestivalen 1985. Jens tänker att hans besök kanske kan vara dem sämsta idén på länge.

Den andra berättaren i boken är Edor. En kille full av ilska, känslor och ett ganska ohälsosamt behov av att känna adrenalin. Edor är ihop med Beate men hånglar ändå med Trine, Mariell och badar naken med Celia. Han har kort stubin och far ut mot personer nära honom speciellt Beate, bästisen Cliff och pappas nya fru. Han har det jobbigt kan inte hantera alla känslor och dessutom känner han att han är jobbig.

En kväll när Jens ska ta sin motorcykel och köra hem så står det en kille och kollar på den. Killen är Edor och han undrar om Jens kan skjutsa honom hem. Jens säger ja och sedan börjar berättelsen om Edor och Jens.

Furmarks bilder är fulla av känslor och av vackra naturbilder från Nordnorge som är en fin bakgrund till killarnas sommar ihop.

Närmare kommer vi inte av Anneli Furmark och Monika Steinholm

 

Jennie

Lättsmälta kärleksromaner

Här kommer lite tips på lättsmälta kärleksromaner att läsa i sommar. Kärleksscenerna kan vara obefintliga som i Juliannes Donaldsons böcker där man bara väntar på första kyssen eller många och kryddiga som i Rebecca Chances böcker. Även Sarah Titles böcker om kärlek på bibliotek med en mängd dialoger om manligt och kvinnligt. Tänk att vi bibliotekarier är så passionerade. Jag älskar det!

 

Edenbrooke av Julianne Donaldson

Tigerporten av Christina Courtenay

Förbannade kärlek av Colleen Hoover

Konsten att bevara en hemlighet av Sarah Morgan

Grejen med kärlek av Julie James

När drömmen slår in av Sofia Fritszon

Falla fritt av Heléne Holmström

30 dejter på 30 dagar av Sarah Title

Dödens klackar av Rebecca Chance

 

Helén W

Språk