Semesterläsning

Här kommer Gunvors lästips för semestern:
Cecilias tips: böcker om tid och tid som varit. Att läsa och läsa om.
Här kommer några förslag på läsning i sommar från Fredrik
Andrea har valt fem aktuella böcker att läsa i sommar:
"Svemestertips" i urval från Anna S
Mats tips för semestern; gammalt och nytt
Semesterläsningstips från Anna L
Här kommer Ylvas semestertips:
Den här ska Jenny F läsa i sommar

Jakobsböckerna av Olga Tokarczuk

Den här boken fick jag då jag fyllde år och i sidvolym anser jag nog att den motsvarar fem böcker. Jag hoppas ha den utläst innan jul.

Karin har valt ut några noveller för hängmattan:
Tips på sommarläsning för barn från Anna L

Här kommer några tips på semesterläsning med tema miljö för barn mellan 7-12 år:

Ninja Timmy och staden av is av Henrik Tamm

En perfekt högläsningsbok om en fantastisk färd till en mytomspunnen stad av is. Passar 7-9 år.

Athena. Hur svårt kan det vara?! av Elin Ek

Tredje boken om miljökämpen Athena och hennes kompisar i Rädda-Jorden-Klubben. Passar 9-12 år.

Är det bara jag som bryr mig? av Camilla Dahlson

En modevisning ska arrangeras på skolan och Wilma kommer på att de kan visa upp snygga återvunna kläder. Passar 9-12 år.

Fakta om Greta Thunberg av Tomas Dömstedt

Hur började Greta egentligen och hur blev hon så känd? Passar 9-12 år.

Fakta om matsvinn av Simon Randel Søndergaard

Vad kan man göra för att minska på all mat som slängs? Passar 9-12 år.

Veronicas fem boktips till sommaren

Sent på dagen av Tessa Hadley

Jag är nyfiken på denna relationsroman som handlar om två tajta par som har känt varandra sedan barndomen och tror sig ha koll på tillvaron. Men när en av männen plötsligt dör, den stabile ledargestalten, visar det sig att allt inte var som man trodde och balansen rubbas. Magnus Erikson i Svenska Dagbladet skriver: Tessa Hadley är både psykologisk realist och sedeskildrare. När det gäller att blottlägga den urbana medelklassens liv har hon samma skarpa blick som Ian McEwan, kanske också lite av samma känsla för obehagliga överraskningar som vänder skeendet.

Ofta är jag lycklig av Jens Christian Grøndahl

Den här danska författaren har skrivit så många bra romaner och den här ser jag fram emot att läsa i sommar. Det är en tunn bok på 123 sidor. På baksidestexten kan man läsa ” Grøndahl har skrivit en livsfilosofisk bok om kärlek, vänskap och hemligheter med sin sedvanliga briljans och precision”.

Väsen : ett familjedrama av Domenico Starnone

Starnone påstås vara Elena Ferrantes (pseudonym) make och han skriver inte oävet han heller. Är det rentav samma person? Romanen Band som kom 2018 påminde mycket om några av Ferrantes böcker. Den här romanen, Väsen, är en klaustrofobisk skildring av en morfar som reser till Neapel för att passa sin dotterson som han inte träffat på länge medan föräldrarna åker på konferens. Det lär inte vara någon gullig familjehistoria.

PS Elena Ferrante kommer med en ny roman i sommar, De vuxnas lögnaktiga liv, den måste jag också läsa – jag slukar allt som detta författarpar ger ut.

Resenärerna av Regina Porter

Jag läste en recension i Femina som gav boken fem stjärnor och lockade mig att låna den. Recensenten skriver att ” det är en svindlande resa från amerikanskt femtiotal fram till Barack Obamas första år vid makten. Ett myller av berättelser och historier om två familjer, en vit och en svart, och hur deras vägar korsas.” Jag har börjat läsa och den verkar lovande.

Samlade verk av Lydia Sandgren

Boken, en sjuhundrasidig roman om kärlek och konst, har gjort succé. Jag måste förstås läsa den för jag var också ung vuxen i Göteborg på 80-talet (boken utspelar sig då och i nutid) precis som bokens tre huvudpersoner, jag gick på gymnasium i Vasastan och upplevde Haga innan stadsdelen moderniserades. Hur kan en författare, född 1987, ro i land med ett sådant romanprojekt? Hon lyckas uppenbarligen.

Harriet tipsar om spännande sommarkrim som hon tänker slappna av med på semestern:
Fem favoriter som Fredrika tycker passar för semesterns sträckläsning i hängmattan
Helén W tipsar om:

Under 2000-talet har vi fått några riktigt bra deckarförfattarinnor i Sverige. De förkovrar sig gärna i samhällsproblemen vi har just nu och så landar det i en spännande deckarroman oavsett från vilken politisk grund de gör sitt avstamp ifrån. På senare tid har det även blivit populärt att återge fakta om ämnet längst bak i boken. Här kommer några boktips ifrån dessa författarinnor som efter att jag läst böckerna länge har funnits kvar i mina tankar då ämnet har berört mig väldigt mycket:

Smuts av Katarina Wennstam
Katarina Wennstam tar upp ämnet sexköpare och hur lätt de kommer undan. Det är den första boken i en trilogi med åklagaren Madeleine Edwards där mäns våld mot kvinnor tas upp.

Ta min hand av Lisa Bjurwald
Ta min hand är andra boken om Rebecka Born. Där problemen med spårlöst försvunna flyktingbarn runtom i Europa som hamnar i sextrafficking och hur de utnyttjas av pedofilnätverk skildras. 10% av intäkterna för boken skänks till Missing Children Europe.

Spåren vi lämnar efter oss av Pernilla Ericson
I boken Spåren vi lämnar efter oss där överfallsvåldtäkter utomhus skildras. Pernilla fick idén till Erlagruppens första fall när hon efter en serie artiklar fick ta emot mängder av personliga berättelser om övergrepp. De flesta av de skrivande kvinnorna har inte vågat anmäla.

Förbjuden frihet av Ramona Fransson
Ramona Fransson gör ett starkt intryck när hon tagit två autentiska fall från USA och skriver om hederskultur. Den visar vad hedersförtryck gör med unga människor i vad vi tror är ett fritt land i världen, nämligen Sverige.

Stöld av babian av Anna Karolina
Avslutningsvis min klart största favorit Anna Karolina. Varför Anna Karolina har valt titeln Stöld av babian på sin första bok med Amanda, en nykläckt polis, det får ni lista ut själva…

Stora författarnamn har gått ur tiden, därför kör Jennie en hommage-lista i sommar
Kajsas favoriter som hon gärna läser om igen i sommar:
Isabell tipsar om Läckberg
Lillemors semesterläsning

Samlade verk av Lydia Sandgren

En bok som räcker hela sommaren är Lydia Sandgrens hyllade debutroman Samlade verk på 689 sidor som beskrivs som ”en roman om djup kärlek, mångårig vänskap och konst i spänningsfältet mellan fiktion och sanning. Dessutom är det en storslagen Göteborgsskildring med modernitetet och klassresan som fond.” Egentligen gillar jag inte tjocka böcker men den här beskrivningen får mig på fall!

Olive, igen av Elizabeth Strout

Elizabeth Strout är en av mina favoritförfattare med underbara böcker som Mitt namn är Lucy Barton och Allting är möjligt. När det nu kommer en uppföljare till boken Olive Kitteridge, som även filmatiserats med underbara Frances McDormand i rollen som den egensinniga Olive, då är den ett självklart val i sommar.

Den sista sommaren av Gianfranco Calligarich

Jag längtar efter den dag då jag återigen ska kunna åka till det vackra Italien. I väntan på det kommer jag att läsa Gianfranco Calligarichs bok Den sista sommaren. Boken kom ut redan 1973 men sålde slut på en sommar, för att sedan leva ett undanskymt liv på antikvariat. 2010 gavs den ut på nytt. Även denna upplaga såldes fort slut och boken blev omöjlig att få tag på. Nu har ytterligare ett förlag valt att lyfta fram Den sista sommaren och jag är mycket nyfiken på boken som berättar om en ung man ensamhet i ett pulserande, myllrande Rom, någon gång på 70-talet.

Modersmjölken av Nora Iksten

Den lettiska författaren Nora Ikstenas bok Modersmjölken beskrivs med orden ”Fantastisk bok. Det bästa jag läst i år.” (Jenny Lindh) och ”…en mästerlig roman. Det är allvarsamt, uppfordrande, trösterikt och mycket vackert.” (Kristina Sandberg) För mig väcker de orden en enorm läslust! Förlaget beskriver Modersmjölken som en bok som ”spänner över hela Lettlands Sovjettid och är en skildring av hur det auktoritära styret inskränkte enskilda människors liv och möjligheter – men också av ett lands uppvaknande och väg mot frihet”.

Grönsaker A-Ö av Paul Svensson

Sommartider är grönsaktider. Jag hoppas kunna hitta inspiration i stjärnkocken Paul Svenssons nya, vackra kokbok Grönsaker A-Ö. Här lär vi oss ”att få ut maximal smak ur varje grönsak och introduceras också för en del oväntade och spännande smakkombinationer.” Kanske kan jag i boken hitta nya, oväntade recept för den egenodlade squashen, där fantasin för hur den ska tillredas ofta tryter, mangolden och rödbetorna.

Språk