Semesterläsning

Semesterläsning

Bild från Grimetons världsarv

Här kommer vi att ge tips på böcker som vi tänker läsa på vår semester. Vi fyller på med nya under sommaren.

Helene läser gammalt och nytt
Kajsas mix av fakta, barnlitteratur, feelgood och deckare.
Jennie, böcker med sommarkänsla
Veronicas boktips

De vuxnas lögnaktiga liv av Elena Ferrante
Giovanna råkar en kväll höra sina föräldrar prata om henne och säga att hon håller på att bli lika ful som sin faster. Och då ska man veta att faster Vittoria är en kvinna som familjen tagit avstånd från för att hon är galen, vulgär och bor i stadens värsta kvarter. Flickans värld rämnar

Ferrante har skrivit en knivskarp psykologisk skildring om en familj i förfall. Men med hopp ändå för den unga Giovanna som kommer att pendla mellan de två världarna i sitt sökande efter en egen identitet. Så bra!

Trubbel, berättelsen om Olle Adolphson av Jan Malmborg
Jag hör Olle Adolphson spelas överallt nu för tiden. Boken om honom är också njutbar.

Caesaria av Hanna Nordenhök
Vinnare av Sveriges Radios Romanpris 2021.
Berättelsen om en föräldralös flicka som hålls fången på en lantgård av den läkare som med hjälp av kejsarsnitt skar fram henne. En besynnerlig och intressant historia.

Tritonus av Kjell Westö
Underhållande sommarläsning från Finlands skärgård.

Je m’appelle Agneta av Emma Hamberg
Bra feelgood! Du blir förflyttad till ett ljuvligt Provence för en stund och inbjuden till en brokig skara människor i den lilla byn tillsammans med Agneta.

Christina ger tips på bland annat deckar
Maries sommarläsning
Magnus läser blandade absurditeter, satir och misär

Här är 5 semesterböcker från mig. Det är lite blandade absurditeter, satir och misär. Ganska hårdsmält:

Homo consumericus av Max Gustafson

Ormfesten av Harry Crews

Bormann i Bromma av Hans Gunnarsson

Djävulens Hantverk av Donald Ray Pollock

Shuggie Bain av Douglas Stuart

Cecilias val

Mendelssohnkartan av Diane Meur
En roman om släkten Mendelssohn och inte bara om släkten, utan om världen och att vi alla hör ihop på ett eller annat vis. Ett annat sätt att skriva en biografi.

Civilisationer av Laurent Binet
Vad skulle hänt om en händelse tog en annan riktning än den gjorde? Vilka skulle konsekvenserna bli? Vad har vi för gemensamma nämnare?

Fjärilarnas skärgård av Fredrik Sjöberg
Ingen sommar utan en bok om flygande insekter och vem skriver bättre om dem en Fredrik Sjöberg. Ett antal personliga berättelser om dagfjärilar i Stockholms skärgård. Roligt och intressant vetande.

Arkivism : en handbok
Det finns få kvinnor i arkiven. Vill du göra något åt det? I den här boken för att få reda på hur du kan göra.

De gåtfulla robotarna av Roger Leloup
Lite nostalgi. Yoko Tsuno har getts ut på nytt i samlingsalbum med olika teman med serier från 1972 och framåt. I detta samlingsalbum handlar det om robotar och elektroingenjören Yoko Tsuno får möta många olika slags robotar.

Fredriks blandning
Lillemor återvänder till fyra favoritförfattare plus en ny bekantskap

I sommar återvänder jag till fyra favoritförfattare plus en ny bekantskap som jag ser fram emot att återvända till under kommande år

Fjärilarnas skärgård av Fredrik Sjöberg
Fredrik Sjöbergs böcker ger mig en unik kombination av kunskap och läsglädje, med titlar som Flugfällan och Mamma är galen och pappa är full. I sin nya essäsamling berättar han om alla dagfjärilar som finns i Stockholms skärgård men inte bara det, för som vanligt när Sjöberg håller i pennan bjuder han också på personliga berättelser.

Åren av Annie Ernaux
Under våren har jag med stor behållning läst Annie Ernauxs självbiografiska böcker Min far, Kvinnan och En flickas memoarer. I synnerhet den sista, där Ernaux återvänder till en händelse 1958 som hon först många år senare var redo att berätta om, var en stor läsupplevelse. Ernaux sägs ha uppfunnit en ny stil som är subjektiv och personlig, privat och allmän, och en ny genre – den kollektiva självbiografin – för att på så sätt fånga tidens gång.

Singulariteten av Balsam Karam
Karams debut Händelsehorisonten kom 2018 och är en fantastisk berättelse som med en poetisk, glödande vrede står upp för alla dem som nekas den självklara rätten till ett värdigt liv. Nu ser jag fram emot att läsa hennes nya bok som handlar om moderskap, trauma och sorg. Det låter tungt men om Karam skriver lika poetiskt och kärleksfullt som i debutromanen kommer även denna bok vara en stor läsupplevelse.

Snö och potatis av Cecilia Hansson
Jag har under våren läst flera böcker där författarna tycks ha varit tvungna att skriva dessa berättelser för att kunna komma vidare i sina författarskap, t.ex. Ernauxs En flickas memoarer och Kristina Sandbergs En ensam plats. Vissa händelser påverkar oss så djupt att de inte bara blir nycklar till vår förståelse av oss själva utan också hindrar oss från att leva fullt ut om vi inte bearbetar dem på ett eller annat sätt. Samma tanke fick jag när jag för två år sedan läste Cecilias Hanssons bok Au pair. Hennes nya bok beskrivs som en roadtrip i Tornedalen, men också som en minnesresa för huvudpersonen, präglad av längtan och viljan att skapa sig ett sammanhang. En roman om moderskap och död, och om hur orons skuggor kastas över generationer.

Pengar på fickan av Asta Olivia Nordenhof
Den här boken har jag redan läst men kommer snart att läsa den igen. Här har vi en författare som vågar gå emot den trend av autofiktion som präglat litteraturutgivningen under senare år. Med pengar på fickan är den första boken i en planerad serie om sju romaner. Med utgångspunkt i katastrofen med passagerarfartyget Scandinavian Star 1990 då 159 människor miste livet och genom den inte allt igenom lyckliga kärleksrelationen mellan Maggie och Kurt blir Pengar på fickan en roman om kapitalismens återverkningar. En politisk roman med andra ord. I en del öron kanske detta kan låta lita trist och även om Pengar på fickan inte är en humoristisk roman har Nordenhof en fantastisk språkkänsla som gör läsningen till sann njutning. En bok som bör läsas mycket sakta och gärna högt.

Ulrikas ger följande tips

Kaffeologi : myter och forskning om en älskad dryck av Bertil Fredholm
Då jag är en kaffeälskare av stora mått ser jag fram emot denna med spänning

Shuggie Bain av Douglas Stuart
Vinnare av 2020 års Booker-pris och som har fått ett storartat mottagande som jag ska sätta tänderna i

Lejonburen av Ulrika Kärnborg
En fristående fortsättning på Saturnus tecken, också om 1600-talets Sverige men nu med drottning Kristina i fokus. Aldrig läst Kärnborg tidigare så det blir intressant

Den skeva platsen av Caterina Pascual Söderbaum
Som gavs ut 2016 postumt då författaren avled 2015. Den tilldelades Sveriges Radios Romanpris 2017 med motiveringen: "Med barmhärtig blick närmar sig författaren den egna livsberättelsen och öppnar samtidigt olika fönster mot Europas mörka historia där läsaren blir medskapande. Ett litterärt mästerverk med lyskraft." Ser mest fram emot denna om jag ska välja

Den osynliga flickan av Lisa Jewell
En tonåring försvinner plötsligt och oförklarligt i Londons lite finare kvarter, vad har hänt? Har läst en annan deckare av Jewell som jag gillade och det ska bli kul att se om denna är lika mycket av en bladvändare.

Andreas boktips
Bettan ger tips semesterläsning
Jennys semesterläsning
Karin tipsar om deckare i hängmattan.

Badhytten av Christina Olséni och Micke Hansen, serie:Mord i Falsterbo

Bara ett litet mord av Carin Hjulström, serie: Säbyhoms gröna fingrar

Dessutom böcker på temat grannar:

Kirskålsgrannar av Jenny Clevström

Kvinnan i fönstret av A. J. Finn

Och en kombination av både grannar och deckare:

Goda grannar av Mattias Edvardsson

Helén har valt en härlig blandning av deckare

Här kommer tips på en härlig blandning av deckare, hög spänning och feelgood. Alltifrån skrämmande läsning om vad som kan hända i skolmiljö till att odla både växter och relationer på kolonilott.

Pojkarna av Cecilia Sahlström

Konferensen av Mats Strandberg

Utloggad av Lilly Emme

Bara på besök av Beth O’Leary

I hjärtat av Ådala av Åsa Lidbäck

Harriet ger tips på böcker med historisk anknytning

Den här sommaren tänkte jag tipsa om böcker som på något sätt har historisk anknytning. Under våren har det dykt upp flera spännande titlar som jag gärna vill dela med mig av.

Petite av Edward Carey
Vi får följa Marie Grosholtz spännande livsresa från föräldralös piga till den berömda Madame Tussaud.

Lejonburen av Ulrika Kärnborg
En intressant och ingående skildring av Drottning Kristinas liv.

Giftmakerskan av Sarah Penner
En debutroman som utspelar sig i slutet av 1700-talet och handlar om apotekaren Nella som i hemlighet förser kvinnor med gift som de använder på män som behandlar de illa.

De saknade vännernas bok av Lisa Wingate
Hannies familj fördes bort av slavhandlare under amerikanska inbördeskriget. Hannie högsta önskan är att återfinna sin mor och sina åtta syskon och hon ger sig ut på en strapatsfylld och farlig resa.

Järnmärkt av Helen Wigh
Året är 1858 när Carl återvänder till den värmländska barndomsbyn Persberg och får arbete i gruvan. Gruvan är mytomspunnen och det sägs att man aldrig får prata om dem som försvunnit i gruvgångarna. Carl är besatt av tanken på att söka svaret på sin mors död och för att få veta sanningen måste han avslöja gruvans hemligheter.

Sofia läser populärvetenskap på semestern
Ylva väljer böcker om att resa på olika sätt
Fredrika läser litteraturprisvinnare.

Min sommarläsning består i år av olika litteraturprisvinnare. Tänker att det är ett bra sätt att hålla sig ajour med utgivningen och jag slipper att välja - det jobbet har alla jurys gjort åt mig!

Inte din baby av Seluah Alsaati - Slangbellan

Pur av Erik Lindman Mata - Borås tidnings debutantpris och Katapultpriset tillsammans med nedanstående författare

Antiken av Hanna Johansson – Katapultpriset

Caesaria av Hanna Nordenhök – Sveriges Radios Romanpris

Samlade verk av Lydia Sandgren – Augustpriset

Språk