Här tipsar bibliotekspersonalen om böcker att läsa när mörkret sänker sig och vi gärna sitter inne och myser.

Karin väljer nordiskt

Bokomslag till boktipsen

Den oändliga familjen av Cilla Naumann
Det är vinter och kallt när familjen anländer till Stockholm. Man kan känna kylan som tränger sig in i lägenheten.

De osynliga av Roy Jacobsen
Första delen i en trilogi. Men vill tipsa om alla tre delarna.

Is av Ulla-Lena Lundberg
Utspelar sig på en ö i Ålands skärgård. Under vintern lägger sig isen mellan byarna och kyrkön.

Ett par julboktips från Harriet

Tonje och det hemliga brevet av Maria Parr
Såhär dagarna före jul kan det väl vara på sin plats att uppmärksamma boken som i år sänds som adventskalender i Sveriges Radio. Det är boken ”Tonje och det hemliga brevet” av Maria Parr. Boken gjorde dundersuccé i Norge när den kom ut 2010! Den har vunnit flera priser och slagit försäljningsrekord. Den har också sålts till flera länder.

Tonje Glimmerdal är det enda barnet i Glimmerdalen, en liten by i Norge. Tonje är ett yrväder och hennes pappa kallar henne Glimmerdalens lilla dunder. Hon är bästa kompis med gamle Gunnvald. Tonje gillar Gunnvald för han alltid har tid med henne. De brukar prata om allt möjligt men det finns en sak som Gunnvald inte berättat för Tonje.

En dag bryter Gunnvald benet och hamnar på sjukhus. I Gunnvalds hus hittar Tonje ett brev som han gömt undan. I brevet står det att Gunnvald har en dotter som nu är vuxen och heter Heidi. Hon bodde på gården som liten men när hon var tolv år kom hennes mamma, som var en känd tysk violinist, och hämtade henne. Gunnvald och Heide har inte träffats sedan dess och ingen får heller prata med Gunnvald om Heidi. Nu planerar hon att återvända och till råga på allt tänker hon, utan att prata Gunnvald, sälja sin del av Gunnvalds gård. Gunnvald blir arg och förtvivlad. Tonje vill förstås hjälpa sin vän och bestämmer sig för att försöka hindra Heidi. Berättelsen tar en helt ny och spännande vändning... 

Förutom att berättelsen om Tonje är en fin bok om vänskap är den också en perfekt högläsningsbok för alla åldrar.

I rosens mitt av Martin Widmark
Stefan firar jul med sin pappa, det är julen 1919 och de befinner sig i Stockholm. Det är ingen rolig julafton för hans mamma finns inte längre. Det obegripliga är att det verkar som att hon tagit livet av sig trots att hon verkat glad och planerat en familjeresa till London. Stefan och hans pappa är fyllda av sorg och undrande över vad som har hänt. De orkar inte riktigt prata med varandra. Stefan och hans pappa Karl-Erik, klär granen men i år spelas ingen julmusik. Förra året dansade de till julmusiken men i år är det tyst.

Karl-Erik går till sitt arbete, trots att det är julafton, han forskar i grekiska. Sonja, Stefans mamma, forskade också men Stefan vet inte riktigt med vad. Under julgranen hittar Stefan en julklapp. Inuti paketet ligger ett förstoringsglas, men vem är julklappen ifrån?

I pappans rum hittar han brev som hans föräldrar skrivit till varandra. Det finns ingenting i breven som tyder på att hans mamma var deprimerad och skulle vilja avsluta sitt liv. Istället planerade hon att de skulle åka på semester till London så fort kriget tog slut. I slutet av brevet har hans mamma ritat en vacker ros. Rosen är mycket detaljerad och välgjord. När Stefan tittar närmare på den med förstoringsglaset ser han att det står något inuti den! All världens kunskap under kronan…står det men vad menas med det? Är det någon slags gåta? Han funderar ett tag och går sedan till Kungliga biblioteket. Där brukade Sonja sitta och forska. Kanske kan han hitta fler ledtrådar för att få veta vad som hänt?

Den första rosen leder honom vidare till fler och berättelsen och är början på en mycket spännande historia som handlar om att barn utsätts för hemska experiment. Trots att det är stora och tunga ämnen som tas upp i boken känns det inte jobbigt att läsa den. Mamma Sonja har lagt ut fler ledtrådar som hon hoppas på att Stefan ska hitta. Under tiden som Stefan letar lär han känna sin mor bättre och han inser att hans mamma, förutom att hon var en fantastisk mor, också var en betydelsefull person som han kan känna sig mycket stolt över. Han vilja att lösa mysteriet är stor, inte minst för att visa att hans mamma inte dött i onödan.

Det här är en fin berättelse med härliga seriebilder av Ola Skogäng.

Fredrikas julraportering

Minoo och vinterskeppet av Anna Ehring 
Minoo och hennes familj väntar på det bruna brevet. Varje dag när posten smäller till i lägenhetsdörren sprids en känsla av nervositet i kroppen. Ska de få stanna eller måste de lämna Sverige? Familjen har fått tillfälligt uppehållstillstånd och väntar på det permanenta.

En dag när Minoo och lillebror Mirza kommer hem från skolan ligger brevet på hallmattan. Föräldrarna jobbar och Minoo klarar inte av att vara hemma när ett sådant avgörande beslut ligger i hallen. Hon tar Mirza i handen och springer ut i vintereftermiddagen. Mirza vill visa sin syster att han har sett tomten i hamnen och Minoo låter sig övertalas. De kryper under ett stängsel och Mirza springer snabbt ut på ett fartyg och försvinner. Minoo letar stressat efter sin bror, här kan de ju inte vara?! Har verkligen Mirza varit här förut?! Mirza syns inte till någonstans och besättningen börjar göra klart för avfärd.....

När Minoo väl hittar Mirza har fartyget gett sig ut till havs. När de pratar med tomten, som egentligen är kapten på fartyget och heter Klas, berättar han att de är på väg till England och sedan vidare till Island. Vad ska mamma och pappa säga? Och varför finns det ett inrett barnrum på fartyget, det finns ju inga barn ombord? Är Klas och hans bistra fru Gudrun kanske farliga barnkidnappare?

Jag rekommenderar verkligen den här boken. Minoo och vinterskeppet är ett jättefint äventyr, med mycket funderingar kring livet och döden. Därför passar den även bra som högläsningsbok. Från 9 år.

Ur Anna-Karins bokhylla

Bokomslag till Vitklädd med ljus i hår Bokomslag till Vinterbarn

Vitklädd med ljus i hår av Maria Lang

Denna bok hittade jag i min egen bokhylla men i bibliotekets magasin får vi välja någon annan av Maria Langs böcker. De är tidstypiska pusseldeckare med en akademisk blinkning från ett svunnet Sverige. Kanske passar de i in TV-serien Vår tid är nu? Några av Maria Langs deckare har filmats för TV på senare år. Jag vill kanske inte rekommendera detta som vinterns bästa men som förströelse under lediga dagar så kan det bli oväntat roande läsning.

Vinterbarn av Dea Trier Mörch

En gammal bok som väcker minnen. Den handlar om en kvinna som föder barn på vintern. Boken handlar om tankar, oro och förhoppningar runt barnet och framtiden och jag minns den värme boken förmedlade.

Boken är illustrerad  med grafiska bilder gjorda av författaren och boken finns i en utgåva där illustrationerna ges större utrymme.

Helénes vinterböcker

Bokomslag till boktipsen 

Härliga barnböcker om vinter och snö:
Olles skidfärd av Elsa Beskow
Snögubben av Raymond Briggs
Vinter i Mumindalen av Tove Jansson

Favoriter:
Vinterns goda ting av Anna Bergström
En bok att ta fram redan i november och njuta av alla recept, fina fotografier och roligt pyssel.

Snöängel av Anna Karin Palm
Vinter i Stockholm. Julen står för dörren och snön faller. Berättelsen är en gnistrande saga och huvudpersonen Hedvig är en modern Tintomara.

 

Ulrikas böcker om vinter

Bokomslag till boktipsen

Fredriks val

Julen kommer till Mumindalen : efter en berättelse av Tove Jansson. Baserad på novellen Granen ur Det osynliga barnet och andra berättelser av Tove Jansson.

Bokomslag till Julen kommer till Mumindalen

Annas julböcker

Jag vill tipsa om några barn och ungdomsböcker med jul- och vintertema.

Bokomslag till boktipsen

Först den mysiga boken Jul i Stora skogen av Ulf Stark med fina illustrationer av Eva Eriksson. En bok att läsa varje dag i december ända fram till jul.

Sedan två böcker för lite äldre barn:

Tips två är Den blå dörren- en spökhistoria av Ewa Christina Johansson. En spännande bok som börjar med att Albin skall bege sig ut och köpa en julklapp, men han hamnar inte där han tänkt sig, utan i ett hus, med blå dörr, där han förflyttas tillbaka i tiden och får vara med om en ruskig upplevelse.  

Det tredje tipset är en riktig rysare: boken Snöängeln av Camilla Jönsson- som är en fristående fortsättning på hennes lika spännande och bra bok Svart vatten. Här är sjön märklig, inbjudande och farlig. Och den vem är det som gör snöänglar utanför Agnes hus, utan att lämna några andra märken runt om i snön?

Christinas julfavoriter

Här kommer några favoriter

Bokomslag till boktipsen

Sofias juliga böcker

Bokomslag till vinterbokstips

Fem juliga böcker för åldrarna 6-9: 

Andrea har valt...

Bokomslag Vintereld Bokomslag Den sista kvinnan Bokomslag till Smartare löpning

Vintereld av Anders de la Motte

Skånsk krim när den är som bäst, de la Motte vet hur man bygger kriminalromaner med gamla familjehemligheter som grund. Tredje delen i hans årstidskvartett, där varje del är helt fristående.

Den sista kvinnan av Audur Ava Olafsdottir

Nyårsafton i Reykjavik. Det nya året har just skålats in när Maria plötsligt blir lämnad av sin man. En annorlunda relationsroman från ett kargt Island.

Smartare löpning av Petra Månström

Maratonpetra delar med sig av sina 100 bästa löparhacks, vinter som sommar. För en hållbar och roligare träning!

Annas barnbokstips

Skickar lite juliga och vintriga barnbokstips.

Bokomslag till boktipsen

Bilderböcker:

Adventsböcker som passar 3-7 år och är uppdelade i 24 kapitel:

Kapitelböcker för 6-9 år:

 

Något från Fredrikas julrapportering

Bokomslag till en Klurig julNu börjar julboksrapporteringen! Först ut är En klurig jul, skriven av Ingelin Angerborn och illustrerad av Per Gustavsson. Angerborn är populär bland mellanstadiebarn som är svaga för spöken och magisk realism. Per Gustavsson har skrivit och illustrerat många bilderböcker. En klurig jul är en julbok som passar från 5 år och uppåt och har 24 kapitel - som gjord för att räkna ner och längta till julafton dag för dag tillsammans med dig :)

Rutan, mamma och pappa håller på att julpynta. Glittriga julstjärnor, färgglada ljusslingor och röda adventsljusstakar. Men finast är den röda pappstjärnan med små, små hål i, tycker Rutan, för den ger så mysigt ljus. Pappa suckar och muttrar. Både saxen och hammaren är borta, fastän pappa tog fram dem nyss. Han hittar dem inte någonstans. Till slut får han slå i spiken till julstjärnan med en träsko istället. Morgonen efter fortsätter saker att försvinna. Osthyveln som mamma plockat ur diskmaskinen ligger inte på köksbordet där hon lade den. Mamma och pappa tror att det är Rutan som försöker skoja. Men varför skulle hon det? Efter frukost skriver hon önskelista. Högst upp skriver hon En kompis. Sedan bästisen Elsa flyttat är det väldigt ensamt. Plötsligt hör hon oväsen i hallen. Men när Rutan går för att se vad mamma eller pappa sysslar med, är hallen tom. Korgen som brukar stå på byrån ligger på golvet, alla smågrejer har ramlat ut på golvet. Hon lägger tillbaka alla nycklar, reflexer och gamla hänglås. Men när hon lägger i det sista hänglåset upptäcker hon att ena hörnet är söndertuggat? Vem kan ha ätit på ett hänglås?!

Mamma och pappa säger att någon av dem måste ha tappat hänglåset och att det då har gått i sönder. Men Rutan tror att det finns en annan förklaring. Och visst är det så. Hänglås får ju inte tuggmärken för att man tappar dem i golvet. De har fått besök av Otoharengulagadox....

Läs mer om julboksrapporteringen på bloggen Ge mig boken

Heléns vinterböcker

Kerstins vintertips

Kerstin tipsar om Anna Bergenströms Vinterns goda ting visserligen gammal, men en favorit

omslag på Vinterns goda ting

Jennies vintertips från Ungdomsbloggen

Bokomslag till Svag isSvag is av Sofia Nordin var en sådan där bok som du börjar att läsa och inte slutar förrän den är slut. Den är lättläst men historien är långt ifrån enkel. Svag is handlar om mord, skuld, mobbing och vänskap.

Boken börjar med att två killar står på en frusen sjö mitt i natten och stirrar ner i en vak; Vi bara står där och tittar. Vi tittar på en vante. Den har frusit fast i isen på sjön. Lite längre bort är det ett hål i isen. Där vill jag inte titta. Där finns en mössa också. Under mössan finns det hår, och under håret finns ett ansikte. Ansiktet är vänt nedåt i vattnet. 

Tidigare på dagen var Eddi och Alex och de andra niorna och åkte skridskor på sjön, sista gången i nian. Alex och Eddi hade bestämt att de skulle åka 3 varv, ett varv mer än vad man behövde. Nästan alla andra är klara, det är bara killarna och Marit kvar. Marit åker riktigt dåligt och är fortfarande på sitt första varv när killarna hinner ikapp henne. De bestämmer sig för att "skoja" med henne fast de märker att hon är livrädd. De knuffar ut henne på sjön mot ett område som är mörkare och där går hon igenom isen och killarna sticker. När Eddi kommer hem får han dåligt samvete och messar och ringer henne, men hon svarar inte. Då börjar han bli orolig och därför sticker han och Alex dit. Där ser de vanten, mössan och kroppen som fortfarande ligger kvar i vaken. De bestämmer sig för att dra och att inte säga något till någon. Men det går ju så klart inte så bra.

Man fattar att varken Alex eller Eddi är några mysiga killar. De är mobbare och översittare som är elaka och ibland våldsamma. Killarna har alltid varit bästisar men verkar ta fram varandras värsta sidor och de har inte koll på vad de gör. De känner sig som kungar när andra hukar sig för dem och blir rädda.

Men så har Eddi Tania som han är kär i. Hon har bestämt sig för att värva honom till de godas lag, säger hon till honom, han måste bara bestämma sig och fatta vad han håller på med.

Riktigt spännande bok om viktiga ämnen. Nordin får även med hur tjejer kan behandlas i skolan. Att vissa killar tafsar på dem fast de inte vill och att de blir kallade grejer som hora, slampa och ingen gör något eller vågar säga ifrån. Är du en av dem som utsätts, säg ifrån utav bara helvete, ingen har någon rätt att röra vid dig om du inte vill det. Inte heller att kalla dig kränkande saker. Kan du inte säga ifrån, prata med vuxna i din närhet eller med Bris eller jourhavande medmänniska, det finns faktiskt alltid någon som kan lyssna.

 

Omslag till Black iceFasen vad gött det är med böcker som bara inte går att sluta läsa. Du kollar på klockan sisådär 22.00, slår upp boken och börjar läsa och nästa gång du tittar så är klockan helt plötsligt 03.00. Precis detta hände igår och boken var Black ice av Becca Fitzpatrick (som har skrivit bl.a. Fallen ängel). Det gick inte att sluta, skitsmart och så himla jättebra. Jag slår vad om att detta blir film, det borde den bli i alla fall.

Så vad höll mig vaken hela natten? Jo, allt börjar med att två tjejer Britt och bästisen Korbie ska ut och fotvandra i Klippiga bergen. Alla andra kompisar ska till Hawaii, men Britt har övertygat kompisen att detta är en bättre idé. Britt är heltaggad, hon har löptränat, övat på att bära ryggan, provpackat och är redo. Hon har en hemlig plan med fotvandringen, det är att träffa Korbies storebror som även är hennes ex. Han älskar fotvandring och vara i naturen och Britt tänker att hon kan få honom tillbaka genom att visa att hon kan fixa detta, att hon nu är en ännu bättre version av sig själv. Men Calvin, som han heter, ska få jobba för att få henne tillbaka. Han dumpade henne på ett riktigt risigt sätt när han började på universitetet.

Korbies familj har en stuga i Klippiga bergen och där ska de träffa Korbies pojkvän och Calvin. Tjejerna har hört talas om att tre tjejer har försvunnit och dödats i området, men det är inget de tänker särskilt på. Men på väg uppför berget, när de kommit rätt långt ut i vildmarken, börjar vädret förändras. Solen går i moln och det blir snöstorm, tjejernas bil fastnar och de blir tvingade att lämna den för att söka skydd. Som tur var hittar de en stuga där det lyser i fönstren, de knackar på och en kille öppnar. De förklarar vad som hänt och han släpper in dem så de inte ska frysa ihjäl. I stugan finns en kille till, Mason. Han har Britt träffas tidigare på dagen på en bensinstation och då var han hur fin och flirtig som helst. Det är han inte nu, han vill att de ska gå igen och är riktigt sur och grinig.

Det visar sig snart att killarna i stugan är på flykt från polisen och nu måste de komma undan. Britt säger att hon hittar i bergen och killarna bestämmer att hon ska guida den till landsvägen, trots snöstormen. Shaun, som är den andre killen, är beväpnad och Britt fattar att något är galet mellan killarna. Men eftersom hon inte har något val hjälper hon dem, Korbie lämnas i stugan.

Britt är livrädd för killarna men ändå finns det något mellan henne och Mason. Han verkar vilja skydda henne från Shaun och vill hålla henne vid liv i snöstormen. Då inte bara för att hon visar vägen. När Mason tittar på Britt känner hon känslor som verkligen inte passar när man kämpar för sitt liv i vildmarken och han är hennes fiende, eller? 

Galet bra, spännande och fantastiskt till sista sidan.

Fler tips hittar du på Världens bästa bok

Cecilias blandning

Lite trädgård; Vinterodling, lite uteliv; Stora boken om kajakpaddling och mycket sötsaker; Vinterns söta och Julens söta. Sedan traditionen att lyssna på Röde Orms jul hos den danske kungen.

Bokomslag på vinterböcker

Språk

Stadsbiblioteket

Bokbussen

Bua bibliotek

Kungsäters bibliotek

Rolfstorps bibliotek

Träslövsläge bibliotek

Tvååkers bibliotek

Veddige bibliotek

Campusbiblioteket

Bild på kommun logga