Vårens böcker

Lillemor: Nyheter att hålla koll på våren 2021.

Nästan bra på livet

Nästan bra på livet av Conny Palmqvist

Nästan bra på livet är en svidande vacker berättelse om en fars kärlek till en dotter som inte är som alla andra. Det är självbiografisk roman om att falla igenom som människa, och om att komma tillbaka. Det är aldrig för sent att hitta hem.

Przewalskis häst / Maja Lunde ; översättare: Lotta Eklund. 

Przewalskis häst av Maja Lund.

Författaren till de älskade böckerna Binas historia och Blå är tillbaka med en ny roman. Przewalskis häst är en roman om människor och djur, och om människodjuret. Hur har människan påverkat andra arter på jorden? Vad skiljer oss från djuren? Har vi någon möjlighet att korrigera våra misstag? Och vad krävs för att vi alla ska överleva?

En ensam plats

En ensam plats av Kristina Sandberg.

Kristina Sandberg, författare till böckerna om hemmafrun Maj, drabbades 2016 av både dödsfall inom familjen och bröstcancer. En ensam plats är en självbiografisk skildring av denna tid och en stark, djupt gripande och inträngande text. Den blickar också tillbaka på uppväxten i 1970-talets Sundsvall men handlar framför allt om hur sjukdomen placerar henne på en mycket ensam plats. Där andras bemötande och tystnader drabbar, där orden inte når fram.

En evighet från dig

En evighet från dig av Jenny Colgan.

Jenny Colcan är en av giganterna inom genren feel good. Hon är nu är tillbaka med en ny charmig roman, från samma mysiga stad som Den lilla bokhandeln runt hörnet. I En evighet från dig möter sjuksköterskan Lissie yrkesmilitären Cormac. Ska vi gissa att ljuv musik uppstår?

Vardagar 4 Vardagar 5

Vardagar 4 och Vardagar 5 av Ulf Lundell

Nu kommer inte mindre än två nya böcker med Ulf Lundells vardagsanteckningar, Vardagar 4 och Vardagar 5, i vilka dagboksanteckningar från 2019 och 2020 ingår. Han ligger verkligen inte på latsidan och med tanke allt som hänt de senaste två åren saknas ju inte ämnen att filosofera över. Ska vi gissa att både Trump och Corona dyker upp?

Sockerormen

Sockerormen av Karin Smirnoff

Karin Smirnoff fick verkligen en rivstart som författare. Först trilogin som inleddes med Jag for ner till bror och nu en ny, fristående roman, Sockerormen. Agnes, Kristian och Miika växer upp på 80-talet i en industristad i mellansverige. De tre lite udda 11-åringarna har inget gemensamt, men när deras musikbegåvning för dem samman uppstår en stark vänskap. Sockerormen är en berättelse om orimlig kärlek och utanförskap. Men det är också en roman om vänskap och mod

.Den lilla blomsterhandeln vid havet

Den lilla blomsterhandeln vid havet av Ali McNamara

Utgivningen av feelgoodromaner har formligen exploderat under senare år. En tidigare på svenska inte utgiven författare är Ali McNamara. I hennes Den lilla blomsterhandeln vid havet, vars huvudperson heter Poppy Carmichael, finns de klassiska ingredienserna för denna typ av litteratur : tvivel, oanade öppningar, minnen som väcks till liv, starka känslor som skrämmer - men sist men inte minst vänskap och kärlek. Den ultimata boken för dig som vill ha lyckliga slut?

Är mor död : roman / Vigdis Hjorth ; översättning: Jens Hjälte.

Är mor död av Vigdis Hjorth

Vigidis Hjorth, är tillbaka! I sin nya roman skärskådar hon relationen mellan en mor och en dotter. Johanna lämnade Norge och klippte banden med sin familj. Hon har bott utomlands i tre decennier och kom inte ens hem till sin fars begravning. När hennes man plötsligt dör beslutar hon sig för att flytta tillbaka hem. Hon är nu en välkänd konstnär och har blivit erbjuden möjligheten att göra en stor retrospektiv utställning. Men vad finns kvar av relationerna hon lämnade för så länge sedan?

Andrea: Några intressanta titlar från vårens utgivning

Expedition Sverige av Linda Åkerberg

Vandra, cykla, paddla från Smygehuk i söder till Treriksröset i norr, så lyder den långa och i sig spännande undertiteln. Linda Åkerberg driver bloggen Wilderness Stories och utnämndes till Årets Äventyrare 2019. Hon har också gått hela PCT i ett svep (Pacific Crest Trail, 428 mil från Mexiko till Kanada). En dröm som många vandrare har men som desto färre har möjlighet att verkligen genomföra. I vårens bok kan man läsa om hennes äventyr i vårt eget vackra och avlånga land.

Brinn mig en sol

Brinn mig en sol av Christoffer Carlsson

Den andra fristående delen i Hallandssviten utkommer i vår och jag är så glad att Carlsson valde att fortsätta med dessa böcker med trakterna kring Halmstad som fond. Jag tyckte mycket om Järtecken som kom 2019 och den är just en roman om ett brott som undertiteln lyder. Den är betydligt mer än en vanlig deckare och som läsare engageras man i människorna och relationerna runtomkring. Förhoppningarna inför Brinn mig en sol är höga och jag tror att även denna bok kommer leva upp till dem.

Vardagar 4 Vardagar 5

Vardagar 4 och Vardagar 5 av Ulf Lundell

Vad kan vara bättre en solig vårdag än att en ny Vardagar ges ut? Jo, att det kommer två på samma utgivningsdatum! Lundells dagboksanteckningar varvat med stort och smått, tankar om livet som gått och livet som pågår, om världsläget, om små personliga saker som gnager. Allt ryms på ett fantastiskt sätt i dessa böcker. Självutlämnande, rått, sensibelt, humoristiskt och träffsäkert på en och samma gång. Det är ett udda år att blicka tillbaka på, vilket kanske gör dessa böcker extra intressanta.

Shuggie Bain / Douglas Stuart ; översättning: Eva Åsefeldt.

Shuggie Bain av Douglas Stuart

Shuggie Bain av Douglas Stuart blev 2020 års vinnare av Bookerpriset och har tidigt uppmärksammats i medier. Knausgård rekommenderar den å det starkaste i en intervju i Dagens Nyheter i samband med att hans egen nya roman Morgonstjärnan utkom i januari, vilket också gör mig nyfiken. Stuarts bok utspelar sig i 1980-talets Glasgow där arbetslösheten är utbredd. Shuggie är en udda fågel och får kämpa för sig och familjen. Fadern lämnar dem och modern dricker allt mer. En debut som jämförts med bland andra James Joyce och Hanya Yanagihara.

Senseis portfölj

Portföljen av Hiromi Kawakami

Förlaget Tranan har flera intressanta titlar i vårutgivningen men det är japanska Hiromi Kawakami som lockar mig mest. Något oklart om den svenska titeln är endast Portföljen eller Senseis portfölj när jag gör en sökning på denna bok. Boken handlar om 38-åriga Tsukiko som lever ensam, livet har inte blivit riktigt som hon tänkt sig och åren går. På den lokala sake-baren träffar hon på sin gamla lärare från gymnasiet. Han är numera pensionerad. De börjar umgås och hon förundras över att han ständigt bär med sig en portfölj med okänt innehåll.

En sång för dig

En sång för dig av Marc Levy

Fransmannen Marc Levy gjorde succé förra året med Någon som du och en kollega rekommenderade den som en varm och rolig bok. Här kommer han med en ny romantisk komedi som man inte kan vara annat än nyfiken på. Sekwa förlag levererar ofta lite annorlunda böcker som hänger kvar och lämnar mig med eftertanke, därför skulle jag vilja läsa En sång för dig av Marc Levy i vår.

Sockerormen

Sockerormen av Karin Smirnoff

Lika förtjust som jag blev i första och andra boken om Jana Kippo, lika trött var jag när jag läst klart den tredje och avslutande delen. Stilen och språket liknade ingenting annat jag läst tidigare och jag förknippar den starkt med just Jana Kippo och de andra karaktärerna i serien som börjar med Jag for ner till bror. Därför är jag mycket nyfiken på hur Smirnoffs nya roman ska vara, både vad gäller språk och innehåll.

Sissinghurst : drömmarnas trädgård / Tim Richardson ; förord av Dan Pearson ; fotografier av Jason Ingram ; översättning av Per Lennart Månsson.

Sissinghurst: Drömmarnas trädgård av Tim Richardson

För den trädgårdsintresserade kommer i vår denna bok om Sissinghurst, en av Storbritanniens mest berömda trädgårdar. Trädgården som skapades av författaren Vita Sackville-West och hennes man Harold Nicolson ligger i sydöstra England och öppnades för besök redan 1938.

Språk