Vinterboken

Vinterboken

Jenny har valt årets...
Bettan längtar efter att resa till Island
Malin R tänker läsa en mysig blandning av rädslor, folktro, sekter och mord.

Från gastkramning till gatuvåld av Jochum Stattin
Människor har i alla tider varit rädda. Här berättas vad som är typiska svenska rädslor och hur de ändrats under de senaste 150 åren.

Fem kvinnor av Hallie Rubenhold
Det här är inte en bok om vem Jack the Ripper var eller om själva morden, sådana böcker finns det många av. Här får istället fem kvinnor träda fram och berätta sina historier. ”De var döttrar, fruar, mödrar, systrar och älskande.”

Knutby inifrån av Peter Gembäck
Den här boken är berättad utifrån pastorn Peter Gembäcks perspektiv och minnen. Han var högt uppsatt inom rörelsen och för första gången vill han berätta och kan då redogöra för saker från den innersta kretsen som aldrig tidigare avslöjats.

Den liderliga häxan av Åsa Bergenheim
I rättsdokument berättas detaljerat om tortyr och förnedring i pinokamrarna och det är uppenbart att sexualiteten var av stor betydelse vid häxprocesserna under 1400- till 1600-talen, något som både skrämde och trollband människor.

Vålnadernas historia av Magnus Västerbro
En historisk berättelse om spöktro och tvivel som sträcker sig över flera årtusenden och som också tar sig an en av de största frågorna genom tiderna: har människan en odödlig själ?

Jennies vinterlista

Varje år ger Kulturrådet 36 miljoner i stöd till utgivning av kvalitetslitteratur. I Sverige får ca 800 böcker ta del av detta och i stödet ingår att böckerna kommer ut till folkbiblioteken. Dessa titlar finns givetvis på Varbergs bibliotek och här är mina favoriter just nu:

Modersmjölken av Nora Iksten

Köttets tid av Lina Wolff

Aliens av Terézia Mora

Hur mår fröken Furukura av Sayaka Murata

Hästpojkarna av Johan Ehn

En salig blandning från Karin
Kerstins vinterläsning
Här kommer Harriets vinterboktips

Varför inte koppla av från julstöket en stund, krypa upp i soffan och läsa en riktigt bra berättelse. Här kommer tips på några trevliga och läsvärda novellsamlingar.

Får jag följa med dig hem av Marie Aubert

Äldre dam med onda avsikter av Helene Tursten

Bland träden av Gyrðir Elíasson

När en man faller från himlen av Lesley Nneka Arimah

Vi får väl trösta varandra av Mark Levengood

Christina: Att pyssla med under julledigheten
Camillas blandning
Cecilia läser om kärleken till boken och orden samt sist en bok om kärleksbekymmer

Här är några tunna böcker med mycket innehåll. Böcker som du kan läsa ett kapitel då och då. Känna igen dig eller inte, njuta av texten. Sist en bok om hjärtesplater från den tid då vi läste papperstidningar.

Visklek av Lotta Lundberg
Kommer ni ihåg viskleken? Vi viskade i varandras öron och den som var sist skulle säga vad den hört. Hur går budkskapet fram och hur tolkar vi samma text.

Brev till en bokhandel med hertiginnan av Bloomsbury street av Helene Hanff
Boken är från den tiden då vi skrev brev och beställde böcker. Här är en brevväxling mellan Helene och en bokhandlar i London. De träffas aldrig men Helen kommer till London efter hans död och träffar familjen.

Exlibris : En vanlig läsares bekännelser av Anne Fadiman
Hur ska vi sortera vår böcker i bokhyllan när vi har flyttat ihop? Efter färg eller författare eller kanske ämnesområde? Kanske något de flesta inte funderar så mycket över idag. Fardiman skriver om sin livslånga kärlek till språk, högläsning och det härliga med flerstaviga ord

Mitt förnamn är Ronny av Ronny Ambjörnsson
Vad har vi för förutfattade meningar om någon som heter Ronny. Om att göra en klassresa och det svenska folkhemmet. En njutning att läsa.

Ett rum för råd och tröst : Veckotidningarnas hjärtespalter från 1940-talet till idag av Gullan Sköld
Jag blev förvånad över de raka svar som gavs i många hjärtspelater om förhållanden, giftermål och otrohet. Det är en faktabok med ibland lite torr text, men med många intressanta svar på hjärtefrågorna.

Jullovsläsning för 9-12 åringen från Rebecka
Ulrikas blandade smällkarameller

Onåd av  J. M Coetzee
En av de bättre böcker som jag har läst i år, med en oväntad vändning. Skildring av ett Sydafrika sett ur en medelålders vit mans perspektiv och som vittnar om ett samhälle präglat av apartheid.

Tänk om; en studie i oro av Roland Paulsen
Den senaste boken av Roland Paulsen som ifrågasätter och diskuterar hur det kommer sig att trots de enorma framsteg som har gjorts det senaste århundradet så oroar vi oss mer än någonsin tidigare i historien. Lite rörig handling men väldigt intressant.

Livets tunna väggar; en essäberättelse om ett lyhört hus… av Nina Burton
Det märks att Burton också är poet då hon beskriver samspelet mellan människor och djur. En underbar historia sprängfylld med berättelser om naturens invånare. Rymmer en fantastisk liten händelse med en fiskmås, pluspoäng till det!

En dåres försvarstal av August Strindberg
Avslutar mina tips med denna klassiker av högsta kvalitet! Strindberg hade aldrig tänkt ge ut denna på svenska, boken om hans äktenskap med Siri von Essen och som skrevs på franska. Så underhållande, rörande, dråplig och alldeles lysande är denna bok, läs!

Kärlekens ÅÄÖ av Stenmark, andra böcker av Jan Stenmark
Ännu en underhållande seriebok av Jan Stenmark som med sina vitsiga och minst sagt kluriga texter kombinerar de snyggaste bilder hämtade från tidningar och kataloger från 40-, 50- och 60-talet.

Om du vill att vi köper in Kärlekens ÅÄÖ finns inköpsförslag här

 

Helene vinterböcker

Änkan som vägrade dö av Shirshendu Mukhopadhyay

Underhållande släktsaga från en annan del av världen; Bangladesh

Innan molnen kommer av Mari Jungstedt

Deckare; första delen i en ny serie, Malàgasviten.

Julen kommer till Mumindalen av Alex Haridi

Tove Janssons fantastiska novell Granen har återberättats och blivit en fin bilderbok.

Hidden Places av Sofia Vusir Jansson

En blandning av pyssel, inredning och inspiration

Papper och stygn av Monica Langwe

Pyssel på hög nivå!

Veronica ger tips på äldre romaner som fortfarande är intressanta och läsvärda
Här är Sofias somriga tips

Bara ett litet mord av Carin Hjulström
Skådespelaren Siri flyr Stockholm och hjälper istället sin halvkriminelle brorson starta en plantskola. När jakttillsynsmannen hittas död börjar Siri nysta i mysteriet bland herrgårdsägare och tjuvjägare i Mälardalen. Mysig och lite tokig bok.

Ljuskällan av Hanna Landahl
Kommer Stefans och Annas förhållande klara en flytt till Ljuskällans ekoby? Blandning av feel-good och samtidsdrama. Och slutet blir kanske inte vad man väntar.

Ett oväntat arv av Sofia Ymén
Hästbok för vuxna som utspelar sig på Onsalahalvön i Kungsbacka. Har Madeleine vad som krävs för att rädda familjens gård, efter föräldrarnas hastiga bortgång? Klassisk feel good när den är som bäst.

Gröna fingrar sökes av Annika Estassy
Leyla lämnar sin våldsamme man, och när hon behöver någonstans att bo hamnar hon i Måneby där cancersjuka Agnes behöver hjälp med sin kolonistuga. En bok som blandar både glädje och sorg på ett fint sätt.

Tjugo år till dig av Anna Lönnqvist
Linn flyr stan och hamnar på Abisko fjällstation. Där råkar även Joel befinna sig efter en jobbig skilsmässa. Tjugo år tidigare träffades de på en fest, varför blev det inget mer den gången? Och kan det verkligen bli det nu när de båda är mitt i olika livskriser?

Andrea väljer fem säkra kort, blandat deckare och romaner
Anna ger tips på bilderböcker att läsa tillsammans i jul:
Fredrik tipsar om fyra romaner och en filosof i väntan på ljusare tider.
Helén W kryper ner i soffan för att läsa böcker med drama, kärlek och glödhet passion

Efter att ha avnjutit en härlig jul med mycket julstök kanske man vill krypa upp i soffan med lite julchoklad och en avslappnande bok. Här kommer boktips med några av mina favoritböcker som innehåller mycket drama, kärlek och glödhet passion.

Arvtagerskan av Lina Forss

Svarta änglar av Rebecca Chance

Kalenderflickan av Carlan Audrey

Sikta högt av Heléne Holmström

Grejen med oss av Julie James

Mia ger oss sköna faktaböcker som vidgar ens vyer
Fredrika ger fem högläsningstips för familjen
Ylvas inspirationstips för läsning i december
Böcker om vinter - Gunvor
Kajsa tipsar om läskiga böcker
Lillemor ger oss några höjdpunkter från året som gått

En stund är vi vackra på jorden av Ocean Vuong

Årets vackraste titel! På skimrande, poetisk prosa skildrar Ocean Vuong i denna självbiografiska roman Little Dogs väg bort från ett liv färgat av våld sedan generationer tillbaka. En mörk berättelse som samtidigt rymmer oändligt mycket kärlek.

Vem dödade Bambi? av Monika Fagerholm

Att läsa Monika Fagerholm är som att stiga in i ett unikt språkligt universum. Inte helt lättillgängligt men den som ger sig in i den fagerholmska världen ska vara rikligt belönad. En gruppvåldtäkt delar ett samhälle. På vems sida ska invånarna ställa sig, offrets eller förövarnas? Trots det tunga ämnet finns det i denna berättelse, för den som är beredd att låta dörren stå öppen, både värme och humor.

Splendor av Stefan Lindgren

En del böcker tål att läsas både två och tre gånger. Till denna kategori hör definitivt Augustprisnominerade Splendor av Stefan Lindgren. En härligt kuslig och kryptisk roman som tänjer rejält på fiktionens gränser. Huvudpersonen Stefan möter Splendor som vill att Stefan ska skriva en biografi över en sekt som kallas Paradiset, där sinnesvidgande preparat och tidsresor varit ett stående inslag. En läsupplevelse som går utöver det mesta 2020.

Jag ser allt du gör av Annika Norlin

Låtskrivaren Annika Norlin har lånat ut sin penna till en novellsamling, med ett mycket gott resultat. I ett antal noveller skildrar Norlin lätt skruvade vardagssituationer där komiken och tragiken går hand i hand. Med Jag ser allt du gör visar Norlin att hennes taktik att ”måla folk och platser utifrån en känsla” även håller för längre texter. När kommer din första roman, Annika?

Övergivenheten av Elisabeth Åsbrink

En fascinerande och ytterst välskriven dokumentärroman där huvudpersonen Katherine (Åsbrinks andranamn) mejslar fram händelser i den egna familjens historia som format henne till den hon är i dag och som sannolikt skapat de känslor av övergivenhet som följt henne genom livet. Genom att närma sig hemligheter, lögner och tabun kombinerat med en historisk djupdykning blir Övergivenheten en både lärorik och drabbande läsupplevelse.

Sonnys vinterböcker

Stål (En fantastisk debutroman av italienska Silvia Avallone)
En oromantisk, ovanlig och gripande skildring av Italien och ungdomlig kärlek.

Flyga drake (En svårsläppt läsupplevelse av Khaled Hosseini)
En stark skildring av en ung pojkes resa från Afghanistan till Amerika, om verklig vänskap och social orättvisa.

Konsten att tala med en änkling (Finurlig svart komedi av Jonathan Tropper)
Hans böcker lockar ofta till skratt rakt ut och även om vissa av personporträtten är plågsamt endimensionella är jag väldigt svag för hans berättarstil i stort. Tropper är min absoluta feelgood-favorit.

Utvandrarna-serien (Episk klassiker som tål att läsas om)
En favorit i julfåtöljen! Lämnar ingen oberörd.

Mig äger ingen (Självutlämnande och ärlig skildring av en trasig barndom)
Åsa Linderborgs självbiografiska bok är både fin och ful, rörande och upprörande. Full pott!

Språk