Lillemors nordiska favoriter

190616
Av: Liksom, Rosa
189218
Av: Minor, Caroline Albertine
188888
Av: Jacobsen, Roy
188659
Av: Steen, Thorvald
189707
Av: Dahl, Niels Fredrik

Välsignelser av Caroline Albertine Minor

Välsignelser är en fantastiskt fin novellsamling om vad förlust och svek gör med oss människor. Om hur de känslor som följer på denna typ av oåterkalleliga händelser, tillsammans med påföljande längtan, sätter sig i kroppen och hotar att förgöra den som drabbas. Danska Caroline Albertine Minor visar dock i sina noveller att det genom möten med andra människor finns en väg ut ur smärtan och mörkret, och hon gör det med bravur och finess.

Fartygets ögon av Roy Jacobsen

Fartygets ögon är den tredje boken av norrmannen Roy Jacobsen om Ingrid Marie Barrøy, vars liv Jacobsen tidigare skildrat så oerhört fint i de båda böckerna De osynliga (2015) och Vitt hav (2016). De utspelar sig i ett kargt, nordnorskt kustområde under första halvan av 1900-talet. I Fartygets ögon ger sig Ingrid ut på en slags existentiell roadmovie, i skuggan av Andra Världskriget, för att försöka hitta den ryska soldat som är far till hennes barn. Böckerna skildrar ett hårt liv fullt av vedermödor, men också av vänskap och kärlek. Turligt nog lär det vara en fjärde del på gång!

Överstinnan av Rosa Liksom

I Överstinnan försöker den finska författaren Rosa Liksom att förstå vad som lockar en människa in i nazismen. Till sin hjälp tar hon den finska författaren Annikki Kariniemi och boken är denna kvinnas fiktiva självbiografi. Annikki Kariniemi levde 1913 – 1984 i Finlands nordligaste landskap Lappland. Som ung förlovade hon sig med en betydligt äldre man, överste Oiva Willamo, som arbetade för tyskarna när de huserade i Finlands nordligaste landskap Lappland under Andra Världskriget. Det är en grym berättelse, stundtals plågsam att läsa, men också mycket intressant. Rosa Liksoms språk är som vanligt enastående.

Mor om natten av Niels Fredrik Dahl

I Mor om natten försöker den norske författaren Niels Fredrik Dahl, för övrigt gift med Linn Ullman, att förstå sig själv och sina tillkortakommanden genom att skriva en bok om sin mor. Modern led under många år av depressioner och självmordstankar och sonen höll medvetet sin mor på avstånd. Han lyckades hålla distansen livet igenom men inser den dag han börjar läsa moderns ”nattbok” att han, som gjort allt för att inte bli som modern, har gått ett liknande öde till mötes. Men i stället för att som modern bli djupt deprimerad blev sonens flyktväg alkoholism. Gripande och vacker läsning!

Det vita kallbadhuset av Thorvald Steen

Det vita kallbadhuset är en slags pendang till Steens tidigare bok Snökristallers tyngd. Böckerna är självbiografiska och handlar om vad svår sjukdom kan göra med en familj, vad som får sägas och inte. Huvudpersonen, lovande höjdhoppare, drabbas i unga år av en svår muskelsjukdom. Livet igenom frodas lögner kring denna sjukdom. I vuxen ålder vill mannen en gång för alla reda ut arvslinjerna och lära sig mer om sin egen historia. Framför allt för att kunna möta sin dotter, som börjar visa tecken på samma muskelsjukdom. Kunna stötta henne och prata öppet på ett sätt som var förbjudet under hans egen uppväxt. När han försiktigt närmar sig mamman för att få svar på alla sina frågor svarar hon. ”Bygger inte allas liv på en lögn?”

Lillemor har valt från vårens utgivning

189574
Av: Gunnarsson, Hans
190149
Av: Lidbeck, Agnes
189334
Av: Carlsson, Christoffer
189750
Av: Berg, Aase
189973
Av: Berg, Lasse

Ändå inte försvunnen av Lasse Berg

Författaren, journalisten och dokumentärfilmaren Lasse Berg är tillbaka med det som nog är hans mest personliga bok någonsin.

I Ändå inte försvunnen berättar han om dottern Lindas bortgång i en helt osannolik olycka. ”Att älska, mista, sörja och trösta – kanske är det detta som gör oss mänskliga?”

Haggan av Aase Berg

Poeten Aase Berg är aktuell med sin första roman, Haggan. Thelma och Victor älskar bortom tid och rum.Men när Thelma inser att hon har varit värddjur åt ett utsvultet äktenskap, det vill säga älskarinna, förvandlas hon till Haggan. Hon krossar familjefasaderna och den förljugna idyllen, blottlägger klasskillnadernas gap, kulturbranschens narcissism och manlighetens skrävel om Frihet och Integritet

Järtecken av Christoffer Carlsson

Christoffer Carlsson var utvald författare inom Hela Halland läser för ett par år sedan.  Nu är han tillbaka med en ny spänningsroman, Järtecken, som utspelar sig i den halländska byn Marbäck.

En novembernatt 1994 begås ett mord i utkanten av byn. Den skyldige identifieras snart. Han döms och allt ställs till rätta. Men brottet skapar ringar på vattnet. Genom tiden gör det små och stora avtryck i människors liv. Frågetecken uppstår: Vad var det egentligen som hände däruppe i Marbäcksskogen? Och så är det Isak, pojken med järtecknet i sig, som fruktar att han en dag ska göra något förfärligt

Nattsida av Hans Gunnarsson

2015 kom Hans Gunnarsson All inclusive som handlar om en man får erbjudandet att åka till en all inclusive-resort på Guadeloupe och skriva en roman som lockar människorna att åka dit.

Nattsida beskrivs som ett syskon till den romanen, en lek med identiteter och genrer i Paul Austers anda, samtidigt en skrämmande noir om själens dunkla vrår.

När Per Boman får beskedet att hans halvbror Ronny dött, flyttar han in hans lägenhet, börjar forska i det han lämnat efter sig. Men Ronnys liv visar sig vara fyllt av hemligheter och snart befinner sig Per i en osannolik härva, där sanning och lögn blir allt svårare att skilja åt. "

Gå förlorad av Agnes Lidbeck

Gå förlorad är den avslutande delen i den triptyk som inleddes med Finna sig och Förlåten. 

Anders är osäker på vad han tycker om sitt jobb, om han orkar träffa sin älskarinna ikväll, på sina drömmar och om han trivs med sig själv. Ensamheten är den största skräcken och samtidigt den stora lockelsen.

Under tjugo år får vi följa Anders: make, pappa och son. Ett äktenskap som utvecklas, en dotter som växer upp, en mor som åldras. I mitten står en man som betraktar skeendena, ibland lamslagen av skräck, ibland i ett tappert försök att hejda tiden.

Språk

Stadsbiblioteket

Bokbussen

Bua bibliotek

Kungsäters bibliotek

Rolfstorps bibliotek

Träslövsläge bibliotek

Tvååkers bibliotek

Veddige bibliotek

Campusbiblioteket

Bild på kommun logga